Home » Social » Vasluiul, capitala umorului

Vasluiul, capitala umorului

Pentru o săptămână, Vasluiul va deveni capitala teatrului de comedie, a satirei și a umorului, în general. Duminică, va debuta cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Umorului “Constantin Tănase”, un festival cu o tradiție de peste 40 de ani. Manifestările vor debuta începând cu ora 17, în Piața Civică, unde va avea loc parada personajelor “Funny Art” și se va încheia cu piesa de teatru “Hronicul Găinarilor”, susținută de actorii Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău.

Alexandru CROITORU

Pregătirile pentru cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Umorului “Constantin Tănase” au intrat în linie dreaptă. Va urma un maraton de teatru de comedie, film, grafică satirică, teatru radiofonic, literatură de specialitate și expoziții de caricatură de care să se bucure vasluienii. Organizatorii – Consiliul Județean Vaslui, reprezentat de administratorul județului Valeriu Caragață, Primăria Vaslui, reprezentată de viceprimarul Sorin Radu, Centrul de Promovare și Conservare a Culturii, reprezentat de directorul Lucian Onciu, Biblioteca Județeană, reprezentată de directorul Gelu Bichineț, Muzeul Județean, reprezentat de directorul Ramona Mocanu și gazda spectacolelor de teatru, Casa de Cultură “C-tin Tănase”, reprezentată de directorul Ionel Bordeianu – speră ca tot ceea ce au pregătit pentru vasluieni să fie pe placul acestora și criticile să fie cât mai puține, chiar și inexistente.

“Suntem aproape de debutul unui festival cu o tradiție impresionantă și sperăm ca toată lumea să ne fie alături. Nu a fost ușoară alegerea pieselor de teatru din festival, dar acum, la final, ne bucurăm de faptul că toate abonamentele s-au epuizat și nici bilete nu mai sunt prea multe în vânzare, ceea ce arată interesul vasluienilor pentru teatrul de comedie”, a spus a spus viceprimarul Sorin Radu.

Prețul biletelor la spectacolele de teatru este unul destul de mic comparativ cu prețul biletului în teatrele din țară: 30 de lei. Abonamentele, 360 la număr, au fost deja epuizate și s-au vândut în doar patru zile, iar prețul unuia a fost de 130 de lei. Costurile festivalului au fost împărțite între Consiliul Județean și Primăria muncipiului Vaslui, cele două instituții rezervând câte 150.000 de lei pentru această acțiune, dar o parte din banii cheltuiți se vor putea recupera din vânzarea abonamentelor și biletelor de intrare la teatru. Celelelalte expoziții și concursuri oferă accesul gratuit celor care vor dori să le treacă pragul.

Conferință într-un spațiu neconvențional și cu un personaj neconvențional

Conferința de presă de ieri, în cadrul căreia s-a vorbit despre ultimele pregătiri pentru Festivalul Umorului, s-a ținut într-un spațiu mai puțin obișnuit: Sala Studio a Casei de Cultură C-tin Tănase, locație în care se vor ține câteva din piesele de teatru prezentate de actori tineri dar talentaț, care își au originea pe meleagurile vasluiene. Amintim aici pe Simona Cuciureanu, Sorin Poamă, Vlad Gălățeanu.

Pe lângă sala neconvențională, a fost și un personaj neconvențional, în persoana profesorului Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene Vaslui.

“Dacă tot ne-am întâlnit într-un spațiu neconvențional, cineva trebuia să fie la fel. Dacă colegii mei au venit toți îmbrăcați la costum pentru această conferință de presă, eu am venit în cămașă și blugi. Cât despre Festival, dacă teatrul a încercat să aducă cele mai bune piese, același lucru l-am făcut și noi la literatură. Aproximativ 100 de scriitori au venit cu peste 120 de lucrări din Suedia, Bosnia-Herțegovina, Ținutul Herța și Republica Moldova și care vor participa la concursul de creație literară”, spune Gelu Bichineț.

O altă gazdă a manifestărilor este Muzeul Județean Vaslui, acolo unde Sala Arta va găzdui salonul de caricatură și vernisajele unor cunoscuți caricaturiști români, printre ei numărându-se și Costel Pătrășcanu. Tema concursului de caricatură aleasă în acest an a fost “Anul Electoral”.

O idee ce părea la început fantezistă, dar care acum s-a concretizat, a fost cea a teatrului radiofonic. Grupuri de copii de la școlie vasluiene vor face propriile spectacole de teatru.

“Copii vor putea interpreta, în varianta lor, diverse povești sau piese de teatru consacrate, vor înregistra și, la urmă vor primi câte un DVD cu ceea ce au realizat”, a spus Lucian Onciu, inițiatorul acestui proiect.

Teatrul studio, un proiect ce ar putea continua la Vaslui

“Se vorbește de teatru la Vaslui și chiar a fost o încercare acum 10 ani, dar care nu s-a concretizat din motive financiare. Acum, la Festival, am invitat să vină acasă actori plecați de pe meleagurile vasluiene. Este o premieră în cadrul festivalului nostru, pe care sperăm să o putem continua și mai târziu”, a spus Lucian Onciu.

De data aceasta, proiectul unui teatru la Vaslui s-ar putea bucura de success. Deja a fost amenajată o sală în incinta Casei de Cultură C-tin Tănase. Directorul instituției, Ionel Bordeianu, a promis că va sprijini teatru de la Vaslui.

“Sper ca imaginea acestei instituții – nu numai cea din ochii vasluienilor, dar și cea fizică, exterioară – să se schimbe. Veți observa, cu timpul, aceste schimbări, pentru că ne-am propus să atragem cât mai mult tinerii spre Casa de Cultură și de aceea doresc ca această sală de spectacole să rămână aici și după 12 octombrie, cu costuri cât mai mici”, a spus Ionel Bordeianu.

Pentru o săptămână, Vasluiul va deveni capitala teatrului de comedie, a satirei și a umorului, în general. Duminică, va debuta cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Umorului “Constantin Tănase”, un festival cu o tradiție de peste 40 de ani. Manifestările vor debuta începând cu ora 17, în Piața Civică, unde va avea loc parada personajelor “Funny Art” și se va încheia cu piesa de teatru “Hronicul Găinarilor”, susținută de actorii Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău. Alexandru CROITORU Pregătirile pentru cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Umorului “Constantin Tănase” au intrat în linie dreaptă. Va urma un maraton de teatru…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: