Home » Social » "Orfani" primiți cu ropote de aplauze

"Orfani" primiți cu ropote de aplauze

O seară simplă de duminică, o sală micuță, plină de vasluieni iubitori de teatru, câteva elemente de decor ce au transformat sala studio a Casei de Cultură într-un living primitor și trei actori tineri au fost ingredientele de succes pentru a declara prima seară din cadrul Festivalului Internațional de Umor „Constantin Tănase” ca fiind una reușită.

Roxana NĂSTASĂ

La 17.30, cele 67 de locuri disponibile ale sălii studio au fost ocupate pentru a viziona piesa „Orfani”, ce aparține unuia dintre cei mai cunoscuți dramaturgi contemporani din Marea Britanie, Dennis Kelly, în regia Elenei Morar.

Vasluianca Simona Cuciureanu, alături de Ionuț Grama și Laurențiu Bănescu au fost actorii care au făcut deliciul publicului și i-au ținut cu sufletul la gură până la finalul reprezentației, stârnind ropote de aplauze la fiecare replică.

Piesa pusă în scenă în prima seară de Festival, „Orfani” este o dramă alertă ce a adus pe rând în scenă prombleme ale lumii cotidinene relevante, atât morale cât și sociale precum violența, rasismul, importanța familiei și loialitatea față de aceasta, răspunderea în fața legii, precum și răspunderea morală față de comunitate.

O seară liniștită a unui un cuplu perfect, format din Helen (Simona Cuciureanu) și Danny (Ionuț Grama) care lua cina în apartamentul propriu, situat într-un cartier rău famat dintr-un oraș britanic avea să fie zdruncinată de o ușă trântită de către Liam (Laurențiu Bănescu), fratele lui Helen care apare într-o ipostază surprinzătoare, însoțită de replici și explicații de aceeași manieră. Cu un tricou plin de sânge pe el, Liam povestește cum, în drumul său spre casă a dat peste un asiatic rănit grav, care se pare că fusese atacat în plină stradă. Vrând să-i acorde primul ajutor, s-a pătat de sângele acestuia pe haine. Situația s- schimbat trepatat însă, când Liam s-a pierdut în propriile declarații și minciuni și întreaga familie a fost prinsă într-un cerc vicios. Ceea ce a urmat, a fost o avalanșă de dezvăluiri și decizii care au amenințat destrămarea lumii liniștite a cuplului.

Pe parcursul piesei, Ionuț Grama, reprezentându-l pe Danny, a fost un personaj tandru la început, irascibil când a fost nevoit să-și apere integritatea morală, dar capabil de orice sacrificiu pentru a-și apăra familia.

Simona Cuciureanu (Helen) a jucat rolul soției manipulatoare în interesul protejării familiei, menținând un echilibru între soția interesată să-și protejeze familia și sora iubitoare și grijulie, în timp ce Laurentiu Bănescu, (Liam) a jucat rolul unei victime a mediului violent în care traiește și a propriei copilării, o victimă care a devenit foarte facil, agresor. Prin maniera în care și-a jucat rolul și prin intermediul comicului de situație, cel din urmă personaj a detensionat atmosfera și a stârnit hohote de râs în rândul publicului.

Așadar, piesa „Orfani”, o piesă despre familie, despre limite, despre societatea violentă în care trăim, cu un limbaj vulgar ce a fost ca o punte de legătură cu societatea actuală, a adus la Vaslui, pentru o oră jumătate, în sala studio a Casei de Cultură, umorul și buna dispoziție descrețind frunțile celor prezenți și aducându-le bucurie în suflet.

O seară simplă de duminică, o sală micuță, plină de vasluieni iubitori de teatru, câteva elemente de decor ce au transformat sala studio a Casei de Cultură într-un living primitor și trei actori tineri au fost ingredientele de succes pentru a declara prima seară din cadrul Festivalului Internațional de Umor "Constantin Tănase" ca fiind una reușită. Roxana NĂSTASĂ La 17.30, cele 67 de locuri disponibile ale sălii studio au fost ocupate pentru a viziona piesa "Orfani", ce aparține unuia dintre cei mai cunoscuți dramaturgi contemporani din Marea Britanie, Dennis Kelly, în regia Elenei Morar. Vasluianca Simona Cuciureanu, alături de Ionuț…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: