Home » Administratie » Transparența decizională e mult prea opacă la Vaslui

Transparența decizională e mult prea opacă la Vaslui

Când vine vorba de rapoartele de activitate ale instituțiilor publice din județ, până și Andrei Puică, prefectul județului Vaslui, trebuie să roage pe unii directori să-i raporteze ce execută lunar și semestrial. Deși au pagini oficiale pe internet, pentru care plătesc bani buni, 90% din instituțiile vasluiene nu respectă legea accesului la informațiile de interes public, care le obligă să publice din oficiu date și rapoarte foarte importante.

Bogdan RUSU

Cum să afle publicul larg despre activitatea sau inactivitatea instituțiilor deconcentrate, dacă până și reprezentantul guvernului la nivel local află cu greu și târziu aceste informații!? Ieri, în cadrul unei ședințe a Colegiului Prefectural, Andrei Puică, prefectul județului, le-a cerut șefilor de instituții publice din județ să urgenteze examinarea, avizarea bugetelor și a situațiilor financiare privind execuția bugetară, în condițiile în care jumătate din aceste instituții nu și-au îndeplinit obligația de a raporta aceste date la timp… Probabil că politicienii de la conducerea instituțiilor publice se preocupă de orice altceva, nu de ce trebui.

Potrivit Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, instituțiile sunt obligate să comunice, din oficiu, un număr consistent de informații delicate, mai ales în cazul în care funcționarii taie frunze la câini în loc să își facă datoria. Legea 544/2001 prevede, la articolul 5, că fiecare autoritate sau instituție publică are obligația sa comunice din oficiu numele și prenumele persoanelor din conducerea autorității sau a instituției publice și ale funcționarului responsabil cu difuzarea informațiilor publice, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, programele și strategiile proprii. Cu toate acestea, la nivelul județului Vaslui, doar instituția prefectului și Autoritatea Rutieră Română a dat publicității din oficiu, pe un site, aceste informații.

Tot de pe site, am aflat ce au făcut aceste două instituții în ultimii trei ani. În același timp, am intrat și pe site-ul altor instituții publice locale, sau societăți ce sunt finanțate din bani publici. Nicăieri nu există raportări de acest gen. Direcția Silvică Vaslui are un site în construcție de ani de zile, pe pagina Inspectoratului Teritorial de Muncă este postat un raport de activitate din anul 2005, Casa Județeană de Pensii nu are nici un raport publicat, AJOFM Vaslui la fel. Nici Direcția de Sănătate Publică Vaslui (care pe site încă funcționează ca autorittate de sănătate publică), Inspectoratul de Poliție al Județului și nici cei de la Protecția Copilului nu au publicat pe site rapoarte de activitate.

Nu există, deși legea o cere publicată din oficiu, o evaluare a modului de implementare a legii 544/2001. Pe site-ul ISJ Vaslui, există un raport de activitate pe anul școlar 2011-2012 și un plan managerial, care culmea… sunt în format pdf și parolate. Cât despre bugetele acestor instituții, nici nu mai este cazul să insistăm cu cercetarea…

Niciuna nu publicat din oficiu date despre sursele de finanțare, și nici bilanțul contabil. De ce? Nimeni nu știe, dar sunt cazuri de șefi de deconcentrate la care trebuie să insiști, ba chiar să faci csedinta prefectura (3)erere pentru a afla bilanțul contabil sau raportul de activitate. La ISJ Vaslui, rapoartele de activitate întocmite în anii anteriori nici nu prea mai există.

De asemenea, sunt cazuri, în care anumite persoane din cadrul instituțiilor publice sunt remunerate pentru asigurarea realației cu presa, dar care nu au scris în viața lor un comunicat de presă. De unde să știe vasluienii cum se cheltuie banul public, cât timp nu se respectă legea și nu se dau publicității sumele cheltuite la nivel instituțional?

Când prefectul Andrei Puică obține cu greu datele contabile ale bugetarilor, ceva trebuie să fie putred cu șefii funcționărimii vasluiene. Nici instituțiile care au birouri de realații cu mass-media la nivel regional nu stau foarte bine la capitolul transparență în ceea ce privește activitatea. Majoritatea nu au rapoarte de activitate, iar cele care sunt publicate au aspect de note informative. Chiar și așa, rapoartele regionale nu dau detalii suficiente despre activitatea agențiilor sau comisariatelor locale.

 

Când vine vorba de rapoartele de activitate ale instituțiilor publice din județ, până și Andrei Puică, prefectul județului Vaslui, trebuie să roage pe unii directori să-i raporteze ce execută lunar și semestrial. Deși au pagini oficiale pe internet, pentru care plătesc bani buni, 90% din instituțiile vasluiene nu respectă legea accesului la informațiile de interes public, care le obligă să publice din oficiu date și rapoarte foarte importante. Bogdan RUSU Cum să afle publicul larg despre activitatea sau inactivitatea instituțiilor deconcentrate, dacă până și reprezentantul guvernului la nivel local află cu greu și târziu aceste informații!? Ieri, în cadrul unei…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: