Home » Social » Moliere Redievduns

Moliere Redievduns

Jean Baptiste Poquelin, zis Moliere, a ilustrat secolul al XVII-lea al Franței prin comediile sale, poate ca o contrepondere la tragediile lui Racine. Moliere a știut, ca nimeni altul, să conteze până la cele mai mici detalii prezența scenică a actorilor, să construiască arhitectural aproape întreaga gamă a replicilor, asigurând echilibrul acestora, în ansamblul piesei.

“Doctor fără voie”, se înscrie într-o tematică evidentă în mai multe creații ale lui Moliere (“Bolnavul închipuit”, de exemplu), respectiv satirizarea medicilor care-și masacrau mediocritatea sau chiar neștiința, printr-o pedanterie agresivă uneori. “Gurile rele”, structurate printre biografii dramatorgului pretind că acesta avea o antipatie personală față de medici, datorită unor suferințe permanente pentru care aceștia nu găsiseră remedicile necesare. Oricare ar fi cauzele, ridiculizarea medicilor a adus mari servicii comediei.

Subiectul piesei este foarte simplu, se înscrie în categoria farselor, structuri dramatice având rădăcini în Antichitate. Sganerelle, un tăietor de lemn mai deosebit decât alții totuși, își supără atât de tare isteața de nevastă, încât o împinge la răzbunare. Îl recomandă drept doctor, Sganarelle se descurcă în noua postură pe care a fost silit să o accepte, ocazie fericită pentru Moliere să se amuze copios pe seama medicilor. În cele din urmă asigură căsătoria unor tineri care se iubesc, de aici firescul happy end.

Dorin Mihăilescu, realizatorul spectacolului, având de ales într-o montare de tip clasic și una modernă, a ales ultima soluție. Interesant este că, soluția modernă, cu aparență contemporană, are la origine Comedia dell Arte, spectacol medieval cu realizări de excepție și cu prelungiri, prin Cerbi-Goldani până în secolul al XVIII-lea. Pe lângă improvizație, acest gen de spectacol presupunea o anumită costumație.

Toate aceste elemente au fost puse judicios în valoare de regizor și ilustrate pe deplin de actorii care s-au implicat total în realizarea spectacolului: Sorin Gheorghe, Cătălina Rusu, Ramona Pârpăliță, Irina Grăjdeanu, Lucian Arhire, Cristian Todirică, Alexandru Savu, Simon Solea și ultimul pe listă cu voia dumneavoastră, Marcel Anghel.

Un Moliere modern care s-a înscris firesc, într-o adevărată stagiune teatrelor, respectiv pentru Festivalul umorului “Constatin Tănase” și nu numai.

Dan RAVARU

Jean Baptiste Poquelin, zis Moliere, a ilustrat secolul al XVII-lea al Franței prin comediile sale, poate ca o contrepondere la tragediile lui Racine. Moliere a știut, ca nimeni altul, să conteze până la cele mai mici detalii prezența scenică a actorilor, să construiască arhitectural aproape întreaga gamă a replicilor, asigurând echilibrul acestora, în ansamblul piesei. “Doctor fără voie”, se înscrie într-o tematică evidentă în mai multe creații ale lui Moliere (“Bolnavul închipuit”, de exemplu), respectiv satirizarea medicilor care-și masacrau mediocritatea sau chiar neștiința, printr-o pedanterie agresivă uneori. “Gurile rele”, structurate printre biografii dramatorgului pretind că acesta avea o antipatie personală…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: