Home » Administratie » Cauza "Antichevron" a pierdut din nou

Cauza "Antichevron" a pierdut din nou

Luni, Prefectura Vaslui a câștigat la Curtea de Apel Iași procesul contra Consiliului Local (CL) Pogana, unul din grupul de consilii locale din județ care au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist în zona lor de compentență. Magistrații din Iași au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotărârii CL Pogana împotriva Chevron și a decis rejudecarea procesului cu CL Băcani pe aceeași problemă.

 Bogdan RUSU

 După cazul „CL Pogana”, magistrații ieșeni vor trebui să se pronunțe și în cazul altor două situații. Prefectura a făcut recurs la deciziile Tribunalului Vaslui în procesele avute anterior de Instituția Prefectului cu CL Șuletea și CL Alexandru Vlahuță.

Și CL Băcani a interzis, în februarie 2013, explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei, hotărâre care a fost atacată în instanță de Prefectura Vaslui pe motiv că ar fi ilegală. Tribunalul Vaslui a dat câștig de cauză CL Băcani în toamna anului trecut, hotărârea fiind astfel declarată legală. Prefectura Vaslui a făcut recurs, la Curtea de Apel Iași, la decizia instanței vasluiene.

Prefectura a câștigat la Tribunalul Vaslui 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis prezența Chevron în zonă. CL Pungești și CL Băcani au fost singurele care au făcut recurs la sentințele instanței vasluiene. În procesul cu CL Băcani, Curtea de Apel Iași a dispus, în urmă cu mai puțin de o săptămână, rejudecarea cauzei, cerând realizarea unei expertize cu geologi din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Compania Chevron deține patru acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor, în localitățile Siliștea (comuna Pungești), Păltiniș (Băcești), Popeni (Găgești) și Puiești. De asemenea, în baza acordului de mediu și a altor avize de la alte autorități, compania petrolieră a obținut și două autorizații de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmează a fi montate sondele de explorare de la Siliștea și Puiești. Singura comună în care Chevron lucrează în prezent este Pungești, unde s-a terminat etapa de explorare și se așteaptă rezultatele de laborator, în vederea demarării exploatării de gaze de șist.

Luni, Prefectura Vaslui a câștigat la Curtea de Apel Iași procesul contra Consiliului Local (CL) Pogana, unul din grupul de consilii locale din județ care au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist în zona lor de compentență. Magistrații din Iași au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotărârii CL Pogana împotriva Chevron și a decis rejudecarea procesului cu CL Băcani pe aceeași problemă.  Bogdan RUSU  După cazul "CL Pogana", magistrații ieșeni vor trebui să se pronunțe și în cazul altor două situații. Prefectura a făcut recurs la deciziile Tribunalului Vaslui în procesele avute anterior de Instituția Prefectului cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

3 comments

  1. ehhhhh si voi acum,ce ati fi vrut sa castige?!

  2. mda,hai ca asta e un lucru bun, Pungestiul a votat psd-ul, foarte bine, l-au dat jos pe fostu` primar psd-ist, au pus pe altu`…bine asa, o sa-si bage sondele cu gaz de sist in fund si o sa le iasa gaz de sist pe nas…isi merita soarta !

  3. Teoretic, in Romania, Maria Sa Poporul isi decide soarta ! Practic, insa, tara asta a incaput pe mana unor borfasi care decid in locul adevaratilor stapani !

%d blogeri au apreciat: