Home » World » Statul Islamic a executat peste 500 de prizonieri în Irak, anunță HRW

Statul Islamic a executat peste 500 de prizonieri în Irak, anunță HRW

Jihadiștii din cadrul grupării ultraradicale Statul Islamic (SI) au executat peste 500 de prizonieri în Irak, de la începutul ofensivei fulgerătoare pe care au lansat-o în această țară în iunie, a anunțat, miercuri, Human Rights Watch (HRW).

Aproximativ 1.700 de membri ai forțelor irakiene de securitate s-au predat SI în iunie, în timp ce jihadiștii cucereau al doilea oraș ca mărime din Irak, Mosul, și înaintau în direcția Bagdad, în fața unei armate irakiene în derută.

Ulterior, SI a publicat fotografii ce păreau să prezinte executarea, într-o zonă de deșert, a zeci de bărbați îmbrăcați în civil și a afirmat că a ucis, în total, sute de prizonieri.

HRW a anunțat că „între 560 și 770 de bărbați” au fost uciși, „toți sau majoritatea dintre ei (fiind), se pare, militari ai armatei irakiene (care au fost) capturați”.

ONG-ul se sprijină pe „informații (colectate pe lângă) un supraviețuitor și examinarea unor înregistrări video și imagini prin satelit (care) au confirmat existența altor trei locuri de comitere a unor execuții în masă, ceea ce le ridică la cinci în total”.

HRW a identificat deja, la sfârșitul lui iunie, două locuri în care SI a efectuat execuții în masă.

„O altă piesă din acest puzzle oribil a fost pusă la locul ei, confirmând multe alte execuții”, a declarat directorul pentru situații de urgență al HRW, Peter Bouckaert, care condamnă „barbaria SI”.

Apropiați ai acestor militari dispăruți au luat cu asalt marți Parlamentul din Bagdad, unde au început un protest.

Situația s-a aplanat între timp, manifestanții au părăsit clădirea, iar președintele Parlamentului, Salim al-Jubouri, i-a primit pe reprezentanții acestora, potrivit unui oficial.

Deputații irakieni s-au reunit miercuri pentru a evoca soarta acestor militari și, cu această ocazie, ministrul interimar al Apărării și mai mulți ofițeri au fost audiați. Apropiați ai militarilor au asistat la ședința de miercuri.

Sursa: mediafax.ro

Jihadiștii din cadrul grupării ultraradicale Statul Islamic (SI) au executat peste 500 de prizonieri în Irak, de la începutul ofensivei fulgerătoare pe care au lansat-o în această țară în iunie, a anunțat, miercuri, Human Rights Watch (HRW). Aproximativ 1.700 de membri ai forțelor irakiene de securitate s-au predat SI în iunie, în timp ce jihadiștii cucereau al doilea oraș ca mărime din Irak, Mosul, și înaintau în direcția Bagdad, în fața unei armate irakiene în derută. Ulterior, SI a publicat fotografii ce păreau să prezinte executarea, într-o zonă de deșert, a zeci de bărbați îmbrăcați în civil și a afirmat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile