Home » National » Ponta si comparatiile cu Germania nazista: de la Elmar Brok la Basescu, via Patapievici, Mihaies si ziaristii incomozi

Ponta si comparatiile cu Germania nazista: de la Elmar Brok la Basescu, via Patapievici, Mihaies si ziaristii incomozi

Premierul Victor Ponta a comparat duminica seara efectele regimului Traian Basescu asupra societatii romanesti cu cele ale regimului nazist, un nou exemplu de retorica ce aminteste de arsenalul propagandei traditionale rusesti. Nu este pentru prima data cand premierul recurge la  astfel de insulte in relatiile cu oponentii sai politici: l-a calificat drept nazist pe europarlamentarul Elmar Brok, a numit regimul Basescu unul fascist si l-a comparat pe acesta cu Hitler, a motivat refuzul decorarii fostilor directori ICR descriind-i drept „fascisti”, a identificat si in randul presei „jurnalisti fascisto-comunistoizi”. Nu in ultimul rand, a girat declaratiile negationiste ale colegului sau de partid Dan Sova, promovandu-l in Guvern si mai apoi ca purtator de cuvant al PSD.
Victor Ponta a declarat duminica seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca va urma „o perioada in care trebuie pur si simplu sa ne pregatim de debasificarea societatii romanesti”, adaugand ca, in opinia sa „efectele asupra societatii romanesti lasate de cei 10 ani de regim Traian Basescu sunt destul de asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania”.

  • 7 mai 2014 Premierul motivand refuzul decorarii lui Patapievici si Mihaies: „Indivizi care au deturnat bani publici si care exprima pozitii anti-romanesti, chiar fasciste”

Premierul Victor Ponta a declarat in luna mai ca a refuzat sa contrasemneze decretul de decorare a lui Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies pentru ca au exprimat „opinii anti-romanesti, chiar fasciste”.
„Erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimat opinii anti-romanesti, chiar fasciste. Nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domunul Mihaies (Mircea Mihaies, fost vicepresedinte al ICR – n.red.), care e de extrema-dreapta, este un fascist batran, asa, ca nu credeam ca mai exista neo-nazisti in Europa, uite exista si in Romania, or, eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, au gestionat gresit bani publici si, pe de alta parte, care exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca dl presedinte Basescu doreste sa ii decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea”, a afirmat Ponta.

  • 6 ianuarie 2014 Ponta despre Elmar Brok – un politician demagog, iresponsabil, populist si cu o gandire nazista, ca si Monica Macovei

Presedintele PSD a afirmat in data de 6 ianuarie ca, in opinia sa, eurodeputatul german Elmar Brok, cel care a propus amprentarea imigrantilor est-europeni care profita de ajutoarele sociale, este un politician „demagog, iresponsabil si populist”, care impartaseste o „gandire nazista” ca aceea a eurodeputatului PDL Monica Macovei.
„Avem politicieni demagogi, iresponsabili, populisti cum e domnul Brok, care au intervenit deseori si in Romania si erau foarte bine mediatizati de presa basista ca niste extraordinari europarlamentari, dar cu aceasta ocazie am aflat ce gandesc despre romani – ca trebuie sa ne amprenteze, ca trebuie sa fim toti, eventual, tinuti in spatele unor garduri electrificate. Astia sunt prietenii lui Macovei. Ce va mira? De fapt, si gandesc la fel. O gandire nazista. Si doamna Macovei are o gandire fascista, nazista. Si domnul Brok la fel. Cine se aseamana, se aduna”, a spus Ponta, la finalul sedintei Biroului Permanent al partidului.

  • 4 aprilie 2014 Premierul reclama linsajul public facut de jurnalisti „fascisto-comunistoizi”

Premierul anunta in luna aprilie ca dupa alegerile din noiembrie doreste sa lase „locul in politica altora, mai tineri si mai putin marcati de regimul oribil al ultimilor ani”. Cu aceeasi ocazie, Ponta si-a manifestat dorinta de a trai intr-o „tara europeana, cu oameni mai linistiti si mai demni, guvernati de valori si obiective comune, nu de frica de mascati si de linsajul public din partea unor jurnalisti fascisto-comunistoizi!”, informa atunci Revista 22.

  • 6 ianuarie 2014 Ponta despre Traian Basescu: „Ultimul reprezentant al sistemului securist-comunist”

La inceputul anului, Ponta il descria pe Basescu  drept „ultimul reprezentant al sistemului securist-comunist”, alegerile prezidentiale din noiembrie marcand incheierea tranzitia de la comunism la o societate democratica.
„Pentru mine decembrie 2014 va fi momentul incheierii tranzitiei de la comunism la o societate democratica, pentru ca Traian Basescu este ultimul reprezentant al sistemului securist-comunist. Metodele sale, mentalitatea lui, el vorbeste tot timpul: eu vreau, eu fac, eu bag in inchisoare, eu stiu, eu ascult telefoane. Oricine va veni dupa Traian Basescu, vine Crin Antonescu, vine Predoiu, vine oricine altcineva, nu va mai proveni din scoala Securitatii si a societatii comuniste de dinainte de 89. 25 de ani ne-au trebuit, nu 20 cat a zis raposatul domn Brucan, sa inchidem aceasta perioada. Odata cu domnul Basescu se inchide tranzitia de la comunism la o societate moderna”, a spus primul ministru intr-o emisiune la Romania TV, potrivit Agerpres.

  • 9 noiembrie 2013 Victor Ponta il compara voalat pe Traian Basescu cu Hitler in ultimii ani de razboi

In cadrul unei reuniuni a Consiliului National al PSD, presedintele formatiunii afirma voalat ca seful statului se comporta cu Adolf Hitler in ultimul an al celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand stia ca este infrant, dar a incercat sa faca cat mai mult rau cu putinta.
„In 1944, Aliatii stiau ca vor invinge, dar mai stiau ca cel impotriva carora luptau nu va accepta infrangerea si va face cat mai mult rau. De aceea, va spun ca Traian Basescu va face Romaniei cat de mult rau va putea”, declara Ponta, potrivit Buna Ziua Iasi.

  • 10 noiembrie 2012 Ponta despre liderii PDL: „Se comporta ca Hitler in buncar, in 1945”

Cu ocazia unei conferinte de presa la Targoviste din noiembrie 2012, intrebat cum comenteaza o eventuala schimbare in fruntea sefiei PNL intre Crin Antonescu si Calin Popescu Tariceanu in contextul in care USL se pregatea pentru alegerile parlamentare, Victor Ponta declara ca liderii PDL „se comporta ca Hitler in buncar, in 1945”, intrucat spera ca PSD si PNL sa se certe intre ele, insa el si Crin Antonescu vor castiga alegerile parlamentare, vor ramane lideri, iar cearta nu va mai avea loc.
„Cei de la PDL se comporta ca Hitler in buncar, in 1945. Si Hitler, atunci, spunea ca o sa se certe americanii cu rusii, englezii. Spera, dar nu s-a intamplat. Nu se va intampla nici lucrul acesta. Nu se va certa PSD cu PNL si eu nu cred ca va fi nicio criza, nici in PSD, nici in PNL”, afirma Ponta, potrivit Mediafax.

  • 4 octombrie 2011 Regimul lui Basescu are toate caracteristicile unui regim fascist

Invitat la Antena 3, in emisiunea Subiectiv, Ponta declarat in octombrie 2011 ca regimul presedintelui Traian Basescu seamana cu miscarea lui Hitler si are toate caracteristicile unui regim fascist, considera presedintele PSD, Victor Ponta.
„Constructia aceasta (Miscarea Populara – n.r.) este o miscare fascista. Traian Basescu si regimul lui au toate caracteristicile unui regim fascist. Ma bazez, in aceasta afirmatie, pe prigonirea institutiilor statului, dosare politice, institutii ale statului, precum ANAF, care lucreaza impotriva opozantilor politici sau a celor din presa, santajarea constanta a opozantilor politici si a presei (…) incalcarea grava a Constitutiei, politizarea tuturor structurilor”, a declarat seful PSD, Victor Ponta, marti seara, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

  • 17 august 2010 Ponta: Basescu va ajunge ca Hitler in buncarul sau, daca va refuza anticipatele

Aceasi retorica era folosita de liderul PSD si cand era in opozitie. In august 2010, dupa ce a anuntat ca formatiunea sa va depune motiune de cenzura indiferent daca se va face o remaniere, Ponta a afirmat la postul public de radio ca Traian Basescu risca sa ajunga ca Hitler in buncarul sau inainte de capitulare, daca va refuza alegerile anticipate. Cu aceeasi ocazie, Ponta sugera ca suspendarea presedintelui ar fi o varianta de raspuns a opozitiei.
„Presedintele tarii nu se poate izola la Palatul Cotroceni si sa lase tara intr-un dezastru total doar pentru ca nu vrea el sa fie altcineva decat Emil Boc. Refuz sa cred ca Basescu ajunge ca Hitler in buncarul lui inainte de capitulare. Nu cred asa ceva, sper sa nu se intample asa ceva”, a adaugat liderul PSD, citat deRealitatea TV.

  • Ponta si sustinerea acordata lui Sova

Trebuie amintit in acest context si exemplul sustinerii lui Dan Sova, care a fost demis la doar 10 zile dupa ce fusese numit purtator de cuvant al PSD (27 februarie 2012 – 7 martie 2012), in mijlocul unui scandal mediatic provocat deunele afirmatii controversate privind Holocaustul evreilor din Romania.
„Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana (…) Nu au participat soldati romani. Este un lucru lamurit istoric”, a declarat senatorul si purtatorul de cuvant PSD, Dan Sova, intr-o emisiune TV.
Fata de declaratiile lui Dan Sova si-a exprimat „profundul dezacord” si „indignarea” Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania.Institutul l-a acuzat pe Sova ca neaga Holocaustul si ca declaratiile sale incalca legea.
Drept pedeapsa, Sova a fost trimis de conducerea PSD la Washington, pentru a se documenta pe problema Holocaustului, pentru a fi ulterior promovat de Ponta in Guvern in postul de ministru al Transporturilor. In iunie 2014, Sova si-a dat demisia din Cabinet, premierul ponta anuntand ca social-democratul va prelua, din nou, postul de purtator de cuvant al formatiunii, in vederea alegerilor prezidentiale din toamna.

Sursa: hotnews.ro

Premierul Victor Ponta a comparat duminica seara efectele regimului Traian Basescu asupra societatii romanesti cu cele ale regimului nazist, un nou exemplu de retorica ce aminteste de arsenalul propagandei traditionale rusesti. Nu este pentru prima data cand premierul recurge la  astfel de insulte in relatiile cu oponentii sai politici: l-a calificat drept nazist pe europarlamentarul Elmar Brok, a numit regimul Basescu unul fascist si l-a comparat pe acesta cu Hitler, a motivat refuzul decorarii fostilor directori ICR descriind-i drept "fascisti", a identificat si in randul presei "jurnalisti fascisto-comunistoizi". Nu in ultimul rand, a girat declaratiile negationiste ale colegului sau de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: