Home » National » Dosarul Microsoft. Gruparea care a controlat mari afaceri cu statul in Romania sub Nastase si Basescu

Dosarul Microsoft. Gruparea care a controlat mari afaceri cu statul in Romania sub Nastase si Basescu

Oamenii de afaceri suspectati de procurorii DNA ca au plimbat spagi in valoare de zeci de milioane de dolari in Dosarul Microsoft sunt conectati, in mare masura, la celebra grupare Petrache-Bittner-Cocos din timpul guvernarii PSD din 2000-2004, despre care presedintele Traian Basescu declara ca ar fi „mafia personala a lui Adrian Nastase”. Dupa cum rezulta din dosarul Microsoft, personaje cheie din aceasta grupare si-au transferat influenta asupra guvernelor de dupa 2004, Tariceanu si Boc, insa au stabilit conexiuni si cu Victor Ponta, pomenit si el in dosar. Un scurt inventar al informatiilor disponibile si publicate de-a lungul timpului in diverse investigatii indica legaturi transpartinice la nivel inalt intre membrii acestei grupari care a controlat marile afaceri cu statul din Romania peste un deceniu.
Ceea ce-i uneste pe multi dintre cei mentionati in Dosarul Mircosoft drept intermediari ai spagii sunt legaturile stranse cu anturajul fostului premierAdrian Nastase. Personajul aparent central al povestii este un nume cvasi-necunoscut pentru opinia publica: Claudiu Ionut Florica. Dar nu el este personajul cheie, ci gruparea transpartinica Bittner-Cocos. Florica, in calitate de reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers in Romania, ar fi identificat, in 2003 „o oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei”, dupa cum sustin procurorii. Dar ce „intrari” avea Florica in guvernul Nastase?  Una din ele, dupa cum sustin procurorii, era Bittner, pe care l-ar fi contactat in 2004. In jurul lui Adrian Nastase era constituit un grup influent format din Alexandru Bittner, Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si Adrian Petrache.
Bittner era pe atunci rasfatatul regimului. Primea de la Adrian Nastase vaste conscesiuni in Delta, iar sotiile celor doi erau prietene si faceau afaceri impreuna. Dana Nastase a admis si ea, in 2004, dupa aparitia raportului Armaghedon, ca este prietena cu Sherry Bittner, afirmand intr-un interviu ca a incercat sa faca bani din pasiunea lor pentru opere de arta, deschizand chiar un magazin. Asadar, relatiile familiei Bittner si Nastase erau extrem de apropiate.Bittner si Nastase au recunoscut ca au o relatie de prietenie, presa vremii a scris chiar ca omul de afaceri ar fi finul fostului premier.
Potrivit unor declaratii de martor in dosarul Microsoft, in prima parte a anului 2004, „Claudiu Florica a avut o intalnire cu Alexandru Bittner, care in perioada respectiva controla in numele si pentru Adrian Nastase orice contract de tehnica de calcul si software cu Guvernul Romaniei si ministerele sale, acestea solicitand un procent din respectivele contracte prin firmele off-shore pe care le controla, ca plata pentru obtinerea semnaturilor la nivelul primului  ministru, Adrian Nastase.”
Despre Bittner,  presa a scris ca ar fi unul din martorii cheie in dosarulMicrosoft. Acesta ar fi plecat din Romania in 2013 in Statele Unite, fiind si cetatean american. Si-ar fi lichidat toate afacerile, dar s-ar fi vazut nevoit sa colaboreze cu FBI in dosarul Microsoft in schimbul unei intelegeri financiare.
Gruparea Bittner-Cocos-Petrache devenise celebra pe la jumatatea anilor 90, dupa afacerea parcarilor Dalli concesionate de la primaria Capitalei. Ii regasim infinit mai puternici in guvernarea Nastase in parteneriat direct sau prin interpusi in diverse afaceri cu tehnica medicala, hoteluri, imobiliare, transporturi. Despre aceasta grupare, Traian Basescu rosteste celebra sentinta in septembrie 2004, putin inainte de debutul campaniei pentru alegerile generale: „Din mafia personala lui Adrian Nastase fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blanculescu si Gabriel Oprea, oameni care sunt condusi in umbra de cuplul Bittner-Petrache!”.
In 2004, Adrian Nastase pierde alegerile, dar „mafia personala” nu dispare, ci se transforma putin si isi schimba stapanul. Bittner se retrage in umbra dupa caderea guvernului Nastase, insa pe Dorin Cocos il gasim repede conectat la noua putere. Elena Udrea, pe atunci sotia sa, este numita in 2005 sefa cancelariei prezidentiale. Presa il descopera pe Cocos si in relatii de afaceri cu oamenii de afaceri Besciu si Vulpescu de la Euroconstruct, cunoscuti drept „asfaltatorii lui Basescu”.
Potrivit unei investigatii realizate de EVZ in 2005, Elena Udrea recunostea ca sotul sau facuse afaceri cu Bittner si Petrache, dar minimaliza totul:  „Eu nu am negat niciodata ca sotul meu il cunoaste pe Bittner sau pe Petrache. Insa acum stiu ca relatiile lor s-au deteriorat. Dar, OK, sotul meu a facut afaceri cuPetrache si Bittner… dar, pana la urma, cine este Bittner? Ce a facut? A furat? A nenorocit?”. Dorin Cocos explica, la randul sau: „Pe Adrian Petrache il cunosc de dinainte de ’89, suntem prieteni. Pe Alexandru Bittner il stiu din 1996 si nu prea ne-am simpatizat. Acum nu am nici o afacere cu el. Drumurile noastre s-au despartit.”
Poate s-a despartit de oamenii apropiati de Nastase, care cazuse, dar nu si de PSD. Cocos a pastrat mereu un cap de pod in PSD. Astfel, potrivit unei investigatii RISE Project, sase companii detinute de Dorin Cocos sau alti membri de familie ar fi beneficiat de servicii avocatesti din partea avocatuluiVictor Ponta in perioada 2005 – 2006, pe cand acesta era si presedinte TSD. Presa de can-can suprinde, in septembrie 2006,  cuplurile Daciana Sarbu-Victor Ponta si Elena Udrea-Dorin Cocos luand cina in restaurantul Eurohotels a lui Cocos. Intamplator sau nu, in toamna lui 2006 Traian Basescuaccepta invitatia lui Victor Ponta de a participa la scoala de vara a TSD.
Diverse nume despre care procurorii sustin ca ar fi intermediat mita in dosarulMicrosoft graviteaza exclusiv in jurul acestei grupari, conectate solid la noua putere de dupa 2004, dar pastrand legaturile si cu fostul partid de guvernamant. Sa luam exemplul libanezului Khalil Abi Chahine. Despre el, procurorii sustin ca avea sarcina sa intermedieze relatia cu ministerul comunicatiilor si cu secretariatul general al guvernului pe vremea lui Nastase. Chahine nu este insa un simplu pion al necunoscutului Florica. Pare mult mai mult decat atat. „Chahine e partener de afaceri si prieten atat cu Victor Ponta (premierul si libanezul sunt actionari fondatori ai „FC National 2000 SA” in 2004), dar si intim al cupului recent destramat: Udrea-Cocos. O dovada in acest sens e ca in 2009, la nunta lui Chahine de la hotelul Hilton din Capitala, invitati de vaza au fost cuplurile Daciana Sarbu-Victor Ponta, Udrea-Cocos, iar nasul lui Abi Chahine a fost chiar dezvoltatorul „Central Residential Park”, Nicolae Dumitru (Niro)”, se arata intr-o investigatie publicata de Daniel Befu.
Cum spuneam, toate numele presupusilor intermediari ai spagii apar in jurul gruparii-cheie. Astfel, si Nicolae Dumitru apare in referat drept omul care „trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membrii ai Guvernului pentru a obtine incheierea contractului – Serban Mihailescu, Nica Dan. Nicolae Dumitru, zis Niro, este un apropiat al Elenei Udrea, dar si omul de afaceri de la care Victor Ponta si-ar fi cumparat un apartament de lux. Despre Nicolae Dumitru – Niro s-a spus  ca ar fi fost unul dintre principalii sponsori aiEvenimentului Zilei si B1 TV.
Dorin Cocos, pe vremea cand era sotul Elenei Udrea, este suspectat ca se ocupa cu repartizarea spagilor   catre ministri in guvernul Boc. Astfel, potrivit unor declaratii de martor, „Dorin Cocos a facut repartizarea sumelor, ca 2.300.000 dolari sa ajunga la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlata de prietenul acestuia, 4.000.000 la Gheorghe Stefan, prin intermediul societatii DD Land Oil din Cipru, iar diferenta de circa 9.000.000 dolari sa fie transferata catre Dinu Pescariu. Din aceasta suma, Dinu Pescariuurma sa-i dea lui Dorin Cocos suma convenita intre ei”.
Potrivit GSP, relatia apropiata dintre Dinu Pescariu si cuplul Dorin Cocos-Elena Udrea este confirmata de chiar declaratiile de avere ale actualului candidat la presedintia Romaniei. In declaratia depusa in 2009 la Camera Deputatilor, fostul ministru al MDRT din Guvernul Boc a mentionat la capitolul „Datorii” doua imprumuturi: unul facut in 2007 la BRD, de 3.297.000 de euro, si altul, in 2008, in valoare de 200.000 de lei, de la persoana fizica Dinu Pescariu. Ambele, scadente in 2010.
In schimb, in declaratia de avere din 2012 a Elenei Udrea apare un alt imprumut, efectuat in 2011, in valoare de 500.000 de euro, in care creditorul este Dinu Pescariu si debitorul, Dorin Cocos. Scadenta este 2021. Dinu Pescariu vine si el din cercul intim al lui Nastase. In 2004 a primit baza Cutezatorii si trecea drept unul din prietenii Danei Nastase.
Ce se intampla insa acum cu puternicul Adrian Petrache, membru al tripleteiBittner – Cocos – Petrache? Nu-l regasim in dosarul Microsoft, dar influenta sa inca se face simtita. Despre Petrache, jurnalistul Catalin Tolontan a scris ca ar fi unul dintre finantatorii EVZ si Adevarul. Petrache a negat, intr-un drept la replica trimis jurnalistului, precizand totusi ca a avut in ultimii ani tranzactii financiare cu Cristian Burci, dar niciuna legata de Adevarul. Burci trece si el drept unul din fostii colaboratori ai lui Alexandru Bittner, alaturi de Petrachesi Cocos. In fine, de fiul sau, Alin Petrache a fost ales deputat al PSD in 2012, iar in mai 2014 a fost ales  „cu ajutorul partidului” in functia de sef al Comitetului Olimpic Roman. Petrache- jr a detinut si sefia Federatiei de Rugby.
Dar sa ne intoarcem putin la Claudiu Florica, cel prezentat in toata presa drept creierul operatiunii. Singura sa legatura directa cu personaje mai cunoscute este relatia de rudenie Aurel Cornea. Este ginerele fostului presedinte al unui puternic sindicat din educatie, extrem de vocal in timpul protestelor din 2012. Florica a primit in 2009 contractul de 90 de milioane de euro de la guvernulBoc, insa nu in virtutea relatiei sale pe linia sindicala, ci in calitate de pion al puternicei grupari care pare sa fi controlat toate marile afaceri cu statul din Romania sub doua regimuri politice: Nastase- Iliescu si Basescu – Boc.

Sursa: hotnews.ro

Oamenii de afaceri suspectati de procurorii DNA ca au plimbat spagi in valoare de zeci de milioane de dolari in Dosarul Microsoft sunt conectati, in mare masura, la celebra grupare Petrache-Bittner-Cocos din timpul guvernarii PSD din 2000-2004, despre care presedintele Traian Basescu declara ca ar fi "mafia personala a lui Adrian Nastase". Dupa cum rezulta din dosarul Microsoft, personaje cheie din aceasta grupare si-au transferat influenta asupra guvernelor de dupa 2004, Tariceanu si Boc, insa au stabilit conexiuni si cu Victor Ponta, pomenit si el in dosar. Un scurt inventar al informatiilor disponibile si publicate de-a lungul timpului in diverse…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: