Home » Sanatate » Centru medical de înalte standarde la Bârlad

Centru medical de înalte standarde la Bârlad

Bârlădenii vor avea parte de una dintre cele mai bine dotate clinici medicale din zona Moldovei, din care nu vor lipsi echipamentele de ultimă generație, dar nici servicii și tehnici de investigare la standarde europene.

În această toamnă, la Bârlad vor demara lucrările de construire a unei clinici medicale ultramoderne, dotată cu echipamente performante, de ultimă generație și unde vor lucra specialiști cu nume sonore în domeniul medical din zona Moldovei și nu numai.

Centrul Medical (așa cum se va numi clinica) va fi ridicat în partea de nord a curții Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”, pe o suprafață de teren pe care Consiliul Local (CL) Bârlad a vândut-o prin licitație publică în urmă cu doi ani.

Construirea centrului este urmarea unei hotărâri a CL ce a avut la bază necesitatea dezvoltării și diversificării în zona Bârladului a serviciilor medicale, întrucât fondul construit existent nu poate acoperi multitudinea solicitărilor adresate de populația din zonă. Așa cum autoritățile în domeniu au arătat deseori, actualele unități medicale sunt nevoite să facă față nevoii de servicii medicale a circa 200.000 de persoane, locuitori ai Bârladului și ai comunelor arondate.

Ținând cont că bugetul local este mult prea sărac pentru a finanța pe deplin nevoile spitalului, dar și pentru că de la bugetul de stat fondurile scad de la an la an, consilierii bârlădeni au decis (în 2012) să vândă o parte din curtea spitalului unui investitor dispus să ridice aici un centru de sănătate care să preia din presiunea cererii de servicii.

Condițiile impuse prin caietul de sarcini au fost ferme: terenul să fie folosit exclusiv în scopul construirii și dotării unui centru care să presteze servicii medicale specializate și servicii de investigații medicale.

Clădirea care va fi construită aici de către SC Axa Optic SRL Bârlad (firma care a câștigat licitația) va avea în componență patru etaje ce vor adăposti un centru de imagistică, o clinică de medicină internă, spații de locuințe de serviciu, de prezentare și de conferințe.

„Inovațiile tehnologice în medicină vor duce la creșterea duratei medii de viață care, la rândul ei, va conduce la dorința de a avea acces la tratamente mai bune. Dezvoltarea de noi sisteme imagistice tinde să crească eficiența procedurilor de diagnostic precoce a unui număr mare de boli. Ținta noastră este să aducem la Bârlad tehnici recent introduse pe plaja serviciilor medicale, tehnici foarte necesare pentru ameliorarea stării de sănătate a populației”, a declarat Mihaela Nechita, administrator Axa Optic Bârlad.

Serviciile Centrului Medical

Parterul Centrului Medical va fi rezervat cabinetelor medicale cu rol de stabilire primară a diagnosticului, de examinare imagistică și de recoltare a analizelor în regim ambulator, prelucrarea acestora făcându-se într-o locație situată în afara centrului. Centrul de imagistică va fi dotat cu RMN, Computer Tomograf, dar și echipamente pentru osteodensitometrie, mamografie și radiologie.

Primul etaj al imobilului va găzdui Clinica de medicină internă și cuprinde o zonă de cabinete medicale în regim ambulator și o zonă de tratament cu spații de cazare pentru 18 bolnavi (patru rezerve de câte două paturi, două saloane a câte trei paturi și un salon de patru paturi. Monitorizarea bolnavilor se va face dintr-un spațiu situat în zona centrală a imobilului.

Centrul medical va mai adăposti, printre altele, un spațiu de prezentare și de conferințe cu o capacitate de 30 de locuri; spații de cazare temporară în regim hotelier pentru medicii veniți din alte localități, dar și spații tehnice necesare activității medicale.

Referitor la această ultimă categorie, e important de subliniat că sterilizarea echipamentelor și a ustensilelor medicale se va realiza prin tehnici de înaltă performanță, printre care sterilizarea cu radiții ionizante, proces care constă în expunerea produsului într-un câmp de radiații ionizante.

Clădirea mai include și un oficiu de catering care asigură preluarea și sortarea porțiilor gata preparate, livrate de o firmă specializată. Porțiile de mâncare vin calde, ambalate în recipiente de unică folosință, vidate și sterilizate.

„Unul dintre principalele obiective ale Centrul Medical de la Bârlad este ca oamenii să vină cu deplina încredere că aici vor avea parte de servicii medicale de înaltă calitate, de grijă, de atenție și de sprijin. Pacientul, nu doar că va fi bine tratat din punct de vedere medical, dar e important să se simtă respectat, ascultat și protejat”, a adăugat Mihaela Nechita.

În momentul de față, Axa Optic se află în faza de pregătire a documentației necesare demarării acestei investiții.

Bârlădenii vor avea parte de una dintre cele mai bine dotate clinici medicale din zona Moldovei, din care nu vor lipsi echipamentele de ultimă generație, dar nici servicii și tehnici de investigare la standarde europene. În această toamnă, la Bârlad vor demara lucrările de construire a unei clinici medicale ultramoderne, dotată cu echipamente performante, de ultimă generație și unde vor lucra specialiști cu nume sonore în domeniul medical din zona Moldovei și nu numai. Centrul Medical (așa cum se va numi clinica) va fi ridicat în partea de nord a curții Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”, pe o suprafață de…

Review Overview

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: