Home » Social » Codul bunelor maniere – Voaiaj, voaiaj

Codul bunelor maniere – Voaiaj, voaiaj

Cum ne comportăm atunci când suntem nevoiți să călătorim ore întregi în compania unor străini? Suntem obligați să facem conversație cu ei? Cum procedăm când ne este foame? Dar când am amorțit de atâta stat pe scaun?

De câte ori nu ni s-a întâmplat ca o călătorie să se transforme într-un adevărat calvar din cauza celor care ne-au sufocat cu manifestările lor? Sau dimpotrivă, de câte călătorii nu ne amintim cu plăcere datorită conversațiilor plăcute care ne-au făcut să uităm oboseala și disconfortul din mijloacele de transport în comun.

Nu știm cum trebuie să procedăm când plecăm într-o călătorie, câte bagaje ne luăm, cum ne îmbrăcăm, cum vorbim? Nimic mai simplu: trebuie să fim naturali și să avem grijă să nu atragem atenția într-un mod neplăcut, chiar dacă nu ne vom mai întâlni niciodată cu partenerii de călătorie.

Un adevărat călător va reține ceea ce este frumos, toate lucrurile care l-au impresionat. O călătorie se face cu bucurie și plăcere, astfel vom retrăi aceleași momente ori de câte ori vom răsfoi albumele cu fotografiile pe care le-am făcut.

Din păcate, la noi în țară, o călătorie cu mijloacele de transport în comun reprezintă real test de răbdare și clemență pentru cei bine-crescuți care trebuie, de cele mai multe ori, să suporte mirosuri oribile, discuții deplasate sau apucături mitocănești.

Cum ne pregătim pentru o călătorie?

*Toate amănuntele legate de călătorie trebuie pregătite din timp. Începând cu alegerea mijloacelor de călătorie, a itinerariilor, pregătirea hainelor și bagajelor, a biletelor de transport sau banilor.

* Pentru a evita corvoada bagajului pe ultima sută de metri, cel mai bine este să stabilim cu câteva zile înaintea plecării o listă precisă cu hainele și obiectele necesare.

* Trebuie să eliminăm toate lucrurile inutile și să repartizăm greutatea în genți (sacoșe) mici, ca să le putem căra cu ușurință.

* Dacă va fi prudent, călătorul va ajunge în gară cu câteva minute înainte de plecare, timp suficient să-și cumpere reviste sau o băutură răcoritoare.

* În tren vom căuta un vagon mai puțin aglomerat. Ajutăm persoanele în vârstă să urce în vagon.

* Ajuns în compartimentul vizat, vom întreba persoanele deja instalate dacă mai e vreun loc disponibil. Trebuie să indicăm clar și politicos numărul locurilor rezervate, fără să creăm o atmosferă ostilă.

* Bagajele, umbrela și hainele vor fi plasate în locurile speciale și, pe cât posibil, fără să se ciocnească de cele ale celorlalți călători.

* Vom ajuta, fără exagerare, doamnele care vor să-și așeze bagajele. Eventual, le oferim locurile de la fereastră sau cele în direcția mersului.

* Dacă persoanele din compartiment ne cer să închidem fereastra o vom face fără să protestăm. În caz de neînțelegeri, ne adresăm controlorului, evitând discuțiile lungi și inutile cu cei direct interesați.

* Nu fumați decât moderat, chiar dacă ați cumpărat bilet în vagoanele special amenajate. În nici un caz țigări ieftine care fac aerul de nerespirat și dau migrene celorlalți pasageri.

* Se înțelege de la sine că în vagoanele pentru nefumători ne vom abține complet de la acest viciu.

* Vom ocupa cât mai puțin loc posibil și nu vom încărca spațiul dintre banchete cu bagaje. Vom păstra lângă noi doar acele lucruri necesare, cum ar fi un ziar sau un pachet cu șervețele.

* În general, o persoană bine crescută, nu mănâncă în tren. Totuși, sunt călătorii care se întind pe parcursul a mai multe ore și atunci nu putem sta flămânzi.

* Ne limităm la alimente „rezonabile”, care nu emană mirosuri puternice.

* O conversație într-o călătorie poate fi, uneori, fermecătoare, dar alteori, poate provoca surprize dezagreabile.

* Dacă o călătorie e lungă, vagonul-restaurant poate să ofere un moment de relaxare și constituie o soluție mai elegantă pentru despachetarea sandwich-urilor.

* Regulile din vagonul-restaurant sunt aproximativ aceleași ca în oricare alt local din oraș.

* Când călătorim cu copiii, trebuie să-i supraveghem permanent, deoarece există pericolul unor accidente, dar și pentru a-i opri în a-i deranja pe ceilalți călători.

* La coborârea din tren, aruncăm sticlele și ambalajele goale la coșul de gunoi. Nu le lăsăm aruncate pe jos sau împrăștiate pe banchetă.

Care sînt regulile cînd călătorim cu vaporul sau avionul?

*În linii mari sunt cam aceleași reguli. Dacă facem o călătorie la bordul unui vapor transatlantic, se înțelege de la sine că trebuie să te prezinți tuturor persoanelor cu care ai de-a face: comeseni și vecini de cabină.

calatorie_maniere1* Când suferim de rău de mare, e bine să evităm sălile comune.

* E dezagreabil să ne plângem prea mult din acestă cauză, chiar dacă e vorba despre un rău necontrolabil. Persoanele care nu suferă de acestă boală nu vor putea să înțeleagă starea dumneavoastră de rău.

* Călătorii unui avion trebuie să se supună strict recomandărilor de bord.

* Ne punem centura la decolare și aterizare și ne concentrăm să nu ne gândim la ultima catastrofă aeriană văzută la televizor.

* Regulile referitoare la masă și la comportamentul general sunt valabile și aici.

* Dacă avem rău de aer, stwardeza ne va înmâna cornete speciale, pe care le ia după ce au fost folosite.

* Flirtul cu stwardezele este de domeniul literaturii ieftine. Cine vrea să fie Don Juan, trebuie să-și aleagă alt loc pentru cuceriri.

Mijloacele de transport în comun și politețea

* La urcare, veți acorda prioritate doamnelor, persoanelor mai în vârstă, infirmilor.

* Dacă este aglomerat, trebuie să vă pregătiți din timp pentru coborâre, spunându-le celor din față: „Coborâți la prima stație?” sau „Îmi permiteți?”, pe un ton civilizat fără să vă faceți loc cu coatele.

* Dacă loviți pe cineva din greșeală trebuie să vă cereți scuze.

* La noi în țară, s-a stabilit în mod convențional, ca urcarea călătorilor să se facă pe ușa din spate și coborârea pe ușa din mijloc sau cea din față.

* Excepție de la acestă regulă pot să facă doar infirmii, bătrânii, femeile însărcinate sau cele care au copii în brațe.

* Rețineți că în alte țări, intrarea se face pe ușa din față pentru a prezenta șoferului legitimația de călătorie sau pentru a achita prețul biletului.

* Dacă toate locurile sunt ocupate, este obligatoriu să cedăm locul bătrânilor, femeilor însărcinate sau infirmilor. Din gentilețe, putem oferi locul doamnelor, dar nu e obligatoriu.

* Deseori, vedem că pe locul care l-am oferit unei bătrâne se lăfăie nepoțelul de 10 ani. Nu mai avem ce face, dar în mod sigur bătrânicăi nu i-ar strica o lectură a codului bunelor maniere.

* Persoana căreia i-am cedat locul nu trebuie să se comporte ca și cum acest lucru i s-ar cuveni, ci să mulțumească cu naturalețe.

* Dacă o doamnă este însoțită de un bărbat, acesta îi va cumpăra biletul și îi va oferi locul de la geam. În cazul în care nu există decât un loc liber, va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea, în picioare. În nici un caz nu o va părăsi, repezindu-se la primul loc care se eliberează.

* În cazul în care stăm de vorbă cu o persoană cunoscută, în nici un caz nu o vom face peste umărul celorlalți călători.

* Trebuie să ne abținem de la orice comentariu și nu intervenim în discuțiile celorlalți călători.

* Când este absolut necesar, intervenim folosind un limbaj civilizat.

* Vom folosi pronumele personal de politețe: „dumneavoastră”, în loc de „mata”, „dumneata” sau „tu”.

Cum ne comportăm atunci când suntem nevoiți să călătorim ore întregi în compania unor străini? Suntem obligați să facem conversație cu ei? Cum procedăm când ne este foame? Dar când am amorțit de atâta stat pe scaun? De câte ori nu ni s-a întâmplat ca o călătorie să se transforme într-un adevărat calvar din cauza celor care ne-au sufocat cu manifestările lor? Sau dimpotrivă, de câte călătorii nu ne amintim cu plăcere datorită conversațiilor plăcute care ne-au făcut să uităm oboseala și disconfortul din mijloacele de transport în comun. Nu știm cum trebuie să procedăm când plecăm într-o călătorie, câte…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: