Home » Business » Județele României s-au îmbogățit

Județele României s-au îmbogățit

Județele României dispun, acum, de trei ori mai mulți bani decât acum un an de zile. Bugetul centralizat al unităților administrativ teritoriale era, în luna august, pe un excedent de 1,52 miliarde lei, o sumă triplă comparativ cu cea existentă la finele lunii august 2013, de 505,6 milioane lei, conform celor mai recente date publicate de Banca Națională a României (BNR).

Excedentul bugetului centralizat al județelor țării s-a triplat pe seama creșterii veniturilor, concomitent cu reducerea cheltuielilor.

Astfel, veniturile totale ale bugetului centralizat al unităților administrativ teritoriale au crescut cu circa 780 milioane lei, de la 36,12 miliarde lei, în august 2013, până la 36,9 miliarde lei. În același timp, cheltuielile totale efectuate de județe s-au redus cu 242 milioane lei, până la 35,38 miliarde lei, în luna august a acestui an, de la 35,62 miliarde lei, cu un an înainte. Până în prezent, în acest an, bugetul centralizat al județelor a fost pe deficit într-o singură lună, și anume în luna aprilie, când a avut un minus de 2,49 miliarde lei.

Bugetul unităților administrativ-teritoriale a încheiat anul trecut pe minus, cu un deficit de 1,13 miliarde lei.

Spre deosebire de bugetul județelor, bugetul de stat este pe deficit. Singura lună din acest an în care bugetul de stat a înregistrat excedent a fost ianuarie, cu un bilanț pozitiv de 619,2 milioane lei. Ulterior, începând din luna februarie, bugetul de stat a intrat pe deficit, ajungând la un sold de -6,41 miliarde lei, în luna august 2014. Totuși, situația este cu mult mai bună anul acesta. Anul trecut, în luna august deficitul bugetului de stat se cifra la 11,3 miliarde lei, de aproximativ două ori mai mare decât deficitul înregistrat în august 2014.

La finele anului trecut, bugetul de stat a înregistrat un minus de 19,57 miliarde lei.

Sursa: money.ro

Județele României dispun, acum, de trei ori mai mulți bani decât acum un an de zile. Bugetul centralizat al unităților administrativ teritoriale era, în luna august, pe un excedent de 1,52 miliarde lei, o sumă triplă comparativ cu cea existentă la finele lunii august 2013, de 505,6 milioane lei, conform celor mai recente date publicate de Banca Națională a României (BNR). Excedentul bugetului centralizat al județelor țării s-a triplat pe seama creșterii veniturilor, concomitent cu reducerea cheltuielilor. Astfel, veniturile totale ale bugetului centralizat al unităților administrativ teritoriale au crescut cu circa 780 milioane lei, de la 36,12 miliarde lei, în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile