Home » National » Băsescu a dezvăluit NUMELE OFIȚERULUI ACOPERIT care candidează la Președinție: PONTA a fost ofițer acoperit SIE. A fost și procuror și ofițer SIE. Era o incompatibilitate. Meleșcanu a inițiat o HG care îi proteja pe foștii ofițeri

Băsescu a dezvăluit NUMELE OFIȚERULUI ACOPERIT care candidează la Președinție: PONTA a fost ofițer acoperit SIE. A fost și procuror și ofițer SIE. Era o incompatibilitate. Meleșcanu a inițiat o HG care îi proteja pe foștii ofițeri

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997 și 2001. Șeful statului a spus că unul dintre candidați trebuie să recunoască că este ofițer acoperit, pentru că altfel, „îi va rânji în față fostul șef”. Băsescu a declarat că Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituțională”, „o incompatibilitate”, potrivit Constituției vechi.

„Îi va rânji, când va fi președinte. Că îi rânjește acum, când este prim-ministru, încă mai merge”, a continuat Băsescu la Realitatea TV.

Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE”, a anunțat președintele, precizând că acest lucru arată și „saltul lui”.

„A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică și propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez”, a mai anunțat Băsescu.

Anterior acestui anunț, în aceeași emisiune, președintele spusese că nu se va termina campania electorală și el va vorbi despre subiectul ofițerului acoperit care este printre candidații la Președinție, menționând că „nu va fi un cost legal”. El spusese că îi va face acelui candidat un bine, de fapt. „O să îi fac unui candidat un bine, fără să prezint documente de la Servicii”, spusese Băsescu. El mai spusese că nu va face luni seară dezvăluirea.

„Am văzut ce s-a întâmplat, după afirmația mea că există un fost ofițer acoperit. Doamne, ce campanie! Nu vorbesc de Meleșcanu, ce să spună? E ca între ei, așa? Ce să spună? Am să îi fac un bine cu forța, fără să folosesc documente de la Servicii, dar voi aduce argumente convingătoare”, spusese Băsescu.

El menționase că după ce Robert Turcescu a făcut anunțul privind apartenența la un Serviciu, nu a mai putut să vorbească, pentru a nu se interpreta că gestul ziaristului ar avea vreo legătură cu președintele.

Băsescu a precizat, apoi, că nu știe ce a vrut să facă Turcescu prin anunț și că nu știa despre acesta decât că este ziarist. Președintele a mai spus că nu crede că Turcescu este ceea ce a spus.

În 19 septembrie, după primele declarații ale șefului statului privind existența unui ofițer acoperit printre candidații la Președinție, întrebat într-un interviu dacă a fost ofițer acoperit al unui serviciu de informații, premierul Victor Ponta a răspuns că, și dacă ar fi fost, tot ar fi trebuit să spună că nu a fost.

”Dacă aș fi fost, trebuia să vă spun tot nu”, a răspuns Ponta.

Ponta a susținut că Traian Băsescu folosește cu un scop pur electoral o problemă importantă a societății românești, care ține de încrederea în instituții.

”De ce o folosește (Traian Băsescu – n.r.) pur electoral? Pentru că o va lăsa așa. Dacă vreau să-l scot pe Iohannis din cursă, o să zic că e Iohannis. Dacă vreau să o scot pe Macovei, spun că Macovei e agentul. Dacă vreau să-l scot pe Ponta, spun că Ponta e. Deci dânsul are așa o chestie și cine o supără pe doamna Udrea, o s-o folosească”, a arătat Ponta.

El a spus că nu crede că lucrurile se vor schimba în economia campaniei electorale dacă Băsescu va spune că Iohannis sau Ponta ar fi fost ofițeri acoperiți.

”Nu cred că dacă va zice că Iohannis e agent se va schimba ceva. Tot nu intră Udrea în turul doi. Nu cred că dacă va spune de mine se va schimba ceva. Ca președinte nu ai voie niciodată să folosești informații legate de instituțiile statului în scop electoral. Dacă le ai, e ilegal, dacă nu le ai, e escrocherie”, a spus Ponta.

El a arătat că Băsescu creează, prin lansarea acestei teme, o atmosferă de tipul ”după mine potopul”.

”Legea spune că nu ai voie ca ofițer acoperit să faci politică. Ce face domnul Băsescu e iresponsabil, are un scop meschin și electoral”, a spus Ponta.

El a precizat atunci că a discutat cu șefii SRI și SIE, George Maior, respectiv Teodor Meleșcanu, despre declarațiile lui Traian Băsescu privind ofițerul acoperit.

Băsescu: Meleșcanu a inițiat o HG care îi proteja pe foștii ofițeri, semnată de Ponta

Președintele Traian Băsescu a prezentat, luni, în sprijinul afirmației că Victor Ponta a fost ofițer SIE, o Hotărâre de Guvern, inițiată de Teodor Meleșcanu și semnată de premier, care extindea protecția acordată ofițerilor și la cei care și-au încetat raporturile cu Serviciul.

L-am întrebat pe Meleșcanu dacă în Guvern sunt foști ofițeri, a invocat HG și nu a răspuns
Băsescu a declarat că l-a întrebat oficial pe fostul director al SIE, Teodor Meleșcanu, dacă în Guvern sunt foști ofițeri acoperiți ai Serviciului, iar acesta a invocat, în loc să răspundă, HG care extindea protecția și asupra foștilor ofițeri.
Sursa: mediafax.ro
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997 și 2001. Șeful statului a spus că unul dintre candidați trebuie să recunoască că este ofițer acoperit, pentru că altfel, "îi va rânji în față fostul șef". Băsescu a declarat că Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituțională", "o incompatibilitate", potrivit Constituției vechi. "Îi va rânji, când va fi președinte. Că îi rânjește acum, când este prim-ministru, încă mai merge", a continuat Băsescu la Realitatea TV.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile