Home / Business / Cât fură Guvernul cu acciza falsă

Cât fură Guvernul cu acciza falsă

Fără să anunțe nicio majorare de taxe, Guvernul a încasat suplimentar în primele 6 luni ale lui 2014 aproximativ 475 de milioane de lei. Surplusul provine din accize și a apărut în urma unui artficiu de calcul: majorarea cursului de referință euro-leu.

Până în 2013, accizele se calculau în funcție de cursul de referință stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului anterior. Regula a funcționat atât timp cât leul s-a depreciat în fața euro, an de an.

În schimb, în 2013, leul s-a întărit în fața euro și, în acest caz, ar fi trebuit să fie avantajat plătitorul de taxe așa cum, până atunci, câștigător a ieșit, de fiecare dată, bugetul.

Ca să nu iasă în pierdere, Guvernul a decis în toamna anului trecut să schimbe regula. Astfel, cursul de referință pentru anul 2014 a fost obținut prin indexarea cursului din 1 octombrie 2012, de 4,5223 lei/euro, cu rata anuală a inflației  din luna septembrie 2013, de 4,77%, ceea ce înseamnă un curs de 4,738 lei/euro.

Dacă s-ar fi calculat ca până în 2013, cursul la care am fi plătit accize ar fi fost de 4,4485, ceea ce ar fi generat o pierdere la buget de 160 de milioane de lei, dacă gradul de colectare ar fi fost de 100%.

Pentru a se încadra în deficitul bugetar convenit cu instituțiile financiare internaționale, Guvernul a mai introdus anul acesta și noi taxe. Astfel, de la 1 aprilie a intrat în vigoare acciza suplimentară la carburanți, de 7 eurocenți/litru. Din această sursă s-au colectat suplimentar în al doilea trimestru aproximativ 400 de milioane de lei.

Un alt impozit introdus din acest an este celebra ”taxă pe stâlp”, care a intrat în vigoare din mai. Per total, din aceste trei surse a fost colectat în primul semestru peste un miliard de lei.

Sursa: money.ro

Fără să anunțe nicio majorare de taxe, Guvernul a încasat suplimentar în primele 6 luni ale lui 2014 aproximativ 475 de milioane de lei. Surplusul provine din accize și a apărut în urma unui artficiu de calcul: majorarea cursului de referință euro-leu. Până în 2013, accizele se calculau în funcție de cursul de referință stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului anterior. Regula a funcționat atât timp cât leul s-a depreciat în fața euro, an de an. În schimb, în 2013, leul s-a întărit în fața euro și, în acest caz, ar fi trebuit să…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Proiecte europene de milioane de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri vasluian

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură ...

Oierii vasluieni nu mai aruncă lâna pe câmp. Anul trecut au comercializat 123 tone de lână

  Programul de subvenționare a comercializării ...

Legumicultorii vasluieni au invadat piețele în anul trecut cu aproape 800 tone de roșii

În cursul anului 2019, un număr ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: