Home » National » Băsescu, la 100 de ani de olimpism românesc: M-a impresionat până la lacrimi Patzaichin,cu pagaia ruptă

Băsescu, la 100 de ani de olimpism românesc: M-a impresionat până la lacrimi Patzaichin,cu pagaia ruptă

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Centenarul Olimpismului Românesc, organizat de COSR, că își amintește momentul când Iolanda Balaș înregistra recordul mondial, când Ivan Patzaichin a vâslit cu pagaia ruptă sau nota 10 luată de Nadia Comăneci la Montreal.

”Este un moment aniversar extrem de important, 100 de ani de la momentul la care România și-a construit structura care să-i permită să creeze condiții pentru ca talentul românilor să se poată manifesta în cea mai mare competiție a lumii: Jocurile Olimpice”, a spus șeful statului.

”Citeam statistici înainte de acest eveniment și, când vezi 302 medalii olimpice, este impresionant. Iar când le vezi și separat, câte de aur, câte de argint, câte de bronz, iarăși este un lucru care te impresionează când raportezi succesele sportivilor români și antrenorilor români la numărul populației României în raport cu alte țări. Oricât ai vorbi despre olimpicii români, gândul te poartă la marii antrenori, la marii sportivi și de cele mai multe ori rămâi cu o imagine”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele a afirmat că își amintește, din copilărie, când Iolanda Balaș înregistra recordul mondial.

„Îmi aduc aminte, eram copil, și țin minte 1,91 m, nu era înălțimea Iolandei Balaș, ci era recordul ei mondial”, a spus șeful statului.

”Eram mai mare și m-a impresionat până la emoția supremă, la lacrimi, văzându-l pe Ivan Patzaichin vâslind cu pagaia ruptă, cum este de neuitat pentru noi când aparatura electronică de la Montreal nu putea să scrie 10. Ce tehnologie? Aveam un om deasupra tehnologiei pregătite pentru Jocurile Olimpice. Sunt greu de uitat performanțele lui Gabi Szabo, performanțele din toate domeniile”, a afirmat șeful statului.

Președintele a amintit gimnastica, atletismul, boxul, luptele, caiacul, caiac-canoe, scrima și toate disciplinele olimpice.

”Trebuie să nu uităm că începutul acestor medalii a fost pus cândva, în 1924, când România obținea la olimpiadă prima medalie, prin echipa de rugby, care obținea bronzul. Mulți dintre dumneavoasră, sportivi și antrenori, ați ajuns eroii la care noi ne raportam când eram mai mici sau cei precum ne-am fi dorit să devenim în domeniile noastre, după ce am devenit mai mari, dar toți la un loc ați făcut un lucru extraordinar, ați scris istoria sportului românesc și ați adăugat gloria dumneavoastră printre cele mai mari frumseți ale acestei națiuni”, a mai declarat Băsescu.

Șeful statului a mulțumit sportivilor pentru devotament, pentru performanțe și gloria pe care au adus-o și o vor aduce României și în continuare.

”Îmi imaginez ce plăcut trebuie să fie când fiecare dintre dumneavoastră vă întâlniți și vă aduceți aminte de momente de glorie. Aș vrea să le pot trăi, alături de dumneavoastră, dar cei care cu adevărat le pot trăi sunt chiar cei care au urcat pe podium, cei care au avut șansa să participe la Jocuri Olimpice” a mai spus șeful statului, precizând că la fel de importanți sunt și cei care au fost aproape și nu au reușit să ajungă pe podium.

”Le datorăm respect și celor care au fost acolo, au participat și au luptat pentru gloria României”, a continuat el.

În cadrul ceremoniei, președintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Meritul Sportiv clasa I Comitetului Olimpic Român, cu ocazia aniversării a 100 de ani de activitate olimpică.

Sursa: mediafax.ro

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Centenarul Olimpismului Românesc, organizat de COSR, că își amintește momentul când Iolanda Balaș înregistra recordul mondial, când Ivan Patzaichin a vâslit cu pagaia ruptă sau nota 10 luată de Nadia Comăneci la Montreal. ”Este un moment aniversar extrem de important, 100 de ani de la momentul la care România și-a construit structura care să-i permită să creeze condiții pentru ca talentul românilor să se poată manifesta în cea mai mare competiție a lumii: Jocurile Olimpice”, a spus șeful statului. ”Citeam statistici înainte de acest eveniment și, când vezi 302 medalii olimpice, este impresionant.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile