Home » National » INCIDENT la summitul de la Minsk: Vladimir Putin și Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici. Presa relatează că au fost aproape de a se lua la bătaie

INCIDENT la summitul de la Minsk: Vladimir Putin și Nicolae Timofti au avut un schimb dur de replici. Presa relatează că au fost aproape de a se lua la bătaie

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său moldovean Nicolae Timofti au avut vineri un schimb dur de replici, cu ocazia summitului Comunității Statelor Independente (CSI) de la Minsk, notează cotidianul rus Moskovski Komsomoleț, speculând că cei doi lideri au fost aproape de a se lua la bătaie.

Timofti și-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei față de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE și i-a reproșat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldovenești.

„Ne pare rău că, în urma negocierilor și consultărilor pe care le-am avut, colegii noștri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a subliniat Timofti.

La rândul său, Putin și-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană.

„Rusia a inițiat consultări intense cu Uniunea Europeană și Ucraina. Și iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relații? Ne-am adresat (Chișinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noștri moldoveni”, a denunțat liderul rus.

„Nu ne-am opus niciodată unor relații mai apropiate cu UE, noi înșine dorim această apropiere”, a subliniat Putin, apreciind că „dificultățile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noștri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă”.

Schimbul de replici între Putin și Timofti a continuat chiar și în timpul discursului lui Emomali Rahmon, președintele Tajikistanului. Jurnaliștii prezenți la reuniune nu au reușit să audă discuția dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin și Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, scrie Moskovski Komsomoleț (MK) în ediția de vineri.

Potrivit cotidianului, discuția tensionată dintre liderul rus și cel moldovean a provocat îngrijorarea președintelui Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev. El a scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus Aleksandr Lukașenko, însă Timofti și Putin s-au calmat destul repede și nu a fost nevoie de intervenția președintelui belarus.

Rusia a impus la 18 iulie un embargou asupra importurilor de fructe și legume moldovenești, iar din 1 septembrie a introdus și taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Măsura a fost decisă după ce Chișinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE.

Sursa:mediafax.ro

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său moldovean Nicolae Timofti au avut vineri un schimb dur de replici, cu ocazia summitului Comunității Statelor Independente (CSI) de la Minsk, notează cotidianul rus Moskovski Komsomoleț, speculând că cei doi lideri au fost aproape de a se lua la bătaie. Timofti și-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei față de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE și i-a reproșat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldovenești. "Ne pare rău că, în urma negocierilor și consultărilor pe care le-am avut, colegii noștri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: