Home » Sanatate » Programul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă

Programul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă

La nivelul județului Vaslui se derulează, din luna octombrie 2012, Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, fiind organizate două rețele: una la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și una la Spitalul Municipal „D. Castroian” Huși. Acestea includ 159 de centre de informare și consiliere, 71 de centre de recoltare a materialului cervico-vaginal și 10 laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei medicale. Centrele de informare și consiliere sunt cabinte de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui.

Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea se oprește la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă au ultimele trei frotiuri Papanicolaou normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital.

În primele șase luni ale acestui an, la nivelul județului au fost testate pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin 560 femei, din care 27 au primit rezultatul pozitiv la testul Papanicolau, fiind trimise către medicii specialiști pentru investigații de specialitate.

Cumulat din octombrie 2012, la nivelul județului Vaslui au fost testate gratuit 8.427 femei, din care 329 au primit rezultatul pozitiv. Persoanele cele mai afectate de cancerul de col uterin au vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, doar în primele șase luni ale acestui an au fost depistate 20 de cazuri noi.

Fondurile bugetare alocate pentru anul 2014 asigură continuitatea acestui program la nivelul județului Vaslui. Programul de screening cuprinde doar investigațiile pentru depistarea cancerului de col uterin, iar tratamentul se va face de către pacient. (G.V.)

La nivelul județului Vaslui se derulează, din luna octombrie 2012, Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, fiind organizate două rețele: una la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și una la Spitalul Municipal „D. Castroian” Huși. Acestea includ 159 de centre de informare și consiliere, 71 de centre de recoltare a materialului cervico-vaginal și 10 laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei medicale. Centrele de informare și consiliere sunt cabinte de asistență medicală primară aflate în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui. Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: