Home » Social » Nedepunerea declarațiilor de venit arde buzunarele

Nedepunerea declarațiilor de venit arde buzunarele

4.500 de bârlădeni sunt asteptați la fisc pentru a-și plăti impozitele.

Zilele acestea este mare forfotă la Administrația Financiară Bârlad și la societățile care au obligația de a emite adeverințele de venit. Este vorba mai ales de societățile care au luat în arendă terenuri agricole. Agitația este explicabilă: cei care nu și-au declarat veniturile din arendă riscă amenzi cuprinse între 100 și 5.000 de lei. Depunerea declarației 200 (privind veniturile obținute) trebuie făcută în 15 zile de la data primirii prin poștă a notificării emise de Serviciul fiscal Municipal Bârlad, iar plata impozitului pe venit în 60 de zile de la primirea notificării. În ultimele săptămâni, Serviciul Fiscal Municipal Bârlad a emis și trimis în teritoriu 14.500 de notificări.

Numărul notificărilor este cu atât mai mare cu cât unii proprietari de terenuri agricole nu și-au achitat impozitul pe venitul obținut din arendă tocmai din 2010. Directorul Serviciului Fiscal Municipal Bârlad este convins că vina este a legiuitorului pentru că abia din 2012 s-a făcut stopajul la sursă.

În 2012, modificările făcute la Codul Fiscal au permis arendașilor să rețină impozitul pe venit din arendă la momentul plății. Cu toate acestea, o parte din arendași n-a înțeles să se conformeze modificărilor Codului Fiscal și au creat posibilitatea proprietarilor de terenuri să eludeze voit sau nu prevederile legale referitoare la declararea veniturilor realizate până la data de 25 mai a anului următor realizării veniturior”, a declarat Cătălin Parfeni, directorul Serviciului Fiscal Municipal Bârlad.

Formularul 200 reprezintă declarația individuală a fiecărui contribuabil, care conține toate categoriile de venituri pentru care există obligativitatea depunerii acestei declarații. Aceste venituri sunt cele obținute din proprietatea intelectuală, din activități independente, venituri din închiriere inclusiv din arendă, venituri provenite din încheierea unor convenții civile sau din drepturi de autor.

Neplata la termen a impozitului pentru aceste drepturi atrage cu sine, nu doar aplicarea unei amenzi, ci și emiterea de somații (pentru neplata a minim 40 de lei) și ulterior începerea procedurii de executare silită.

Unii bârlădeni nu au depus încă declarația 200 pentru că nu știu de această obligație ce le revine, alții pentru că au amânat, iar alții pentru că nu au primit de la societățile care au luat terenurile în arendă, adeverințele care să ateste veniturile realizate.

În urma prelucrării tuturor informațiilor strânse, ca răspuns la notificările emise, Serviciul Fiscal Municipal Bârlad va face o analiză amănunțită asupra calității datelor (în special a CNP-urilor) declarate de contribuabili la completarea declarației 205, declarație informativă. (Mihaela NICULESCU)

4.500 de bârlădeni sunt asteptați la fisc pentru a-și plăti impozitele. Zilele acestea este mare forfotă la Administrația Financiară Bârlad și la societățile care au obligația de a emite adeverințele de venit. Este vorba mai ales de societățile care au luat în arendă terenuri agricole. Agitația este explicabilă: cei care nu și-au declarat veniturile din arendă riscă amenzi cuprinse între 100 și 5.000 de lei. Depunerea declarației 200 (privind veniturile obținute) trebuie făcută în 15 zile de la data primirii prin poștă a notificării emise de Serviciul fiscal Municipal Bârlad, iar plata impozitului pe venit în 60 de zile de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: