Home » Invatamant » Princhindeii, cocoșați de ghiozdane!

Princhindeii, cocoșați de ghiozdane!

Deși n-ar trebui să cântărească mai mult de trei kilograme după cum spun medicii, ghiozdanele elevilor din ciclul primar depășesc cu mult această greutate, fapt pentru care copiii riscă să-și deformeze coloana vertebrală.

Roxana NĂSTASĂ

Deși ar trebui ca mersul la școală să fie simplu, pentru cei mai mulți dintre prichindei pare mai degrabă un chin. Ghiozdanele uriașe, pline până la refuz cu rechizite de tot felul nu numai că le îngreunează mersul micilor elevi, dar le pun în pericol sănătatea. Astfel, zeci de elevi ajung să-și deformeze coloana vertebrală din cauza ghiozdanelor burdușite cu caiete speciale, culegeri, acuarele, truse și alte minunății pe care cadrele didactice le consideră neapărat necesare la clasă.

De acest lucru s-au convins și reporterii Est News care, după un raid pe la câteva școli din Vaslui. Luând la întâmplare câțiva pitici și cântărindu-le ghiozdanele, reporterii au constatat că acestea ajung până la 5 kilograme, în condițiile în care cei de la clasele I și a II-a încă nu au manuale! Un ghiozdan al unui elev de clasa a IV-a are acum, la doar o săptămână de la începerea școlii, un bloc de desen, acuarele, carioci, creioane colorate, un penar plin cu de toate, trei caiete, două manuale, o trusă de geometrie plus șervețele și o sticulță cu apă, toate cântărind aproape 5 kilograme.

Astfel, deși un elev de 25-30 de kilograme ar trebui să care un ghiozdan care să nu depășească trei kilograme, școlarii din Vaslui se pare că duc în spate și ghiozdane care cântăresc aproape dublu decât e normal. Din acest motiv, unii dintre părinți, neavând de ales atunci când vine vorba de manuale și tot ce le e necesar la clasă copiilor, umplu ghiozdanele cu tot ce trebuie însă le cară ei în drum spre școală. Nu toți au însă această posibilitate, așa că mulți dintre școlari trebuie în continuare să sufere din cauza unor cadre didactice care le solicită imperativ să aibă la ei manuale pentru fiecare disciplină din ziua respectivă – inclusiv religie! – plus rechizite și cărți speciale, fără de care, zic ele, nu se poate învăța.

Dureri accentuate la nivelul spatelui, dezvoltare deficitară a copilului și respirație greoaie sunt doar câteva din neplăcerile pe care le poate provoca ghiozdanul greu.

Astfel, pentru părinți este bine pe cât posibil să evite să le dea copiilor la școală lucruri care nu le sunt de trebuință și să cumpere un ghiozdan cât mai ușor, de preferat de purtat pe ambii umeri. Din păcate, majoritatea se ghidează în alegerea ghiozdanului după preț și după modă, lăsând la o parte sănătatea copilului. Trebuie știut neapărat că greutatea unui ghiozdan nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului.

Deși n-ar trebui să cântărească mai mult de trei kilograme după cum spun medicii, ghiozdanele elevilor din ciclul primar depășesc cu mult această greutate, fapt pentru care copiii riscă să-și deformeze coloana vertebrală. Roxana NĂSTASĂ Deși ar trebui ca mersul la școală să fie simplu, pentru cei mai mulți dintre prichindei pare mai degrabă un chin. Ghiozdanele uriașe, pline până la refuz cu rechizite de tot felul nu numai că le îngreunează mersul micilor elevi, dar le pun în pericol sănătatea. Astfel, zeci de elevi ajung să-și deformeze coloana vertebrală din cauza ghiozdanelor burdușite cu caiete speciale, culegeri, acuarele, truse…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: