Home » National » Adrian Năstase, ELIBERAT din penitenciar: Am rămas același, am diverse idei extravagante. Am primit oferte de la un guvern străin, scriu o carte, intenționez să mă întorc la catedră

Adrian Năstase, ELIBERAT din penitenciar: Am rămas același, am diverse idei extravagante. Am primit oferte de la un guvern străin, scriu o carte, intenționez să mă întorc la catedră

Adrian Năstase a ieșit, joi seară, din penitenciar, fiind întâmpinat de cei doi fii ai săi, el declarând presei că a rămas același, că ultimii ani l-au întărit și precizând că are „diverse idei extravagante”, pe care însă nu le dezvăluie acum.

UPDATE 19:25 Năstase: Am primit oferte de la un guvern străin, scriu o carte, intenționez să mă întorc la catedră

Adrian Năstase a declarat, joi, la ieșirea de la Jilava, că a primit oferte de la multinaționale, dar și de la un guvern străin, că ar vrea să fie consultant politic, că scrie o carte intitulată „Traversarea deșertului” și că intenționează să se întoarcă la catedră.

„Știți foarte bine că în următorii nouă ani eu practic nu voi putea să ocup funcții publice și, din acest punct de vedere, mi-a făcut mare plăcere să primesc diverse oferte de la niște societăți multinaționale și de la un guvern străin. Să nu mă întrebați de unde pentru că oricum nu o să vă spun. Dar dacă nu mai este nevoie de mine în România, așa cum au hotărât instanțele, în mod evident va trebui să găsesc un drum pentru viitor”, a spus Năstase.

Întrebat cum arată în prezent omul politic Adrian Năstase, el a arătat din nou că în momentul de față nu are dreptul să voteze, să fie ales și să ocupe funcții publice.

„Aș vrea să fiu eventual consultant politic și eventual să fac contracte cu unele dintre televiziunile voastre pentru a explica diverse lucruri”, a adăugat Adrian Năstase.

Întrebat de ce și-a lăsat barbă și dacă va renunța acum la ea, Năstase a răspuns negativ, adăugând că i s-a spus că, arătând astfel, ar putea obține cu ușurință un rol într-un film. „Nu știu (ce rol, n.r.), dar aștept oferte. Există nenumărate documentare la unele televiziuni în care n-aș vrea să joc”, a mai răspuns fostul premier la întrebările jurnaliștilor.

Întrebat ce făcea înainte să fie eliberat, Năstase a răspuns că tocmai terminase o discuție cu o parte din „colegii” săi despre Constantin Brâncoveanu și și-a adus aminte că „de fapt trădarea boierilor a dus la apariția domnitorilor fanarioți în România”.

Năstase a mai spus că scrie o carte care se intitulează „Traversarea deșertului” și în care va include experiența penitenciarului și că intenționează să se întoarcă la catedră, la Facultatea de Drept.

Totodată, Năstase i-a anunțat pe jurnaliști că nu va acorda interviuri în perioada următoare.

Adrian Năstase a plecat, joi seară, din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca fostul premier să fie eliberat condiționat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare.

UPDATE 19:15 Năstase vorbește, la ieșirea de la Jilava, despre anticipate, amnistie fiscală, grațiere, pușcării

Adrian Năstase a vorbit, joi, la ieșirea de la Jilava, despre necesitatea alegerilor parlamentare anticipate, a votului pe liste pentru profesionalizarea Parlamentului, despre aministie fiscală, grațiere, și a subliniat că penitenciarul, cum este acum, e o instituție depășită.

Năstase a spus că „statul român în momentul de față are numai două puteri: executivul, format din președinte și guvern, și justiția”.

„Ar fi necesară o a treia putere, legislativul, și probabil, fiindcă acum pot să vorbesc mai liber, aș spune că ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid și care să rezolve unele dintre problemele care în momentul de față sunt fără răspuns. Dar ar fi nevoie fără îndoială de o schimbare a legii electorale și de revenirea la alegerile pe listă astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul”.

El a mai prezentat o altă idee, spunând că nu crede că aceasta va surpinde.

„Cred că ar trebui înțeles un lucru simplu: din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar este nevoie și de o lege a grațierii”, a declarat fostul premier, precizând că această lege a grațierii ar trebui „să fie într-o formulă înțeleaptă, nu aberantă, cu limite până la 7 ani”.

Năstase a mai menționat că, la ieșirea din penitenciar, a fost salutat de la geamuri de unii din deținuți și a apreciat că „penitenciarul, așa cum este acum, este depășit” și, drept urmare, reprezintă „o fabrică de recidivă”.

UPDATE: 19:10 Năstase a ieșit din penitenciar: Am rămas același, am diverse idei extravagante

Adrian Năstase a ieșit, joi seară, din penitenciar, fiind întâmpinat de cei doi fii ai săi, el declarând presei că a rămas același, că ultimii ani l-au întărit și precizând că are „diverse idei extravagante”, pe care însă nu le dezvăluie acum.

„Am rămas același. Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit”, a spus Năstase, adăugând că are nevoie de timp pentru a-și contura proiectele pentru viitor.

El a mai spus că vrea să stea cu familia, dar și că are „diverse idei extravagante”, pe care însă nu le dezvăluie acum jurnaliștilor și nici nu știe dacă le va dezvălui.

„În ultimii 10 ani ați dus-o foarte bine fără mine, în ultimii trei ani și mai bine”, a mai spus Năstase.

UPDATE 18:54 – Andrei Năstase: Tata merge la Cornu, nu la locuința din Zambaccian

Fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, a declarat joi că tatăl său va face declarații imediat după ce va ieși din Penitenciarul Jilava și că apoi nu va merge la locuința familiei din Zambaccian, ci la Cornu, în județul Prahova.

Andrei Năstase a venit la Penitenciarul Jilava, însoțit de Codrin Ștefănescu, pentru a-l aștepta pe tatăl său, după ce instanța a decis că Adrian Năstase poate fi eliberat condiționat.

Întrebat dacă Adrian Năstase va merge de la penitenciar la locuința familiei din strada Zambaccian, Andrei Năstase a spus că va merge la Cornu.

„Nu vom merge acasă, în Zambaccian, vom merge la Cornu (…) E o toamnă importantă”, a mai spus Andrei Năstase.

Întrebat când va face declarații Adrian Năstase, fiul acestuia a spus că va vorbi cu jurnaliștii imediat după ce iese din penitenciar.

Andrei Năstase a mai spus că în seara aceasta va fi o atmosferă de familie.

„În sfârșit ne vom aduna gândurile și vom putea vorbi unul cu altul fără diferite probleme și diferite impedimente”, a adăugat Andrei Năstase.

UPDATE 17:09 Adrian Năstase va fi eliberat din penitenciar

Adrian Năstase va pleca joi din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca fostul premier să fie eliberat condiționat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare.

Instanța a respins contestația Direcției Naționale Anticorupție și a menținut decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiționat.

Tribunalul Ilfov a dispus punerea de îndată în libertate a lui Adrian Năstase, acesta urmând să plece joi din Penitenciarul Jilava.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, poate fi eliberat condiționat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detenției, nefiind sancționat disciplinar”.

„Astfel, potrivit caracterizării atașate la dosar, petentul condamnat a participat în mod constant la activitățile de educație și asistență psihosocială desfășurate la nivelul secției de deținere, implicându-se cu precădere în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate. Totodată, urmare a participării la activitățile de educație a fost recompensat de opt ori, fără ca pe întreaga perioadă de detenție să fi fost sancționat disciplinar. A publicat trei lucrări științifice (în decembrie 2012, mai 2014 și iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim menționate în referire la petentul condamnat formează instanței opinia că pe parcursul detenției comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, așa cum și unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar”, a scris judecătorul în motivarea deciziei.

Instanța a apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială.

Judecătorul a menționat că scopul preventiv și educativ al pedepsei a fost atins, iar funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, „astfel încât în viitor să se încadreze într-o viață normală, părăsind câmpul infracțional”.

Judecătorul a aplicat legea penală mai favorabilă, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizând condițiile impuse de lege pentru acordarea liberării condiționate conform legislației anterioare, iar nu conform noilor reglementări penale intrate în vigoare la 1 februarie 2014.

Astfel, potrivit articolului 59 din vechiul Cod penal, „poate fi liberat condiționat condamnatul care a executat fracția de pedeapsa prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă și dă dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele penale”, iar conform articolului 60 alineatul 2, „fracția de pedeapsă executată trebuie să fie de 1/3, în cazul condamnaților trecuți de vârsta de 60 de ani, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiții prev. la art. 59 alin. 1 din vechiul C. pen”.

Pentru a putea fi eliberat condiționat, Adrian Năstase a trebuit să execute o treime din pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie – 3 iulie 2014), în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, și 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări științifice.

În 24 iunie, Curtea de Apel București a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”, să adauge un spor de șase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv nouă luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat condamnarea de doi ani primită în dosarul „Trofeul calității”.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeași zi.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Sursa: mediafax.ro

Adrian Năstase a ieșit, joi seară, din penitenciar, fiind întâmpinat de cei doi fii ai săi, el declarând presei că a rămas același, că ultimii ani l-au întărit și precizând că are "diverse idei extravagante", pe care însă nu le dezvăluie acum. UPDATE 19:25 Năstase: Am primit oferte de la un guvern străin, scriu o carte, intenționez să mă întorc la catedră Adrian Năstase a declarat, joi, la ieșirea de la Jilava, că a primit oferte de la multinaționale, dar și de la un guvern străin, că ar vrea să fie consultant politic, că scrie o carte intitulată "Traversarea deșertului" și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: