Home » Social » Scandalos: Oligofrenă devenită mamă în urma unui viol

Scandalos: Oligofrenă devenită mamă în urma unui viol

Femeia a născut, sâmbătă, la Spitalul de urgență „Elena Beldiman”, însă din cauză că nu realizează ce i se întâmplă și nici nu poate comunica, lactația i-a fost oprită, iar copilul va ajunge în grija statului. Acest caz absolut șocant s-a petrecut în satul Giurcani, comuna Găgești, iar autorul violului pare a fi chiar fiul asistentei personale care o avea în grijă pe femeia suferindă de hanicap mintal sever. Primarul comunei, Costică Stupu, susține că a sesizat poliția, însă reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție spun că nu există nicio sesizare în legătură cu aceast caz.

 Simona MIHĂILĂ

Mihaela NICULESCU

 O femeie cu handicap mintal sever din satul Giurcani, comuna Găgești, a născut un băiețel după ce, în urmă cu nouă luni, a fost violată, cel mai probabil de fiul asistentului personal care o avea în îngrijire pe fată. Tânăra, D.A., în vârstă de 27 de ani, suferă de oligofrenie și sâmbăta trecută a fost adusă la maternitatea din cadrul Spitalului de urgență „Elena Beldiman”, unde a și dat naștere copilului și unde se află internată în prezent.

Copilul, născut prin cezariană, a primit nota de 9. Deși din punct de vedere fizic micuțul nu prezintă probleme, medicii nu pot aprecia deocamdată dacă a moștenit handicapul mamei, dar riscul este unul destul de ridicat. Din cauza bolii grave, mama lui nu este aptă să comunice, nu înțelege ce i se întâmplă și ce are de făcut, iar medicii au fost nevoiți să recurgă la oprirea lactației și la ablactare.

În momentul în care a rămas însărcinată, se afla în grija unei femei din sat, pe nume Olga Trifan, căreia Primăria Găgești îi plătea în fiecare lună o indemnizație egală cu valoarea salariului minim pe economie ca să aibă grijă de femeia retardată. Autoritățile comunei pretind că, imediat ce au aflat, au acționat așa cum cere legea.

stupu-constantin-gagesti„I-am sistat indemnizația asistentei parsonale (Olga Trifan – n.r.), am anunțat Direcția Generală a Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui și am făcut sesizare la poliție. Am luat legătura cu Cristian Ciupercă, șeful de post. Există o adresă scrisă în acest sens. Din momentul în care am aflat ce s-a întâmplat, femeia se află în grija unei alte familii. Am aflat și eu de la spital că cel care a violat-o pe fată este băiatul fostei asistente persoanel, dar nu știu nimic sigur. Am căutat să aflu mai multe detalii de la șeful de post, dar nu am reușit. Din câte mi-a spus, nu s-ar prea poate face nimic, deoarece femeia ar fi majoră, asta e tot ce mi s-a spus”, ne-a declarat Costică Stupu, primarul comunei Găgești.

Dacă se confirmă că șeful de post Ciupercă a acționat conform acestei teorii, cazul ar căpăta proporții absolut halucinante. În ciuda faptului că este majoră, femeia suferă totuși de un handicap mintal sever, este oligofrenă, deci nu are discernământ.

Se pare, însă, că situația primarului e mai complicată decât ar crede el însuși, deoarece poliția nu știe nimic. Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui, ne-a declarat că la postul de Poliție Găgești nu există nicio sesizare cu privire infracțiunea de viol, cu atât mai puțin una în care victimă să fie o persoană cu handicap psihic: „Sunt sigură că dacă ar fi fost o asemenea sesizare ar fi fost înregistrată. Colegii mei de la postul din comună ar ști exact ce este de făcut, dar, în mod sigur, nu există nicio sesizare, nicio plângere în acest caz”.

 Mamei i-a fost oprită lactația, iar copilul va ajunge la mila altora

 E clar, de asemenea, că nici serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Găgești nu s-a mișcat suficient de repede pentru a opri venirea pe lume a unui copil cu risc crescut de a moșteni o boală atât de gravă. Despre sarcina femeii s-a aflat când depășise primul trimestru de sarcină, termenul până la care la spitalul din Bârlad se fac întreruperi de sarcină. Sarcina avea 14 săpătmâni atunci când femeia a ajuns la control pentru prima dată. Medicii bârlădeni au trimis-o la Spitalul Județean Vaslui, dar nici acolo nu și-a asumat nimeni responsabilitatea unei întreruperi. Nici femeia care o avea în îngrijire și nici responsabilii de la Primăria Găgești nu au găsit necesar să meargă la Iași, acolo unde problema ar fi fost rezolvată, probabil, mult mai ușor.

În momentul de față, femeia nu se poate ocupa în niciun fel de propriul copil. După externare, ea va ajunge în grija asistentului personal care va trebui să monitorizeze starea de sănătate a lăuzei cu handicap mintal, iar copilul va ajunge la un părinte social.

Medicii de la maternitate au fost și ei impresionați și uluiți de acest caz. Doctorul Mihail Andronache, șeful Secției Obstetrică – Ginecologie din cadrul spitalului, ne-a declarat: „Nu ne întâlnim des cu astfel de cazuri, dar ar fi bine ca asistenții personali, în grija cărora se află persoane cu probleme grave de sănătate, să dea dovadă de multă receptivitate, să urmărească 24 de ore din 24 persoanele care le-au fost încredințate și să nu se mai ajungă la astfel de situații. Există posibilitatea ca noul născut să nu moștenească handicapul mamei, dar există un risc. Vrem să avem copii sănătoși și pentru asta este nevoie de un sistem de asistență socială vigilent”.

Vom reveni cu amănunte despre acest caz șocant.

Femeia a născut, sâmbătă, la Spitalul de urgență "Elena Beldiman", însă din cauză că nu realizează ce i se întâmplă și nici nu poate comunica, lactația i-a fost oprită, iar copilul va ajunge în grija statului. Acest caz absolut șocant s-a petrecut în satul Giurcani, comuna Găgești, iar autorul violului pare a fi chiar fiul asistentei personale care o avea în grijă pe femeia suferindă de hanicap mintal sever. Primarul comunei, Costică Stupu, susține că a sesizat poliția, însă reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție spun că nu există nicio sesizare în legătură cu aceast caz.  Simona MIHĂILĂ Mihaela NICULESCU  O…

Review Overview

User Rating: 4.8 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

One comment

  1. Acest fungus are relatii pe la Vaslui a bagat la inchisoare oameni nevinovati care l-au sfidat. A batut un batran in Tupilati iar cineva care l-a fotografiat a ajuns la inchisoare. Ciuperca trebuie starpita. Mai mult ca sigur sesizarea primarului a ajuns in cosul de gunoi.

%d blogeri au apreciat: