Home » Administratie » Oaspeți din Franța, la Bârlad

Oaspeți din Franța, la Bârlad

Orașul a fost vizitat la sfârșitul săptămânii trecute de un grup de pesnionari, între care și fostul viceprimar din Vergeze, localitate înfrățită cu Bârladul încă din 2006.

Oaspeți la Bârlad: 25 pensionari din Vergeze (Franța) aflați într-o vizită privată în România au ales să viziteze pentru două zile și Bârladul, oraș înfrățit cu localitatea lor. Printre oaspeți s-a flat și Pierre Valette, fostul viceprimar de Vergeze, în mandatul căruia (2006) a avut loc înfrățirea dintre cele două localități.

Programul turiștilor francezi a fost pus la punct de autoritățile locale. Sâmbătă, după ora 18, oaspeții francezi s-au întâlnit la primărie cu reprezentanții Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Bârlad. Duminică dimineață, cei 25 de pensionari din Vergeze au fost prezenți la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad, unde au rămas impresionați de modul în care arată sediul CARP și de serviciile diversificate oferite pensionarilor.

„Este fantastic ce se întâmplă aici. Se vede că președintele CARP este o persoană care se implică foarte mult. În Franța nu există case de ajutor reciproc, ci doar centre sociale unde accentul se pune pe loisir, ateliere de creație, activități sportive. Pensionarii din România au nevoie de astfel de case și sper că profită din plin de serviciile puse la dispoziție, atât de cele medicale cât și de cele sociale”, a declarat Pierre Valette.

delegatie_vergezeDupă ce au vizitat sediul CARP, oaspeții francezi au participat la un spectacol artistic susținut de cei mai talentați colaboratori ai CARP: Paula Zaharia, Denisa Toma, Isabela Sbârcea și ansamblul folcloric „Răzeșii” din Pogonești. De asemenea, microrecitalul de șansonete al profesorului Valeriu Arnăutu a fost apreciat de pensionarii francezi, care au fredonat în timpul pieselor și au ieșit chiar la dans. Oaspeții au primit diplome, dar și cadouri reprezentative care să le aducă aminte de România, de Bârlad dar și de CARP. Cadourile au cuprins și câteva apariții editoriale realizate cu sprijinul CARP, vinuri din podgoriile hușene, precum și câte o sticlă de palincă personalizată cu sigla CARP Bârlad.

„A fost o activitate reușită și sper că pensionarii din Franța s-au simțit la noi ca acasă. Ar fi ideal dacă și un grup de pensionari din Bârlad ar putea să facă o astfel de vizită la Vergeze, orașul cu care suntem înfrățiți, lucru care nu este imposibil. Este adevărat că pensiile bârlădenilor sunt mai mici de cel puțin 10 ori, dar eu cred că și pensionarii noștri merită să vadă frumoasele locuri din Vergeze, să cunoască valorile culturale ale orașului înfrățit cu Bârladul și oamenii de acolo”, a spus Nicolae Mihai, președintele CARP Bârlad.

Grupul de turiști francezi a mai vizitat Teatrul „Victor Ion Popa”, Muzeul „Vasile Pârvan”, Pavilionul „Guguianu”, dar și Grădina Publică. Duminică seara, delegația franceză a vizitat baza sportivă de la CSS Bârlad, de care, de asemenea, a fost impresionată, în ciuda faptului că la Vergeze există o bază sportivă excepțională atât ca dotare, cât și ca suprafață.

Bunele oficii pe parcursul vizitei la Bârlad au fost asigurate de Elena Popoiu, profesor de limba franceză, precum și de profesorul Ioniță Chirilă, consilier local, care a însoțit grupul de pensionari din Franța la toate obiectivele prevăzute în program. Chirilă era viceprimar în 2006, atunci când s-au înfrățit cele două localități.

Următorul obiectiv vizitat în țara noastră de pensionarii francezi, după mai multe orașe din Ardeal, mânăstirile din Moldova și municipiul Bârlad, a fost Parlamentul României.

Diplomați și politicoși, francezii s-au declarat încântați de ceea ce au văzut.

„Am rămas plăcut impresionată de Bârlad și de România. Țara dumneavoastră este deosebit de frumoasă și cred că sunteți conștienți de acest lucru. A fost o excursie de 10 zile de neuitat, iar vremea a fost de-a dreptul minunată. Îmi vor lipsi căldura și ospitalitatea dumneavoastră, așa că voi reveni în România”, a spus senioara grupului de pensionari francezi, care are 92 de ani. (Mihaela NICULESCU

Orașul a fost vizitat la sfârșitul săptămânii trecute de un grup de pesnionari, între care și fostul viceprimar din Vergeze, localitate înfrățită cu Bârladul încă din 2006. Oaspeți la Bârlad: 25 pensionari din Vergeze (Franța) aflați într-o vizită privată în România au ales să viziteze pentru două zile și Bârladul, oraș înfrățit cu localitatea lor. Printre oaspeți s-a flat și Pierre Valette, fostul viceprimar de Vergeze, în mandatul căruia (2006) a avut loc înfrățirea dintre cele două localități. Programul turiștilor francezi a fost pus la punct de autoritățile locale. Sâmbătă, după ora 18, oaspeții francezi s-au întâlnit la primărie cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. ma bucur ca domnul Arnautu a fost apreciat si ca participarea dumnealui la acest eveniment a impresionat oaspetii francezi

%d blogeri au apreciat: