Home » Invatamant » Prigoana liberalilor

Prigoana liberalilor

Profesorul Doru Balan, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, membru PNL, urmează să fie destituit din funcție. Candidatul pentru această poziție aflat în grațiile conducerii ISJ este Narcis Aprodu, profesor de limbă engleză la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui. La fel ca șefa educației vasluiene, Gabriela Plăcintă, Narcis Aprodu este membru marcant al PSD. De asemenea, ieri conducerea ISJ Vaslui a înlocuit aproximativ 20% din directorii de școli, în principal directori adjuncți, persoane puțin cunoscute.

Bogdan RUSU

Ca de fiecare dată când se produc mișcări de trupe pe scena politică, membrii partidelor aflate la putere care funcții în aparatul administrativ încep campaniile de destituiri. Cei care nu se află în grațiile puterii, sunt șterși cu buretele din organigrame sau degradați din funție. Surse din cadrul ISJ ne-au declarat că lui Doru Balan i s-a oferit postul de inspector școlar de specialitate pe disciplina matematică. Postul acesta aparținea lui Gheorghe Ciobanu, un alt membru PNL, aflat în prezent în curs de pensionare (fix la timp) de la ISJ.

De prin 2008, dată la care a avut loc ultimul concurs prin care s-au făcut numiri de inspectori școlari generali, nici managerii de instituții de învățământ și nici inspectorii școlari de specialitate nu au mai fost numiți definitiv în funcție pe bază de examen. Totul s-a politizat și doar rareori criteriul de selecție a managerilor a fost doar competitivitatea. Astfel, managerii doar cu delegație (un act de numire politică ușor de anulat) au devenit ușor dispensabili.

În situația în care la nivel central PSD încearcă o racolare a memebrilor PNL prin intermediul aripii liberale pro-PSD, Doru Balan pare să fi refuzat oferta de înregimentare pesedistă. Astfel se explică executarea sa pe linie de serviciu. Menționăm că Doru Balan a refuzat să dea declarații pe tema viziunii sale politice în cadru PNL Vaslui, spunând că este o problemă strict personală. Oricum, chiar dacă va pica din fotoliul tapițat de la etaj, va ajunge totuși pe un scaun de birou de la parterul ISJ. Informații certe se vor afla luni, în ședința Consiliului de Administrație (CA) al ISJ Vaslui.

Unii salariați ai ISJ se așteaptă la schimbări și în cazul inspectorilor școlari de specialitate. Cu excepția inspectorilor de specialitate membri PSD (Zoica Popescu- educație preșcolară, Mihaela Ciocoiu- limbă și literatură română și alții), cei cu opinii liberale ar putea avea probleme (Constantin Turcu- management educațional). Nimic nu este însă bătut în cuie. Nici directorii de unități școlare cu personalitate juridică din județul Vaslui (aproape 150 de școli, licee, și alte instituții) nu au scăpat.

În ședința CA al ISJ de ieri, acest capitol de personal managerial a fost atins doar parțial. Majoritatea șefilor au rămas în funcție (80%), deoarece s-au aflat în barca potrivită. Restul de aproximativ 20% din instituțiile școlare județene vor avea însă manageri noi începând de luni. După ședința CA s-au trimis la Ministerul Educației documentele necesare numirii pe post a prietenilor PSD, urmând ca acestea să fie semnate și trimise înapoi la începutul săptămânii viitoare.

În general, conducerea ISJ a înlocuit directori adjuncți din mediul rural, dar s-a procedat la destituiri în școlile de oraș. În municipiul Vaslui, a fost înlocuit directorul adjunct de la Școala numărul 8 cu profesorul Alina Moraru, nora celebrului Florin Moraru, în trecut director al Școlii nr. 3 din Vaslui, cunoscut pentru modul foarte ușor și rapid în care obișnuia să treacă de la un partid la altul. Alina Moraru lucrează la două școli diferite (Școala nr. 8 la Școala nr. 4, ambele din Vaslui) fapt care nu prea o califică pentru postul managerial pe care îl va ocupa, căci e cam greu să slujești la mai mulți stăpâni. De asemenea, a fost înlocuit și directorul adjunct al Liceului cu Program Sportiv din Vaslui.

ciurariu„PSD practică lucrul acesta de foarte mult timp, iar oamenii s-au obișnuit. Îngrijorătoare este acestă ordonanță de urgență care încurajează traseismul politic, prin care guvernul își bate joc de oameni. Disperarea lui Victor Ponta nu va rămâne nepedepsită”, ne-a declarat deputatul liberal Florin Ciurariu, fost inspector școlar general – ultimul numit prin concurs de Ministerul Educației și Cercetării.

Profesorul Doru Balan, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, membru PNL, urmează să fie destituit din funcție. Candidatul pentru această poziție aflat în grațiile conducerii ISJ este Narcis Aprodu, profesor de limbă engleză la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui. La fel ca șefa educației vasluiene, Gabriela Plăcintă, Narcis Aprodu este membru marcant al PSD. De asemenea, ieri conducerea ISJ Vaslui a înlocuit aproximativ 20% din directorii de școli, în principal directori adjuncți, persoane puțin cunoscute. Bogdan RUSU Ca de fiecare dată când se produc mișcări de trupe pe scena politică, membrii partidelor aflate la putere…

Review Overview

User Rating: 0.55 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

3 comments

  1. gheorghe&vasile

    Mdea…ca asa e la noi la tara…PSD PSD PSD….nu am nimic impotriva partidulu, dar am un dinte impotriva prostitutiei pe functii. Nu conteaza daca un om este competent si isi face exemplar treaba, el trebuie schimbat pentru ca nu face parte din partidul potrivit….sau mai grav ca nu este din nici un partid. Si mai am un dinte impotriva celor care acum doi ani erau la PDL, anul trecut erau la PNL….si brusc si instantaneu cind a mirosit a putere au devenit membri PSD. Daca unii dintre directorii carora li s-au schimbat adjunctii au o urma de decenta ar trebui sa-si dea demisia pentru comportamentul abuziv al unei puteri bolnave reprezentata de o incompetenta cu nasul pe sus pusa in functie politic. Si asta nu doar in Vaslui, ci in toata tara. Poate asa ar aparea un mare subiect de presa la nivel national de care sa tina cont si sefii de la centru.
    Cred ca din simpatizant al lui Ponta si al PSD-ului am sa redevin apolitic. Mi-e rusine ca am crezut ca poate competenta, bunul simt si dorinta de munca va mentine in functii oamenii cu adevarat capabili, cind de fapt totul este o minciuna pe fata si o gindire de om primitiv ahtiat dupa putere

  2. Mdea ….
    probabil sunt multi PNL-ist care se gandesc ca-si vor pierde functiile, si acum au gasit momentul sa faca apel la ratiune, dreptate, onestitate. Cumva PSD-ul duce lipsa de oameni competenti? Sunt curios, daca in ianuarie 2015 guvernul PSD ar fi inlaturat si PNL+PDL ar prelua puterea, cati PSD -isti ar ramane in functii, si cat le-ar lua celor din ACL sa-i dea afara?

  3. Gheorghe&Vasile

    ori nu citesti bine in limba romana ori nu te ajuta neuronul ala pesedist cum trebuie…am zis destul de clar ca nu am nimic cu partidul de la putere ci cu maniera de schimbare a oamenilor care nu au de a face cu nici un partid sau a celor care desi sunt competenti sunt din partidul care nu trebuie. Am fost destul de clar cind am spus ca dintele meu este impotriva curvelor politice care acum doi ani erau la PDL anul trecut erau la PNL si anul asta au descoperit ca au valente de stinga si s-au inscris in PSD ca sa capete o functie…si cine stie cunoaste …..

%d blogeri au apreciat: