Home » Sanatate » Placa bacteriană – cauza principală a unor afecțiuni dentare

Placa bacteriană – cauza principală a unor afecțiuni dentare

Placa bacteriană afectează pe oricine și reprezintă sursa formării și dezvoltării celor mai frecvente afecțiuni dentare: carii, gingivită, parodontoză. Totul ar trebui să înceapă cu cunoașterea propriu-zisă a termenului de „placă bacteriană”, urmată fiind de metodele de prevenție a acesteia.

Alina Butunoi, medic primar Stomatologie generală în cadrul Axa Dental Clinic, Bârlad, ne-a declarat: „Placa bacteriană este o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii și zaharuri, care se acumulează în permanență pe dinți. Aceasta este principala cauză a cariilor dentare și afecțiunilor gingivale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic, duce la formarea tartrului. Cu o îngrijire adecvată a cavității bucale, placa bacteriană este ușor de prevenit, de aceea recomandăm pacienților sa nu neglijeze următoarele aspecte: efectuarea unui periaj complet de cel puțin trei ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare, limitarea consumului de alimente cu conținut de zaharuri sau amidon și deprinderea unei rutine cu privire la controalele dentare. La ora actuală majoritatea populației nu are suficiente cunoștințe cu privire la tehnicile corecte de periaj dentar și nu sunt familiarizate cu utilizarea mijloacelor adjuvante”. Periajul dentar reprezintă principala modalitate de îndepărtare a plăcii bacteriene, eficiența sa depinzând în mare măsură de corectitudinea realizării dar și de folosirea instrumentului potrivit. Instrumentele destinate igienizării cavității bucale, cum este periuța de dinți, trebuie să prezinte anumite caracteristici, pentru a obține rezultate bune. Alegerea periuței se face în funcție de vârstă, forma arcadelor dentare, tipul gingiei (fină, fragilă, fibroasă, rezistentă), existența și gradul inflamației gingivale (periuțele cu peri simpli sunt mai flexibile și mai bine tolerate de pacienții cu inflamații gingivale). Igiena oro-dentară reprezintă așadar un ansamblu de măsuri care trebuie aplicate individualizat, în funcție de caracteristicile pacientului, iar alegerea mijloacelor adjuvante țintit în functie de forma arcadelor și de patologia cavității bucale” ne-a mai declarat medicul Alina Butunoi. Dacă în timpul zilei, din anumite motive, igienizarea dentară poate fi neglijată, periajul de seară trebuie să fie indispensabil.

O alimentație bogată în fructe și legume proaspete (mere, morcovi, castraveți) asigură o curațire mecanică și un aport vitaminic necesar stării de sănătate a dinților și gingiilor.

Afecțiunile provocate de placa bacteriană sunt curabile în primă fază. Gingivita este una dintre formele ușoare ale problemelor gingivale, manifestându-se prin înroșirea și inflamarea gingiilor și eventual sângerări ale acestora în timpul periajului. Dacă acestor simptome nu li se acordă atenție, apare parodontita, când inflamația se răspândește și este necesară intervenția urgentă a unui specialist pentru a preveni pierderea dinților. (Roxana CUCU)

Placa bacteriană afectează pe oricine și reprezintă sursa formării și dezvoltării celor mai frecvente afecțiuni dentare: carii, gingivită, parodontoză. Totul ar trebui să înceapă cu cunoașterea propriu-zisă a termenului de „placă bacteriană”, urmată fiind de metodele de prevenție a acesteia. Alina Butunoi, medic primar Stomatologie generală în cadrul Axa Dental Clinic, Bârlad, ne-a declarat: „Placa bacteriană este o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii și zaharuri, care se acumulează în permanență pe dinți. Aceasta este principala cauză a cariilor dentare și afecțiunilor gingivale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic, duce la formarea tartrului. Cu o îngrijire adecvată a cavității bucale,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: