Home » Sanatate » Mortalitatea infantilă, în scădere

Mortalitatea infantilă, în scădere

De la începutul anului, s-au născut 2.503 copii, cu aproape 16% mai mulți decât în aceeași periodă a anului trecut. Potrivit informațiilor furnizate de oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, s-au înregistrat 11 cazuri de decese ale nou-născuților până în prezent. Mortalitatea infantiă reprezintă 4,39‰, într-o ușoară scădere față de același semestru al anului trecut. Zona rurală este în continuare cea mai afectată de aceste decese, cu un procent de 4,53‰, fată de 4,18‰ reprezentând zona urbană. Cel mai mare grad de risc se înregistrează între o lună și trei luni de viață, fiind notate în statisticile DSP cinci cazuri.

Cele mai frecvente cazuri ale deceselor sunt reprezentate de prematuritate (șapte cazuri), accidente prin intoxicații cu nitrițI și regurgitație (patru cazuri), boli perinatale (trei cazuri) și boli ale aparatului respirator (trei cazuri). (G.V.)

Screening gratuit pentru depistarea cancerului uterin

La nivelul județului Vaslui sunt organizate două rețele de screening care derulează subprogramul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Prima rețea se află în cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, iar cea de-a doua rețea se află în cadrul Spitalului Municipal Huși. Aceste rețele de screening includ 159 centre de informare și consiliere, 71 centre de recoltare a analizelor de laborator șI 10 laboratoare de analize medicale.

Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat. Acestea pot beneficia de analize gratuite, chiar dacă nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

În primele șase luni ale acestui an, la nivelul județului au fost testate pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin 560 de femei, din care 27 au primit rezultatul pozitiv la testul Papanicolau, fiind trimise către medicii specialiști pentru investigații de specialitate. Fondurile bugetare alocate pentru anul 2014 asigură continuitatea acestui program la nivelul județului Vaslui. (G.V.)

De la începutul anului, s-au născut 2.503 copii, cu aproape 16% mai mulți decât în aceeași periodă a anului trecut. Potrivit informațiilor furnizate de oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, s-au înregistrat 11 cazuri de decese ale nou-născuților până în prezent. Mortalitatea infantiă reprezintă 4,39‰, într-o ușoară scădere față de același semestru al anului trecut. Zona rurală este în continuare cea mai afectată de aceste decese, cu un procent de 4,53‰, fată de 4,18‰ reprezentând zona urbană. Cel mai mare grad de risc se înregistrează între o lună și trei luni de viață, fiind notate în statisticile DSP cinci cazuri.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: