Home » National » Avem un nou Cod rutier. Principalele modificări

Avem un nou Cod rutier. Principalele modificări

Codul rutier a fost modificat printr-o Ordonanță de Guvern, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie. Documentul introduce noutăți privind recoltarea probelor biologice și stabileste că șoferii care au permisul anulat pentru o faptă care acum nu mai există în Codul penal pot obține un nou permis. În plus, sunt transpuse în legislația autohtonă reglementările UE privind utilizarea centurilor de siguranta pentru copii în vehicule, potrivit avocatnet.ro

Noua formă a Codului rutier stabileste că permisul de conducere poate fi obținut doar de persoanele cu domiciliul sau reședința în România ori care dovedesc că se află la studii în România pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

Potrivit notei de fundamentare, actul normativ, în vigoare din 1 septembrie, redefinește și detaliază criteriile care stabilesc regimul juridic al „reședintei normale”. Așadar, au domiciliul sau reședința în România doar persoanele care se află în una din urmatoarele situatii:

  • locuiesc în mod obișnuit cel puțin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresă din România datorită unor legături personale sau profesionale ori altor legături strânse cu adresa respectivă;
  • revin periodic la o adresă din România datorită unor legături personale cu adresa respectivă, deși locuiesc alternativ în locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre UE, întrucât legăturile lor profesionale sunt într-un loc diferit de cel al legăturilor personale;
  • locuiesc la o adresă din România pentru îndeplinirea unei activități sau misiuni pe o durată determinată, deși locuiesc alternativ și în alte locuri diferite, situate în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spațiului Economic European sau în Confederația Elvețiană.

Participarea la studii în cadrul unei universități sau școli din România nu implicătransferul domiciliului sau a reședinței în România.

Soluția urmează a fi aplicată doar în cazul procedurilor aferente permisului de conducere, nu și în cazul înmatriculării autovehiculelor și a remorcilor, după cum sustine MAI în expunerea de motive.

Conform legislației rutiere, în cazul furtului, pierderii sau deteriorării, permisele de conducere se eliberează fără susținerea unui nou examen. OG nr. 21/2014 completează această prevedere, deja existența în Codul rutier, evidențiind faptul că eliberarea permiselor de conducere pierdute, furate, deteriorate sau a căror valabilitate administrativă expiră este condiționată de domiciliul, reședința, situația persoanelor aflate la studii în România.

„[…] Eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susținerea unui nou examen, la cererea persoanelor care au domiciliul, reședința ori se află la studii în România „, se arată în ordonanță.

Recoltarea probelor biologice se va putea face și în ambulanțe

Ordonanța aduce noutăți și în ceea ce privește recoltarea mostrelor biologice.

„În cazul conducerii unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, recoltarea de probe biologice se efectuează din dispoziția organelor de constatare și cu consimțământul celui supus examinării, de către un medic, asistent medical sau de o persoană cu pregătire medicală de specialitate, în cel mai scurt timp într-o instituție medicală,în condițiile stabilite de legile speciale.”

În plus, este completată și lista instituțiilor medicale unde se pot recolta mostre biologice

Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezența unui polițist rutier, în următoarele categorii de instituții medicale:
a) unități de asistență medicală autorizate;
b) ambulanțe ori autospeciale cu această funcție aparținând Serviciului mobil de urgență;
c) unități medico-legale.

 Reglementările privind recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei șoferilor implicați în accidente rutiere ar putea fi modificate, întrucât Ministerul Sănătății a lansat în 20 august în dezbatere publică un proiect de act normativ în acest sens.

Din 28 septembrie, șoferii vor fi penalizați dacă nu pun centuri de siguranță minorilor

Codul rutier nu este foarte clar în ceea ce privește folosirea centurii de siguranță de către pasageri și, în special, de către pasagerii minori.

 „Conducătorii de autovehicule și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice”, se menționează în reglementările încă în vigoare.

 Din 28 septembrie, însă, regulile se vor schimba, căci OG nr. 21/2014 instituie noi obligații pentru șoferi. Mai precis, acestia vor trebui, în primul rând, să-și informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.

 Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

Șoferii care nu se vor asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranță sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.

Aceeași sancțiune se va acorda și pentru nerespectarea dispozițiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

Cei care au permisul anulat pentru o fapta inexistenta in Codul penal pot obtine un nou permis

OG nr. 21/2014 reglementează, în același timp, și situația în care măsura anulării permisului de conducere a fost dispusă în baza hotărârii judecătorești definitive de condamnare pentru o faptă care nu mai este prevăzută de legea penală.

„Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința, pentru eliberarea unui nou permis de conducere […] fără a mai susține examen”, se menționează în documentul citat.

Sursa: money.ro

Codul rutier a fost modificat printr-o Ordonanță de Guvern, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie. Documentul introduce noutăți privind recoltarea probelor biologice și stabileste că șoferii care au permisul anulat pentru o faptă care acum nu mai există în Codul penal pot obține un nou permis. În plus, sunt transpuse în legislația autohtonă reglementările UE privind utilizarea centurilor de siguranta pentru copii în vehicule, potrivit avocatnet.ro Noua formă a Codului rutier stabileste că permisul de conducere poate fi obținut doar de persoanele cu domiciliul sau reședința în România ori care dovedesc că se află la studii în România pentru o perioadă de cel…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: