Home » Invatamant » Codreniștii nu au nici acum o sală de sport pe măsura valorii liceului

Codreniștii nu au nici acum o sală de sport pe măsura valorii liceului

Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, unul dintre cele mai renumite licee din zona Moldovei, nu s-a putut mândri niciodată cu o sală de sport pe măsura valorii sale. Actuala sală este foarte mică, improprie practicării sportului, mai ales în situația în care mai multe clase trebuie să-și desfășoare orele simultan în sală.

În urmă cu aproape patru ani, conducerea școlii de atunci a dorit să amenajeze, cu ajutorul primăriei, o mini-sală de fitness la subsolul clădirii școlii. Directorii intenționau ca, în acea sală, elevii și profesorii să facă fitness la aparatele aflate în dotare. După o perioadă de așteptare, primăria a alocat aproximativ 6.000 de lei pentru lucrări de decapaj, igienizare și zugrăvire a subsolului în vederea amenajării sălii.

Sala subsol Codreanu„Am dorit să folosim acest spațiu de la subsol pentru a oferi copiilor posibilitatea de a face mișcare într-un spațiu amenajat. Firma care a executat lucrarea a amenajat și vestiare și a scos sute de kilograme de moloz cu mucegai”, a declarat Augustin Tomescu, fostul director al colegiului.

Intențiile au fost bune, numai că rezultatele nu prea. În câteva luni, mucegaiul a împânzit din nou spațiul igienizat făcându-l impropriu pentru activitățile pentru care fusese destinat. Oricât s-ar fi aerisit și încălzit, spațiul nu putea fi folosit pentru că igrasia și mucegaiul pătrunseseră adânc în ziduri.

De vină pentru această situație a fost rețeaua de canalizare, care deși era stricată de multă vreme, abia în urmă cu un an a fost reabilitată, adică după ce lucrările de igienizare fuseseră executate. Altfel spus, s-a pus carul înaintea boilor, așa încât banii cheltuiți pentru igienizarea spațiului au fost aruncați pe apa Sâmbetei. Lucrările, oricât de bine ar fi fost executate, nu au salvat spațiul de la degradare.

Cadrele didactice și-au pus speranțele într-un proiect european pentru reabilitarea fațadei clădirii liceului. Cu acest prilej, s-ar putea efectua și lucrările necesare la subsol, pentru ca umezeala să nu mai fie o barieră în buna desfășurare a activităților propuse de profesorii de educație fizică.

„Mi-aduc aminte că, în urmă cu zeci de ani, aici la subsol era perfect uscat și învăța în permanență o clasă. Ceva s-a întâmplat de suntem acum nevoiți să renunțăm la acest spațiu, în condițiile în care stăm destul de prost cu spațiile pentru efectuarea orelor de educație fizică. Îi înghesuim pe copii în sala de sport subdimensionată. Ne mai salvează vremea și putem face orele de sport pe terenul din curtea școlii”, a declarat Gina Voinea, fost director adjunct.

Până una-alta, elevii Colegiului „Codreanu” fac sport înghesuiți într-o sală de 200 mp. Cu toate acestea, rezultatele codreniștilor la competițiile locale și județene sunt foarte bune. Pe terenul din curtea școlii s-ar putea ridica în curând o sală nouă de sport, unde să se poată practica mai multe sporturi și unde să-și poată desfășura orele simultan mai multe clase. Șanse există, poate cele mai mari din județ, pentru că proiectul depus la Ministerul Dezvoltării a întrunit punctajul cel mai mare. Rămâne de văzut când va începe ministerul programul de construire a noi săli de sport, deoarece dacă va mai întârzia, studiul de fezabilitate își va pierde valabilitatea și vor trebui cheltuiți alți bani pentru refacerea sa. (Mihaela NICULESCU)

Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, unul dintre cele mai renumite licee din zona Moldovei, nu s-a putut mândri niciodată cu o sală de sport pe măsura valorii sale. Actuala sală este foarte mică, improprie practicării sportului, mai ales în situația în care mai multe clase trebuie să-și desfășoare orele simultan în sală. În urmă cu aproape patru ani, conducerea școlii de atunci a dorit să amenajeze, cu ajutorul primăriei, o mini-sală de fitness la subsolul clădirii școlii. Directorii intenționau ca, în acea sală, elevii și profesorii să facă fitness la aparatele aflate în dotare. După o perioadă de așteptare,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: