Home » Social » Vasluienii își apără și promovează tradițiile

Vasluienii își apără și promovează tradițiile

Județul Vaslui se poate mândri că își păstrează vii tradițiile. Un grup de cadre didactice au pus bazele unui simpozion „Fruntișeni – cultură, tradiție”, având ca principal obiectiv promovarea culturii și a tradiției.

Școala Gimnazială „General aviator ing. Gh. Negrescu” Fruntișeni a reușit să strângă un grup de profesori atât din județ, cât și din marele orașe, la un simpozion numit „Fruntișeni – cultură, tradiție, istorie”.

Principalul scop al acestui simpozion a fost acela de a promova cultura și tradițiile locale.

Simpozionul se află la ediția a VII-a, iar de la un an la altul, organizatorilor li s-au alăturat mai multe cadre didactice, printre care profesori universitari de la Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. De asemenea, organizatorilor li s-au alăturat și profesori din Republica Moldova, reprezentanți ai Muzeului de Științe Naturale din Piatra Neamț și ai Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Întâlnirea celor care s-au arătat interesați de acest simpozion a avut loc pe 24 august la Școala Gimnazială „General aviator ing. Gheorghe Negrescu” Fruntișeni.

Moderatorul evenimentului a fost Dan Ravaru, reprezentantul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, care a încercat din răsputeri să readucă la viață tradițiile populare. Efortul său nu a rămas fără ecou, dovada fiind și numărul mare de participanți la acest eveniment, care au reușit să strângă oameni din toate colțurile țării.

Toți cei prezenți la eveniment au avut parte de mai multe activități, care mai de care mai interesante.

Evenimentul a debutat cu o sesiune de comunicare, în cadrul căreia toți cei prezenți au expus fie liber, fie prin intermediul unei prezentări power point, diversele tradiții din zona Moldovei.

În aceeași zi, iubitorii de cultură au participat la lansarea și trei cărți: „Au dat cireșele în pârg”, scrisă de Neculai Onel, „Călători străini despre județul Vaslui” – autor Dan Ravaru și „Sculptura și formele ei”, de Marin Rotaru.

La finalul evenimentului, a avut loc lansarea revistei „Elanul”, care a aniversat 150 de apariții. Revista este editată de Asociația Culturală „Academia Rurală Elanul” din Giurcani, comuna Găgești.

Această revistă nu încearcă doar să „scormonescă” în labirintul trecutului, analizând cotidianul și să țintească spre orizontul viitorului, ci încearcă să salveze de la uitare opere și destine, relansându-le la bursa interesului zilei. În paginile revistei fiind intens valorificată cultura atât a zonelor rurale, cât și a celor urbane din județul Vaslui. (Daniela PORUMB)

Județul Vaslui se poate mândri că își păstrează vii tradițiile. Un grup de cadre didactice au pus bazele unui simpozion "Fruntișeni - cultură, tradiție", având ca principal obiectiv promovarea culturii și a tradiției. Școala Gimnazială "General aviator ing. Gh. Negrescu" Fruntișeni a reușit să strângă un grup de profesori atât din județ, cât și din marele orașe, la un simpozion numit "Fruntișeni - cultură, tradiție, istorie". Principalul scop al acestui simpozion a fost acela de a promova cultura și tradițiile locale. Simpozionul se află la ediția a VII-a, iar de la un an la altul, organizatorilor li s-au alăturat mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: