Home » Invatamant » Elevii de top din Vaslui nu au primit burse de doi ani

Elevii de top din Vaslui nu au primit burse de doi ani

Deși ar fi trebuit să o facă, de doi ani, Consiliul Local (CL) Vaslui nu a mai acordat nicio bursă pentru elevii care au avut rezultate deosebite la învățătură. Motivul: lipsa banilor. În același timp, consiliile locale din Bârlad și Huși au reușit să sprijine generația de mâine care va construi o altă Românie. Bursele pentru elevii din Bârlad și Huși au fost derizorii, totuși au existat.

Bogdan RUSU

În anul școlar 2012-2013, cei din conducerea Liceului „Mihail Kogălniceanu” (LMK) din Vaslui s-au adresat (prin intermediul contabilului liceului) Primăriei Municipiului Vaslui pentru a începe etapa strângerii de dosare în vederea acordării de burse de performanță, de merit și de studiu. Răspunsul primit a fost să nu se strângă dosare pentru că nu sunt bani. La fel s-a întâmplat și în anul școlar 2013-2014: zero lei pentru elevii cu rezultate de top. De menționat este că la finele anului școlar 2013-2014, la LMK învățau peste 534 de potențiali beneficiari ai stimulentelor pentru merit, copii cu medii generale între 9 și 10. În plus, LMK a dat județului Vaslui peste 8 premii mari la olimpiadele naționale.

Nimeni nu știe cum de s-au epuizat fondurile Primăriei Vaslui. Toată lumea știe însă că la Zilele Vasluiului, de exemplu, s-au risipit sume consistente.

Nici în anii anteriori Consiliul Local Vaslui nu s-a prea sinchisit de soarta tinerilor peste medie, căci așa se explică acordarea unor burse de merit derizorii în cuantum de 30-35 de lei de persoană. Cu acei bani, un elev nu era în stare să-și cumpere nici măcar o carte romanțioasă scrisă de Sandra Brown.

În același timp, alte primării au reușit cât de cât să dea semne că sunt interesate să investească în oameni, deși i-au recompensat pe elevii excepționali tot cu sume derizorii. În anul școlar trecut, în Bârlad, la Liceul Pedagogic, s-au acordat 28 de burse de performanță (60 de lei fiecare) iar la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” s-au aprobat 48 de burse de merit (50 de lei fiecare) și 10 burse de studiu (40 de lei). La fel, asemenea burse s-au dat și în municipiul Huși, unde, de exemplu, la Școala numărul 1 s-au alocat patru burse de merit (75 de lei) și șase burse de studiu (52 de lei).

Pe județ, situația prezentată de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui menționează că în anul școlar 2013-2014, în primul semestru, primăriile din județ au plătit 52 de burse de performanță, 249 de merit și 138 de studiu. În același an, dar în al doilea semestru, primăriile au acordat 52 de burse de performanță, 432 de merit și 192 de studiu. Primăria Municipiului Vaslui nu a plătit însă nicuna din aceste burse minuscule ca valoare, deși ar fi avut cui.

Menționăm că bursele de performanță se acordă elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor organizate de ministerul educației, iar cele de merit și de studiu se acordă elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură. Cele de merit pentru elevii cu rezultate bune la olimpiadele județene și la concursurile tehnice organizate de ministerul educației și celor care au media generală de minim 8.5. Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care au media generală peste 7.

Deși ar fi trebuit să o facă, de doi ani, Consiliul Local (CL) Vaslui nu a mai acordat nicio bursă pentru elevii care au avut rezultate deosebite la învățătură. Motivul: lipsa banilor. În același timp, consiliile locale din Bârlad și Huși au reușit să sprijine generația de mâine care va construi o altă Românie. Bursele pentru elevii din Bârlad și Huși au fost derizorii, totuși au existat. Bogdan RUSU În anul școlar 2012-2013, cei din conducerea Liceului "Mihail Kogălniceanu" (LMK) din Vaslui s-au adresat (prin intermediul contabilului liceului) Primăriei Municipiului Vaslui pentru a începe etapa strângerii de dosare în vederea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: