Home » Invatamant » Uniformele școlare la elevi

Uniformele școlare la elevi

Majoritatea școlilor și liceelor din Bârlad își diferențiază elevii prin culoarea și modelul uniformelor. O mare parte din școlile bârlădene au ales metoda clasică, alb-negru, dar sunt și școli care au vrut să iasă din tipare și au optat pentru culori pastelate.

Daniela PORUMB

Elevii din Bârlad pot fi mai ușor identificați, întrucât o mare parte din școli și licee și-au ales propria culoare pentru uniforma acestora. În general culorile alese pentru a reprezenta unitățile de învățământ sunt verde, gri, portocaliu, albastru, bleu, dar și nelipsitele alb și negru. Pentru a adăuga o pată de culoare uniformei, în majoritatea școlilor s-a optat pentru o cravată de culoare roșie, sau, în unele cazuri, albastră ori neagră.

Deși nu sunt plăcute de elevi, întrucât consideră ei că nu le reflectă personalitatea și nu le oferă libertatea de a veni la școală cum și-ar dori, unele instituții de învățământ din Bârlad le impun elevilor să poarte uniforme școlare. În ciuda dorințelor acestora, uniformele școlare au fost introduse în toate liceele din Bârlad și într-o școală generală, având ca principal scop să îi facă pe elevi mai responsabili față de studii și pentru a se creea o atmosferă profesională propice învățământului. De asemenea, prin prezența uniformei în școli se promovează colegialitatea cât și egalitatea între colegi.

Școala generală „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad (Școala nr. 8) este singura din oraș care a introdus aceeași uniformă atât pentru cei din ciclul primar cât și pentru cei de la gimnaziu. Culoarea aleasă pentru a reprezenta școala este verde deschis cu grena. Conducerea școlii consideră că prin introducerea acestei uniforme se dă școlii o notă în plus la capitolul seriozitate și se elimină decalajele dintre elevi.

„Noi am pornit ideea introducerii de uniforme școlare cu mai mulți ani în urmă, dar anul acesta am reușit să realizăm acest lucru. Acum aproximativ trei ani, la ordinul ministrului educației, fiecare școală avea obligația să introducă un semn distinctiv care să facă diferența între elevi. Noi am introdus atunci o insignă, care avea imprimată pe ea sigla unității noastre școlare.

Singurii care au avut uniforme până anul trecut au fost elevii din clasele primare, dar nu era o uniformă comună, ci fiecare clasă avea uniforma ei. În schimb de anul acesta toți elevii școlii noastre vor purta cămăși de culoare verde deschis, cu cravată grena” ne-a declarat Georgel Bradu, director la Școala generală „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.

La Colegiul Național ”Gheorghe Roșca Codreanu” elevii poartă cămăși de culoare gri. Conducerea școlii a ales culoarea pornind de la ideea că steagul liceului avea deja această nuanță, iar clădirea este vopsită tot în același ton.

Conducerea Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” consideră că uniformele îi ajută pe elevi să simtă apartenența la o școală, îi învață toleranța în grup și decența vestimentară.

„Am introdus prima dată uniforma la inițiativa ministrului învățământul, care solicita introducerea unui însemn școlar, în funcție de cum stabilește fiecare unitate școlară. În momentul în care s-a luat această decizie la nivel național, la liceu era o altă echipă de management, care alături de consiliul de administrație și cu reprezentanții consiliului părinților, au stabilit că la Codreanu se va purta această cămașă gri cu o cravată personalizată cu sigla liceului. Noi păstrăm în continuare această uniformă. Cei din exterior pot face diferența între elevi și știu că cei îmbrăcați cu cămăși gri fac parte din comunitatea codrenistă. Totodată, prin introducerea ideii de uniformă la școală, avem în vedere și siguranța elevilor, întrucât în cazul în care vin persoane din afara școlii, ne este mai ușor să le identificăm” ne-a declarat Mihaela Cârjonțu, director adjunct la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad.

Cei mai responsabili care poartă uniforma la Codreanu sunt bobocii din clasa a V-a și cei din clasa a IX-a.

„Cei care ne trec pragul pentru prima dată sunt mai responsabili și poartă uniforma, dar după ce trec de statutul de începători se mai îndepărtează de cerințe. Fie că sunt sau nu de acord cu purtarea uniformei, obligativitatea de a o purta este stipulată în regulamentul școlii. În situația în care ei refuză să o poarte în mod repetat, se poate ajunge la scăderea notei la purtare. Noi nu vrem să scădem nota pentru așa ceva, drept pentru care înainte de a aplica această sancțiune îi atenționăm de mai multe ori” ne-a mai spus Mihaela Cârjonțu.

Așadar, chiar dacă elevii nu privesc cu ochi buni uniformele și le consideră învechite, ei au obligația să le poarte zi de zi.

Nici elevii de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” nu au scăpat de uniforme, ei poartă cămăși de culoare bleu cu cravate roșii. Cei de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și cei de la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” au optat pentru clasicele cămăși albe.

La polul opus celor care poartă aceeași culoare sunt elevii care nu au stabilită nicio uniformă și care merg la școală cum vor. În Bârlad sunt multe școli în care uniforma lipsește complet. Singurii care respectă acest lucru fiind cei din clasele primare, care au uniforme portocalii, albastre și albe cu negru.

Majoritatea școlilor și liceelor din Bârlad își diferențiază elevii prin culoarea și modelul uniformelor. O mare parte din școlile bârlădene au ales metoda clasică, alb-negru, dar sunt și școli care au vrut să iasă din tipare și au optat pentru culori pastelate. Daniela PORUMB Elevii din Bârlad pot fi mai ușor identificați, întrucât o mare parte din școli și licee și-au ales propria culoare pentru uniforma acestora. În general culorile alese pentru a reprezenta unitățile de învățământ sunt verde, gri, portocaliu, albastru, bleu, dar și nelipsitele alb și negru. Pentru a adăuga o pată de culoare uniformei, în majoritatea școlilor…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: