Home » Social » CARP Bârlad va avea monografie

CARP Bârlad va avea monografie

Este vorba de o vastă lucrare document al cărei artizan principal este profesorul bârlădean Georghe Gherghe.

În curând va apărea monografia Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bârlad (CARP), o lucrare de peste 300 de pagini, la care a trudit mai bine de un an profesorul Gheorghe Gherghe. Este o lucrare bine documentată, profesorul Gherghe studiind toate materialele existente la filiala Vaslui a Arhivelor Naționale. Sperăm să o scoatem până pe 8 octombrie, când CARP va împlini 60 de ani de la ultima reorganizare”, a declarat Nicolae Mihai, președintele CARP Bârlad și coautor al monografiei.

Minuțioasa cercetare în documentele de arhivă a scos la iveală aspecte neștiute, dar a și infirmat informații demult consacrate, cum ar fi cea legată de vechimea CARP. Se știa, de exemplu, că instituția ar fi luat ființă după 1920, dar în realitate este mult mai veche.

Am reușit să aflu că asociația are o vechime de cel puțin 116 ani. Am găsit documente care atestă existența acesteia la Bârlad încă din 1898. După 1954, a fost reorganizată oarecum într-o formă asemănătoare cu cea de astăzi. Practic lucrarea este finalizată de aproape două luni, dar mai trebuie făcute unele completări și sper să apară cât mai repede”, a spus profesorul Gheorghe Gherghe.

La această oră se fac fotografii care, alături de cele mai vechi, vor fi prezentate n monografie. Din păcate, n Arhivele Statului, nu s-a găsit nicio fotografie din perioada de nceput a asociației. Nu s-au putut afla dect cele trei străzi (care nu mai există astăzi) unde a funcționat această asociație a pensionarilor. (Mihaela NICULESCU)

Este vorba de o vastă lucrare document al cărei artizan principal este profesorul bârlădean Georghe Gherghe. În curând va apărea monografia Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bârlad (CARP), o lucrare de peste 300 de pagini, la care a trudit mai bine de un an profesorul Gheorghe Gherghe. „Este o lucrare bine documentată, profesorul Gherghe studiind toate materialele existente la filiala Vaslui a Arhivelor Naționale. Sperăm să o scoatem până pe 8 octombrie, când CARP va împlini 60 de ani de la ultima reorganizare”, a declarat Nicolae Mihai, președintele CARP Bârlad și coautor al monografiei. Minuțioasa cercetare în documentele de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile