Home » Social » SC Rulmenți Bârlad fierbe – Lui Roșca i-au ieșit cărțile

SC Rulmenți Bârlad fierbe – Lui Roșca i-au ieșit cărțile

Noul sistem de votare prin care membrilor Sindicatului Liber Independent „Rulmentul” li s-a luat dreptul de a-și alege liderii, în locul majorității fiind desemnată să voteze o mână de oameni, i-au adus succesul scontat pesedistului Vasile Roșca. El a fost reales lider de sindicat cu doar două voturi în plus față de contracandidatul său.

Simona MIHĂILĂ

Pesedistul Vasile Roșca, contestatul lider al Sindicatului Liber Independent (SLI) „Rulmentul”, a obținut un nou mandat în fruntea sindicatului cu un rușinos scor de doar două voturi în plus față de Ștefan Bondac, contracandidatul său. Dumitru Manoilă a reușit, de asemenea, să rămână în funcția de secretar, conform scenariului anticipat de angajați ai fabricii.

Rezultatul alegerilor sindicale de ieri după-amiază de la SC Rulmenți SA le-a confirmat bănuielile rulmentiștilor. Ei au prevăzut victoria celor doi încă de când au aflat că aceștia și-ar fi aranjat apele pe ascuns pentru a rămâne la șefia sindicatului.

În ediția de alaltăieri am expus în amănunt scandalul care mocnește în dosul porților de fier ale fabricii de rulmenți. Surse din interior, care ne-au solicitat protecția anonimatului de teama represaliilor ulterioare, ne-au dezvăluit cum Roșca și Manoilă, conștienți de faptul că oamenii nu-i mai vor la conducerea SLI, și-ar fi atras de partea lor câțiva lideri de secție împreună cu care ar fi organizat un simulacru de consultare a membrilor sindicatului, în urma căruia au schimbat sistemul de votare. Practic, oamenii s-au trezit că au pierdut dreptul de a vota, alegerile făcându-se în baza unei norme de reprezentare de 1 la 15. Adică, în loc să voteze toți cei 1.000 de mebri plătitori de contribuții, au fost chemați la urne circa 60 de persoane care să voteze în numele tuturor.

Sursele noastre spun că noua metodologie este singura modalitate ca cei doi să rămână la conducere, întrucât în felul acesta au putut controla procesul de votare: „Liderii de secție au fost cei care i-au selectat pe cei care au mers la urne. E de la sine înțeles ce persoane au fost selectate”.

Am aflat că ieri mulți muncitori habar nu aveau că sunt alegeri la sindicat și cu atât mai puțin știau că alții votează în numele lor.

Aceleași surse ne-au informat că oamenii se mobilizează pentru a protesta împotriva „realegerii” lui Vasile Roșca și a lui Dumitru Manoilă.

„Cei mai mulți din fabrică nu mai vor să audă de ei. Ne-au trădat, nu le pasă de noi, nu ne simțim reprezentanți în fața patronatului. De când sunt ei în fruntea sindicatului, rulmentiștii au pierdut multe avantaje și nu au câștigat nimic din cele care le-au fost promise. Ni s-au promis condiții optime de lucru, ni s-a promis creșterea salariilor, ni s-a promis că săptămânal conducerea sindicatului va ține legătura cu liderii de secție pentru a se pune la curent cu problemele noastre. Au călcat în picioare tot ce înseamnă protecția socială a angajatului”, a declarat unul dintre oamenii cu care am stat de vorbă.

În lipsa unei opoziții ferme din partea șefilor de sindicat, conducerea turcă a fabricii de rulmenți a acționat conform propriilor interese: a dat afară oameni pe bandă rulantă (cea mai recentă tranșă de disponibilizați a fost în februarie, când aproape 300 de rulmentiști au rămas fără pâine pe masă); au eliminat sporul de condiții nocive de muncă (între 2% și 5% din valoarea salariului de bază), deși sute de angajați lucrează în condiții destul de grele; au diminuat cantitatea de săpun; bocancii și salopetele se dau mai rar decât ar trebui etc.

Membrii se mai plâng de lipsa de transparență, mai ales decizională: „Ne trezim peste noapte că au luat hotărâri fără să ne consulte, în ciuda promisiunilor de început când ne spuneau că așa ceva nu se va întâmpla niciodată. Multe din aceste hotărâri ne afectează din toate punctele de vedere. Au devenit un stat în stat. Iar acum, ne iau și dreptul de a vota. Am ajuns doar simpli cotizanți”.

Aseară, după finalizarea sesiunii de votare am încercat să discutăm cu liderul reales Vasile Roșca, însă acesta nu a răspuns la telefon. Vom reveni cu noi informații despre scandalul de la SC Rulmenți Bârlad.

Noul sistem de votare prin care membrilor Sindicatului Liber Independent "Rulmentul" li s-a luat dreptul de a-și alege liderii, în locul majorității fiind desemnată să voteze o mână de oameni, i-au adus succesul scontat pesedistului Vasile Roșca. El a fost reales lider de sindicat cu doar două voturi în plus față de contracandidatul său. Simona MIHĂILĂ Pesedistul Vasile Roșca, contestatul lider al Sindicatului Liber Independent (SLI) "Rulmentul", a obținut un nou mandat în fruntea sindicatului cu un rușinos scor de doar două voturi în plus față de Ștefan Bondac, contracandidatul său. Dumitru Manoilă a reușit, de asemenea, să rămână în…

Review Overview

User Rating: 4.45 ( 2 votes)

About Mihai Vasile

8 comments

  1. Asa le trebuie. Sa faca scandal, in strada, nu pe la colturi

  2. De ce nu iese lumea în stradă ? Mă refer în primul rând la cei afectaţi în mod direct, apoi la restul . De ce nu se face nimic ? Când este vorba de un protest sau de o manifestare paşnică, cei de la IRB lasă capul plecat în jos şi le este frică de sindicatul ce patronează această instituţie multi-naţională . Atunci de ce mai vrem să avem vreo pretenţie, vreo binefacere din partea acestei instituţii din moment ce oamenii ce muncesc acolo se comportă ca nişte viermi şi sunt nişte laşi . Ne merităm soarta sau nu ?

  3. Si de ce membrii de sindicat nu au curajul sa ii dea in judecata pe „liderii” lor, pentru incalcarea flagranta a oricaror reguli, inclusiv a statutului? din lasitate? Un drept nu ti se da, un drept il obtii, daca nu reactionezi cand iti e afectat un drept al tau, atunci esti incalecat si meriti asta, de indivizi de teapa „liderilor”, niste pupincuristi!

  4. Apai acu’,cum sa va zic io; una dintre surse scapa ieftin ca iese la pensie,da’ cealalta,daca nu se duce la pasa Rosca in coate si genunchi s-ar putea s-o…stiti voi.
    ce este clar in tara asta de multa vreme,sloganul „votam pe cine vrem si iese cine trebuie”….sa ziceti mersi ca s-a mai putut vota acum, ca in timpul celor patru ani de domnie multe se pot schimba,inclusiv ramanerea pe viata in functii sindicale.
    Si mai strigati odata ca Mihai Mircea era prost….voi a-ti fost prosti cand nu l-ati mai vrut….cel putin ala nu punea botu’.
    Acu’,mucles si la treaba iobagilor,ca fondul de la sindicat s-a cam subtiat.

  5. Si eu am lucrat in fabrica. bataie de joc. la inceput era mai binisor. turcii aveau interes sa se imprieteneasca cu localnicii. dar considera ca daca le-a facut parcul ala de joaca ordinar din parcul central si niste pomeni pe ici pe colo, au scos ochii. mai dau cate o bursa la studenti ca sa zica lumea ca le pasa si gata. in fabrica oamenii muncesc ca slugile pe nimica. stau barladenii cu mainile in apa rece, toxicitatea e la cote maxime iar domnii de la sindicat bat pe la spate mana cu turcii. isi iau malaiul de la turci ca sa-i faca pe oameni sa taca. iar faptul ca rosca a castigat cu doar doua voturi in plus spune adevarulȘ ca lumea nu-l mai vrea

  6. Turcii se apuca de facut bijuterii, scria ziarul Financiarul. Cu ce oameni? O sa-i dea pe toti afara si or sa angajeze tineret ca sa-l specializeze. O sa aduca la sapa de lemn Barladul, orasul rulmentilor

  7. muncim ca robii pentru turcaleti. Rosca si clica din PSD le canta in struna. PSD s-a cocotat si in fruntea rulemntilor, ca sa le aduca voturi la alegero

  8. forjor pana la moarte

    Rosca e pus politic acolo. E consilier local si o sa-l vedeti si in mandatul urmator in cl daca muncitorii nu o sa-l dea jos de la sindicat. PSD vrea voturi si de aia o sa-l puna pe lista. daca pica rosca, o sa zbooare si de pe listele de consiliu local. psd are nevoie de rosca pt voturi, rosca are nevoie de psd ca sa fie consilier, turcii au nevoie de rosca ca e usor de cumparat si nu da din plisc cand vor sa taie salarii si sa-si bata joc de barladeni. asta e tot adevarul

%d blogeri au apreciat: