Home » Sanatate » Boala limbii albastre a atacat Vasluiul!

Boala limbii albastre a atacat Vasluiul!

Două cazuri de îmbolnăviri au fost deja confirmate în comuna Vutcani din județul Vaslui, iar îmbolnăvirile au fost înregistrate la ovine. Din fericire, autoritățile locale dar și reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) s-au mișcat foarte repede și totul pare a fi acum sub control.

Alexandru CROITORU

Apărută ca din senin, o nouă boală lovește în crescătorii de animale din România și, de două zile, în crescătorii de animale din județul Vaslui. Denumită generic “Boala Limbii Albastre – Bluetang”. Din păcate, un tratament împotriva acestei maladii nu există deocamdată, iar rata mortalității este de 100%.

La sfârșitul săptămânii trecute, trei cazuri de astfel de îmbolnăviri au fost depistate în comuna Vutcani, județul Vaslui. După analizele efectuate, confirmate au fost numai dpuă cazuri împotriva cărora au fost luate și măsurile care se impun.

“După ce am luat la cunoștință de apariția cazurilor de îmbolnăvire cu această nouă boală, am convocat Comisia pentru Situații de Urgență. Prima măsură luată a fost ca cele două cazuri confirmate ca urmare a analizelor făcute de Direcția Sanitar Veterinară de la Vaslui și forurile superioare de la București, să fie distruse, așa cum prevede legea. Mai exact, cazurile de îmbolnăvire au fost confirmate la două oi ale unui crescător local. Omul a înțeles despre pericolul care-l paște și nu a avut nimic de obiectat urmând ca să primească și despăgubiri. Ieri dimineață, am luat din nou legătura cu reprezentanții DSVSA Vaslui, pentru că ne făceam griji că va trebui să aducem un elicopter pentru stropit. Din fericire, de acest lucru nu a fost nevoie chiar dacă, după cum spun normele, trebuie să stropim pe o raza de 10 km în jurul locului unde a fost depistat cazul”, a spus Silviana Bahrim, primarul comunei Vutcani.

Se speră că măsurile de securitate aplicate că vor fi suficiente pentru ca “limba albastră” să nu se răspândească. Cât despre crescătorii de animale, aceștia sunt bucuroși că măcar au reușit să ducă la sfârșit tranzacțiile cu animale vii, în speță oi, înainte ca să fie instalată carantina care prevede, printer altele, interzicerea transportului, tranazacțiilor sau sacrificării de animale până când va fi ridicată carantina. Și tot “limba albastră” se face vinovată și de amânarea, pe o periodă nelimitată de timp, a unui eveniment de tradiție în județul Vaslui: “Expo Zoo Agroind”, ediția a XIV-a.

Două cazuri de îmbolnăviri au fost deja confirmate în comuna Vutcani din județul Vaslui, iar îmbolnăvirile au fost înregistrate la ovine. Din fericire, autoritățile locale dar și reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) s-au mișcat foarte repede și totul pare a fi acum sub control. Alexandru CROITORU Apărută ca din senin, o nouă boală lovește în crescătorii de animale din România și, de două zile, în crescătorii de animale din județul Vaslui. Denumită generic “Boala Limbii Albastre – Bluetang”. Din păcate, un tratament împotriva acestei maladii nu există deocamdată, iar rata mortalității este de 100%. La sfârșitul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: