Home » National » Sindicatele au depus la Senat un proiect de modificare a Codului Muncii. Schimbarile vizeaza contractele pe perioada determinata, salariile si conditiile de angajare

Sindicatele au depus la Senat un proiect de modificare a Codului Muncii. Schimbarile vizeaza contractele pe perioada determinata, salariile si conditiile de angajare

Blocul National Sindical (BNS) a strans peste 150.000 de semnaturi pentru schimbarea Codului Muncii, iar un Comitet de initiativa a inregistrat miercuri, la Senat, proiectul de modificare a legislatiei Muncii, care vizeaza, printre altele, contractele pe perioada determinata si perioadele de proba.

„Proiectul depus de BNS are sanse sa devina lege si sa modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afecteaza negativ drepturile si interesele lucratorilor si pe care negocierile cu partidele aflate pe rand la putere si in opozitie nu au reusit sa il clinteasca si sa il puna in acord cu normele europene si internationale”, arata BNS intr-un comunicat de presa.
Potrivit BNS, au fost parcursi toti pasii legali pentru inregistrarea initiativei cetatenesti, trecand prin etapa de constituire a Comitetului, prin elaborarea proiectului, obtinerea avizului din partea Consilului Legislativ, publicarea proiectului in Monitorul Oficial si strangerea semnaturilor.
Conform prevederilor legale, initiativa legislativa poate apartine unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot, provenind din cel putin un sfert din judetele tarii. O conditie cumulativa este ca in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul initiativei.
Presedintele BNS, Dumitru Costin ca  s-a recurs la aceasta modalitate pentru schimbarea Codului Muncii dupa ce sindicalistii au constatat ca nu exista niciun interes politic si niciun demers pentru modificarea actualei legislatii a Muncii, desi s-au semnalat multe nereguli.
„Una din principalele consecinte ale dereglementarilor a dus la scaderea dramatica a numarului de salariati acoperiti prin negocieri colecctive, concomitent cu cresterea numarului de salariati remunerati cu salariul minim pe economie si un pic peste minim, la care se adauga scaderea fondului total de salarii din economia Romaniei ca pondere in PIB”, a spus Costin, citat deMediafax.
BNS a amintit ca actualul Cod a fost adoptat de catre „Parlamentul cu coloratura majoritar portocalie”, in ciuda faptului ca lucratorii romani cereau din strada respingerea sa, protestand la nivel national vreme de aproape trei luni. Mai mult, miscarea sindicala internationala si Organizatia Mondiala a Muncii au dat dreptate partii sindicale, cerand respingerea proiectului pentru incalcari grave ale normelor europene si internationale in materie de munca.
100 de propuneri de schimbare a legii
Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost finalizat si prezentat public in 2012, fiind facute peste 100 de propuneri de schimbare a legislatiei, care vizeaza, printre altele, contractele pe perioada determinata si reglementarea clauzei de obiectiv de performanta.
Initiatorii proiectului de modificare a Codului Muncii doresc reducerea perioadei de proba in cazul muncitorilor necalificati, marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele pe durata determinata de la trei la cinci ani, abrogarea dispozitiei care permite angajatorului sa poata dispune suspendarea contractului individual de munca in cazul reducerii temporare a activitatii, dar si reglementarea clauzei de obiectiv de performanta, in sensul in care aceasta nu va putea constitui motiv de concediere.
Proiectul de modificare vizeaza si prevederile privind munca prin agent de munca temporara. Astfel, se solicita reglementarea cazurilor in care un utilizator poate apela la agenti de munca temporara, stabilirea unei reguli potrivit careia contractul de munca temporara se incheie pe durata nedeterminata, dar si ca salariul primit de angajatul temporar pentru fiecare misiune sa nu fie inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca saun una similara cu cea a salariatului temporar.
Totodata, documentul elaborat de BNS prevede modificarea dispozitiilor privind salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in sensul raportarii cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel national comunicat de Institutul National de Statistica si avut in vedere la fundamentarea bugetului de stat.
Se doreste, de asemenea, modificarea prevederilor ce privesc dialogul social, in sensul acordarii somerilor si pensionarilor a posibilitatii de a adera la sindicatele constituite si al extinderii interdictiei de concediere a reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor, precum si a reprezentantilor salariatilor pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate si pe o perioada de doi ani de la incetarea mandatului.
Din mai 2011 si pana in prezent nu s-au adus corectii majore Codului Muncii, in ciuda faptului ca au existat numeroase intalniri si negocieri intre cele trei parti, respectiv sindicate, patronate si Guvern si in ciuda faptului ca s-au schimbat polii de putere politica si exista un acord scris care facea o prioritate din modificarea Codului Muncii.
Sursa: incont.ro
Blocul National Sindical (BNS) a strans peste 150.000 de semnaturi pentru schimbarea Codului Muncii, iar un Comitet de initiativa a inregistrat miercuri, la Senat, proiectul de modificare a legislatiei Muncii, care vizeaza, printre altele, contractele pe perioada determinata si perioadele de proba. "Proiectul depus de BNS are sanse sa devina lege si sa modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afecteaza negativ drepturile si interesele lucratorilor si pe care negocierile cu partidele aflate pe rand la putere si in opozitie nu au reusit sa il clinteasca si sa il puna in acord cu normele europene si internationale",…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: