Home » Sanatate » Săracii vor plăti asigurări de sănătate

Săracii vor plăti asigurări de sănătate

Conform unui normativ intrat în vigoare la finele săptămânii trecute, persoanele care nu realizează niciun fel de venit sunt obligate să cotizeze la Fondul unic al asigurărilor de sănătate, altfel nu vor mai beneficia de servicii medicale decontate de casele de asigurări. Cei care nu se încadrează în categoriile exceptate de la plata acestei contribuții vor trebui să achite lunar contravalorea a 5,5 procente din salariul minim pe economie, sumă care înseamnă aproximativ 50 de lei. Pentru a beneficia de calitatea de asigurat, ei trebuie să plătească această contribuție pe ultimele șase luni, deci contribuția totală s-ar ridica la 300 de lei. Cei care nu vor achita aceste sume, vor fi executați silit de Fisc. Ordinul a intrat deja în vigoare, însă factorii din teritoriu nu l-au făcut cunoscut încă populației. Președintele-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui, Simona Polak, a ales să comunice exclusiv prin pagina electronică a instituției, unde nu se face nicio referire la acest ordin. De fapt, site-ul Casei conține informații ultile cel mult furnizorilor de servicii medicale, rubricile adresate asiguraților fiind goale, iar acolo unde există un minim de informație aceasta este livrată într-un limbaj de specialitate, criptat pentru simplul cetățean.

Alex SAVA

George VARZARI

La sfârșitul săptămânii trecute, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin care stabilește cu exactitate categoriile de contribuabili activi la Fondul unic național al asigurărilor de sănătate (FUNAS). Ca și până acum, sunt exceptați de la plată pensionarii, copiii, studenții până la 26 de ani care nu realizează venituri, șomerii, beneficiarii de ajutoare sociale, apatrizii, victimele traficului de persoane. De asemenea, nu vor plăti nici coasigurații. Pentru a avea calitatea de coasigurat, un cetățean trebuie să aibă în familie în plătitor activ la FUNAS. Plătitorul poate avea maxim trei coasigurați (copiii nu intră în această categorie, fiind scutiți prin lege).

Plătitori efectivi erau, până acum, salariații și persoanele care obțin venituri din activități independente, care trebuie să achite 5,5 procente din sumele realizate.

Noutatea ordinului la care facem referire este că, începând de acum înainte, cei care nu realizează niciun fel de venit și nici nu se încadrează în vreo categorie exceptată de plata asigurării de sănătate, vor trebui să scoară din buzunare câte 49,5 lei pe lună (echivalentul a 5,5 procente din salariul minim pe economie). În primă fază, pentru a dobândi calitatea de asigurat, aceștia vor trebui să achite pe luna în curs, dar și pe ultimile șase luni, suma totată de plată ridicându-se la aproape 350 de lei. Plata acestei contribuții nu este o opțiune. Cei care nu vor achita sumele menționate în ordin nu numai că nu vor mai beneficia de servicii medicale decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), dar vor fi executați silit de Administrația Finanțelor Publice.

În concluzie, un sărac care nu are niciun leu, dar nici nu se încadrează în vreo categorie considerată de stat defavorizată (a se citi că nu stă cu mâna întinsă la pomana statului, așteptând ajutorul social) ar putea pierde și puținul pe care-l mai are.

Nimeni nu știe despre acest ordin

Vasluienii nu știu nimic despre această modificare legislativă, care a intrat deja în vigoare. În municipiul reședință, numărul celor afectați de noile prevederi este destul de mare.

“Eu nu mai am serviciu de aproape doi ani. Studiile le-am terminat și nici coasigurat nu pot fi. Părinții mă mai ajută cum pot. Nici ei nu au bani prea mulți. Sunt la țară și abia se descurcă și ei. Să le cer acum câte 50 de lei pe lună în ideea că vreodată o să am nevoie de un medicament gratuit sau compensat? Sau că o să ajung la spital? Să plătesc la sănătate 350 de lei ca să mă trimită din spital să-mi cumpăr o fiolă de algocalmin. Nu cred că e posibil așa ceva. Nu poate fi nimeni atât de tâmpit”, e de părere Viorel Farcaș, 25 de ani.

Deși actul normativ poate părea doar o glumă proastă, e cât se poate de pe bune. A fost publicat și produce efecte. Nimeni nu știe însă nimic despre el. Reprezentanții CJAS Vaslui au refuzat să discute despre noile modificări legislative. Președintele-director al instituției, Simona Polak, le-a declarat redactorilor Est News că toate informațiile necesare publicului larg sunt cuprinse pe site-ul CJAS. Pe pagina electronică, însă, modulele destinate asiguraților nu sunt actualizate, iar acolo unde există un minim de informație textul este redactat într-un limbaj de specialitate, criptic pentru majoritatea vasluienilor de rând. Cât despre cei din mediul rural, care nu au nici acces la internet, nu are rost mai discutăm!

Sărmanii plătesc, alcoolicii nu!

În Secția de psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, o pondere importantă din totalul internări o reprezintă cazuistica abuzului de alcool. Cele mai frecvente cazuri sunt sevrajele alcoolice, care se manifestă prin delir, creierul nefiind capabil să regleze producția de substanțe chimice. Drept urmare, se produce o stare de confuzie temporară, fapt ce poate duce la perturbări ale circulației sângelui sau a repsirației. În cazurile foarte grave, se pot produce atacuri de cord, accidente vasculare cerebrable sau chiar decesul.

“Sevrajul are efecte principale asupra sistemului nervos. Din cauza întreruperii consumului de alcool, sistemul nervos deja adaptat la condiții, nu poate regla brusc substanțele chimice necesare funcționării în parametric normali. În aceste cazuri, se pot produce confuzii temporare, lucru care ar putea degenera în probleme de circulație sau de respireție. Dacă nu sunt luate măsuri la timp, persoana respectiveă este extreme de predispusă la atac de cord, accident vascular, iar în unele cazuri poate surveni decesul”, explică medicul psihiatru Dragoș Vochin.

Sevrajul alcoolic este considerat o afecțiune gravă, ce impune tratament de urgență.

“Este necesar ca persoanele afectate să consulte un medic de urgență. Dacă nu este remediat la timp, pot apărea alte stadii ale alcoolismului, precum encefalopatia hepatică cronică, ce se manifestă prin incapacitatea ficatului de a filtra sângele și a elimina substanțele toxice din organism. Pacienții pot dezvolta probleme grave psihice, și în unele cazuri poate genera comă profundă”, mai spune Dragoș Vochin.

Așadar, bețivii constituie o urgență pentru sistemul medical din România. Sumele cheltuite pentru reabilitarea unui alcoolic ajung până la 6.000 de lei în cazul unei internări de cinci zile. Confom spuselor personalului din Secția de psihiatrie, în cele mai multe cazuri, după ce sunt reabilitați, alcoolicii părăsesc spitalul fără să plătească niciun leu, iar peste o perioadă de timp se întorc în aceeași stare pentru a li se aplica același tratament costisitor, decontat de stat, în timp ce sărmanii care își duc traiul de azi pe mâine, fără un loc de muncă, sunt puși să plătească asigurări de sănătate!

Conform unui normativ intrat în vigoare la finele săptămânii trecute, persoanele care nu realizează niciun fel de venit sunt obligate să cotizeze la Fondul unic al asigurărilor de sănătate, altfel nu vor mai beneficia de servicii medicale decontate de casele de asigurări. Cei care nu se încadrează în categoriile exceptate de la plata acestei contribuții vor trebui să achite lunar contravalorea a 5,5 procente din salariul minim pe economie, sumă care înseamnă aproximativ 50 de lei. Pentru a beneficia de calitatea de asigurat, ei trebuie să plătească această contribuție pe ultimele șase luni, deci contribuția totală s-ar ridica la 300…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Am impresia ca tâmpenia asta asta e luata de la moldoveni
    Nu e de gluma, aia au si bagat la închisoare un șomer pentru ca nu au avut bani sa plateasca asigurarea,
    protv.md/stiri/social/barbatul-din-stefan-voda-condamnat-la-inchisoare-pentru-ca-nu–679341.html
    Daca n-au bani, nu le mai oferiti servicii, dar cum sa ii executi silit si sa ii bagi la inchisoare. Asta nu mai e incompetenta, e demență. Ofera statul locuri de munca pentru a obliga somerii la asemenea plăți pe care evident ca n-o sa aibă de unde?