Home » Administratie » Morții nu mai votează! Pe bune!

Morții nu mai votează! Pe bune!

Pentru prima dată în istoria post decembristă, se pune accent pe ideea eliminării persoanelor decedate din listele electorale permanente. Pentru că au uitat să scoată morții din Registrele electorale, cinci primării din județul Vaslui au fost amendate de Biroul Electoral Județean cu câte 1.000 de lei.

Bogdan RUSU

Primăriile din Dragomirești, Rebricea, Mălușteni, Banca, Munteni de Sus și Bogdănița au fost amendate cu câte 1.000 de lei de către Biroul Electoral Județean. Abaterile au fost legate de precederile art. 23 din Legea 35/2008, privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare. Acest articol impune primăriilor să radieze persoanele decedate din Registrul electoral, la sesizarea serviciului public comunitar de evidență a populației, în termen de 24 de ore. Altfel spus, la nivelul primăriilor un individ a eliberat certificate de deces, iar cel care trebuia să opereze decesul alegătorului în Registrul electoral a uitat să-și facă treaba. Astfel, Autoritatea Electorală permanentă s-a trezit cu morți pe listele electorale.

De asemenea, alte trei primării, Todirești, Răfaila și Bogdana, au primit avertismente.

De menționat că Biroul Electoral Județean a realizat controale în 19 unități administrativ-teritoriale. Din datele furnizate până în prezent reiese că Primăria comunei Banca are mereu câte o problemă cu alegerile. Cei care au jucat slab rolurile de președintele și locțiitor la secția de votare de la alegerile pentru europarlamentare (mai 2014) din Banca nu vor mai fi nominalizați pentru a participa la alegerile prezidențiale din octombrie 2014. Cazul Banca nu este singurul, în total 29 de președinți și locțiitori de președinți ai secțiilor de votare de la europarlamentare nu vor mai fi nominalizați pentru a lucra la alegerile prezidențiale. Este vorba de oameni de „bază” din comunele Ibănești, Dimitrie Cantemir și altele. Cu toții au greșit puternic la europarlamentare, dar primarii i-au renominalizat. Prefectura a spus însă nu, pentru că acești „intelectuali” ai satului au pierdut ștampile de vot, au plecat acasă cu ștampilele din secțiile de votare sau au refuzat să comunice cu instituțiile superioare implicate în alegeri.

Bani buni pentru cei din secțiile de votare

Pentru salarizarea șefilor și a membrilor din birourile electorale ale secțiilor de votare din județ – 515 după noile precizări făcute de Instituția Prefectului Județului Vaslui, bugetul este de 2.786.000 de lei. Indemnizațiile sunt calculate pe zi, respectiv: 85 de lei în cazul președintelui secției, 85 de lei/zi pentru locțiitorul președintelui secției și 65 de lei/zi pentru membrii acestor secții de votare. Aceste sume vor fi achitate pentru maxim cinci zile de activitate în cadrul primului tur de scrutin și pentru maxim patru zile în cazul celui de-al doilea tur. Astfel, pentru nouă zile, un președinte sau un locțiitor al președintelui secției de votare poate încasa un maxim de 765 de lei, iar un membru suma maximă de 585 de lei.

Pentru prima dată în istoria post decembristă, se pune accent pe ideea eliminării persoanelor decedate din listele electorale permanente. Pentru că au uitat să scoată morții din Registrele electorale, cinci primării din județul Vaslui au fost amendate de Biroul Electoral Județean cu câte 1.000 de lei. Bogdan RUSU Primăriile din Dragomirești, Rebricea, Mălușteni, Banca, Munteni de Sus și Bogdănița au fost amendate cu câte 1.000 de lei de către Biroul Electoral Județean. Abaterile au fost legate de precederile art. 23 din Legea 35/2008, privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: