Home » Administratie » Milioane de euro absorbite de GAL-urile vasluiene

Milioane de euro absorbite de GAL-urile vasluiene

În perioada 2007-2013, Grupurile de Acțiune Locală înființate la nivelul județului Vaslui au reușit să absoarbă aproape nouă miloane de euro, bani care au intrat în dezvoltarea agriculturii și satului vasluian.

Alexandru CROITORU

La nivelul județului Vaslui au fost înființate, din 2007 șI până acum, opt grupuri de acțiune locală (GAL) care au cuprins majoritatea comunelor vasluiene, mai puțin comunele Dodești, Găgești, Șuletea și Epureni. Acestea au reușit, în perioada 2007-2013 să atragă fonduri europene ce au însumat un total de 8.945.413 euro. Acești bani s-au concretizat prin semnarea și finanțarea a 248 de proiecte declarate eligibile și care au cuprins finanțări în dezvoltarea rurală și agricultură.

Pentru perioada 2014-2020, având în vedere că și sumele puse la dispoziție de Uniunea Europeană României sunt cu 24% mai mari, se așteaptă ca absorbția să fie mai mare. Astfel, pentru perioada 2014-2020 se va avea în vedere stimularea proceselor și a proiectelor realizate în comun de către afaceriștii locali și centrele de cercetare sau de inovare.

Bani vor veni și pentru sprijinirea fermierilor și procesatorilor, în vederea îmbunătățirii performanței economice prin proiecte inovatoare. Vor primi sprijin financiar și lanțurile scurte de aprovizionare, pentru realizarea de strategii de marketing în comun a produselor locale, prin înființarea de grupuri de producători, în conformitate cu strategia de dezvoltare locală.

O altă categorie de finanțare face referire la sprijinul ce se va putea acorda pentru o abordare de mediu durabilă, prin valorificarea patrimoniului natural și cultural. Se va acorda sprijin pentru inițiative legate de resurse de energie regenerabilă, consum scăzut de energie, ca acțiuni de aplanare a efectelor climaterice.

Ponderea maximă a sprijinului din totalul cheltuielilor eligibile va fi de până la 100%, dar nu mai mult de 200.000 de euro/proiect și se vor putea aplica regulile de ajutor de stat în vigoare specific fiecărui tip de măsură implementată. Sprijinul pentru proiectele generatoare de venit va fi de maxim 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Se vor mai acorda bani pentru asistență etnică, până la 20.000 de euro, cheltuielile de animare vor putea primi finanțare de până la 10.000 de euro, iar cheltuielile legate de elaborarea de strategii se vor încadra și ele în suma maximă de 10.000 de euro.

În perioada 2007-2013, Grupurile de Acțiune Locală înființate la nivelul județului Vaslui au reușit să absoarbă aproape nouă miloane de euro, bani care au intrat în dezvoltarea agriculturii și satului vasluian. Alexandru CROITORU La nivelul județului Vaslui au fost înființate, din 2007 șI până acum, opt grupuri de acțiune locală (GAL) care au cuprins majoritatea comunelor vasluiene, mai puțin comunele Dodești, Găgești, Șuletea și Epureni. Acestea au reușit, în perioada 2007-2013 să atragă fonduri europene ce au însumat un total de 8.945.413 euro. Acești bani s-au concretizat prin semnarea și finanțarea a 248 de proiecte declarate eligibile și care au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile