Home » National » Parlamentari ca-n codru: 127 de deputați și senatori PSD modifică substanțial Codul Silvic. Opoziția se revoltă: „Vor RADE TOT”

Parlamentari ca-n codru: 127 de deputați și senatori PSD modifică substanțial Codul Silvic. Opoziția se revoltă: „Vor RADE TOT”

O portiță pentru defrișări, înjumătățirea suprafeței pe care România ar trebui să o împădurească până în 2030 și posibilitatea ca RA-APPS să-și înființeze propriul ocol silvic. Aceastea sunt principalele prevederi ale noului Cod Silvic, propus de 127 de deputați și senatori PSD, care a trecut cu ușurință de Senat și urmează să fie adoptat și de Camera Deputaților prin procedură de urgență. Astfel, prin amendamentele propuse, din fondul forestier național vor fi scoase perdelele forestiere de protecție, jnepenișurile și pășunile, care vor putea fi defrișate cu riscul alunecărilor de teren și al altor efecte ale inundațiilor.

Un nou Cod Silvic își face drum prin Parlament. De data aceasta, este vorba despre un proiect amplu de modificare a codului în vigoare, inițiat de 127 de deputați și senatori PSD. Deși la nivel oficial, proiectul nu aparține Guvernului, printre inițiatori se numără mai mulți miniștri care sunt și parlamentari, inclusiv premierul Victor Ponta, Eugen Nicolicea, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Constantin Niță, ministrul Economiei, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, și Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Susținut de ministrul de resort, noul cod silvic elimină literele i), j) și k) ale articolului 1, alineatul 2. Acest amendament prevede scoaterea din fondul forestier național a jnepenișurilor, a perdelelor forestiere de protecție și a pășunilor.

În mod normal, pentru a scoate un anumit teren din fondul forestier național este obligatorie compensarea cu un teren de o valoare de cinci ori mai mare și de o suprafață de cel puțin trei ori mai mare. În acest context, prin scoaterea celor trei categorii de terenuri din fondul forestier național, nu va mai fi nevoie nici de compensarea lor.

”Dacă tu elimini (cele trei categorii – n.r.), în zona de câmpie s-a terminat cu perdelele forestiere. Există riscul de inundații, alunecări de teren…Este gândită numai în interes politic. Pot schimba oricând categoria de folosință a acelor terenuri. Vor rade tot, vor defrișa, pot face orice pe acele terenuri dacă sunt scoase de sub protecție silvică”, s-a revoltat senatorul PDL Marius Pașcan, contactat de gândul, unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai proiectului.

Nici fostul ministru al Apelor și Pădurilor nu consideră că o astfel de măsură este una benefică. Liberala Lucia Varga a precizat că suprafața fondului forestier va scădea dacă cele trei categorii de terenuri vor fi eliminate.

”A fost o competiție între Ministerul Agriculturii și cel al Mediului, dar s-a dorit scoaterea lor din terenul forestier. Pericolul este că fondul forestier național se va diminua mult, pot apărea și inundații și alunecări de teren după defrișări, este un risc și acesta. Vom avea mai puțin aer curat, mai puțină resursă de lemn pentru industrie”, a spus și Lucia Varga pentru gândul.

Pe de altă parte, ministrul Doina Pană a respins acuzațiile, spunând că nu este vorba despre o scoatere a acestor categorii de terenuri din fondul forestier, ci despre o eliminare a dublei definiri.

”Nu sunt scoase din fondul forestier național. La cum erau definite până acum, intrau și în categoria pădure, și în categoria fond forestier. Ori fondul forestier național înseamnă pădure și alte categorii. Și atunci a fost denumit numai o dată, era o dublă definire înainte”, a declarat Pană pentru gândul.

Sursa: gandul.info

O portiță pentru defrișări, înjumătățirea suprafeței pe care România ar trebui să o împădurească până în 2030 și posibilitatea ca RA-APPS să-și înființeze propriul ocol silvic. Aceastea sunt principalele prevederi ale noului Cod Silvic, propus de 127 de deputați și senatori PSD, care a trecut cu ușurință de Senat și urmează să fie adoptat și de Camera Deputaților prin procedură de urgență. Astfel, prin amendamentele propuse, din fondul forestier național vor fi scoase perdelele forestiere de protecție, jnepenișurile și pășunile, care vor putea fi defrișate cu riscul alunecărilor de teren și al altor efecte ale inundațiilor. Un nou Cod Silvic…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile