Home » National » Dosarul retrocedărilor: Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și directorul Romsilva Adam Crăciunescu, URMĂRIȚI PENAL. Prințul Paul și prințesa Lia au fost audiați

Dosarul retrocedărilor: Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și directorul Romsilva Adam Crăciunescu, URMĂRIȚI PENAL. Prințul Paul și prințesa Lia au fost audiați

Senatorul Ilie Sârbu, deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam și directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriți penal în dosarul retrocedărilor, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care precizează că șeful Romsilva se află sub control judiciar. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a fost, miercuri dimineață, alături de un avocat, la DNA Brașov, unde au avut loc audieri într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri în care sunt vizați magistrați și doi avocați. Viorel Hrebenciuc a fost adus la DNA Brașov, cu o mașină a Jandarmeriei și însoțit de anchetatori.

Prințul Paul și prințesa Lia au ieșit de la DNA Brașov după o oră și jumătate

Prințul Paul și prințesa Lia au ieșit de la DNA Brașov, unde au fost audiați în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, după o oră și jumătate, fără să facă declarații presei. Cei doi, care au ajuns la sediul DNA Brașov, miercuri, în jurul orei 22.30, au ieșit la ora 24.00. Ei nu au făcut declarații jurnaliștilor.

Prințul Paul și prințesa Lia au ajuns la Brașov cu două mașini private din care au fost scoși doi saci cu documente, care au fost duși în sediul DNA.

Prințesa Lia a declarat jurnaliștilor, la intrarea în sediul DNA Brașov, că ”este responsabilitatea fiecărui cetățean român să fie util” și că este normal să coopereze.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că Paul Philippe și Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, și pretinzând că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României, „au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion„. Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcționari cu atribuții în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obținerea mai multor terenuri și clădiri.

Aceștia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orașul Broșteni, județul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri și s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broșteni să se pronunțe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

Miercuri dimineață, vila acestora din Capitală a fost percheziționată de anchetatori, potrivit surselor judiciare citate.

Prințul Paul și prințesa Lia au ajuns la DNA Brașov, pentru a fi audiați în dosarul retrocedărilor

Prințul Paul și prințesa Lia au ajuns, miercuri seară, la DNA Brașov, pentru a fi audiați în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt vizați mai mulți judecători, senatorul Ilie Sârbu și deputații Viorel Hrebenciuc șiIoan Adam.

Cei doi au ajuns la Brașov în jurul orei 22.30, cu două mașini private din care au scos doi saci cu documente, acestea fiind duse în sediul DNA.

Prințesa Lia a declarat jurnaliștilor, la intrarea în sediul DNA Brașov, că ”este responsabilitatea fiecărui cetățean român să fie util” și că este normal să coopereze.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că Paul Philippe și Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, și pretinzând că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României, „au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion”. Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcționari cu atribuții în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obținerea mai multor terenuri și clădiri.

Aceștia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orașul Broșteni, județul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri și s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broșteni să se pronunțe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

Miercuri dimineață, vila acestora din Capitală a fost percheziționată de anchetatori.

Judecătorii Ordog Lorand Andraș și Gabriel Uță de la Tribunalul Covasna și judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Brașov au ieșit, miercuri seară, de la DNA Brașov, după mai multe ore de audieri în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, fără să facă declarații.

Miercuri, la DNA Brașov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri forestiere, au mai fost audiați senatorul Ilie Sârbu, deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu. Ioan Adam se numără printre cei 37 de deputați PSD, care alături de un deputat PC, au depus mai multe amendamente la Codul Silvic ce permit defrișări în pădurile private, dacă proprietarul vrea să construiască unități turistice în zona respectivă.

DNA: Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam și directorul Romsilva Adam Crăciunescu, URMĂRIȚI PENAL

Ilie Sârbu este cercetat pentru folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat, precizează DNA.

În cazul lui Viorel Hrebenciuc, urmărirea penală vizează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență, iar Adam Crăciunescu, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Brașov care instrumentează dosarul, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Anchetatorii susțin că la 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

„Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)”, mai arată DNA.

Conform unor documente din dosar obținute de MEDIAFAX, cele peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.

Potrivit DNA, imediat după pronunțarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Adam, împreună cu alte persoane interesate și cu Hrebenciuc, „a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (…), cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată”. În acest scop, susțin anchetatorii, membrii grupului „urmăreau să intervină asupra funcționarilor cu atribuții la nivelul instituțiilor locale, astfel încât aceștia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău)”, mai susțin procurorii anticorupție.

În acest context, începând din 2013, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care regia trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.

„În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpații Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan și alte persoane interesate în obținerea terenurilor menționate. După ce jurista din cadrul Romsilva semnat o acțiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecății până la soluționarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanță(cerere admisă de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”, mai spun anchetatorii.

DNA mai precizează că lui Sârbu, care are calitatea de suspect, precum și lui Hrebenciuc, Adam și Crăciunescu, care sunt inculpați în dosar, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

În acest dosar, la DNA Brașov au aduși pentru audieri, miercuri, și soția lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Brașov și judecătorii Ordog Lorand Andraș și Gabriel Uță, ambii de la Tribunalul Covasna.

Tot acolo vor fi aduși la audieri, miercuri, prințul Paul și prințesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orașul Broșteni, județul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri și s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broșteni să se pronunțe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

14:05 – Hrebenciuc la ieșirea de la DNA: Mi s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat

Viorel Hrebenciuc a ieșit de la DNA Brașov, după aproape două ore, el spunând că i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri și precizând că este acuzat de mai multe infracțiuni, pe care ”trebuie să le studieze” împreună cu avocatul său.

Deputatul PSD a ieșit din sediul DNA Brașov în jurul orei 14.00, însoțit de avocatul său.

El le-a spus jurnaliștilor că i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri.

”Mi s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosar. Sunt mai multe infracțiuni, dar trebuie să le studiez cu avocatul, la Legea 78/2000 (referitoare la fapte de corupție -n.r.). Mă voi prezenta cu avocatul ori de câte ori voi fi chemat”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă este necesară ridicarea imunității parlamentare în cazul său, el a răspuns că procurorul va decide acest lucru.

Hrebenciuc a fost întrebat de jurnaliști și dacă a vorbit cu Ilie Sârbu despre această anchetă, răspunzând: ”Nu”.

Întrebat, de asemenea, dacă el este beneficiarul celor 90.000 de hectare de terenuri retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a spus: ”Să dea Dumnezeu să fiți dumneavoastră beneficiarul, așa cum sunt și eu”.

12:42 – Prințul Paul și prințesa Lia ar urma să fie audiați și ei la DNA în dosarul retrocedărilor

Prințul Paul și prințesa Lia ar urma să fie audiați și ei, miercuri, la DNA Brașov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt implicați mai mulți magistrați, precum și Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc și deputatul PSD Ioan Adam, afirmă surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că vila acestora din Capitală a fost percheziționată miercuri dimineață, iar Prințul Paul și prințesa Lia vor fi duși la DNA Brașov pentru a fi audiați.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe și Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, și pretinzând că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României, „au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion”.

Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcționari cu atribuții în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obținerea mai multor terenuri și clădiri.

Aceștia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orașul Broșteni, județul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri și s-ar fi încercat „să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broșteni să se pronunțe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

La ora transmiterii acestei știri, la DNA Brașov sunt audiați deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, judecătorii Ordog Lorand Andraș și Gabriel Uță de la Tribunalul Covasna.

Cei doi magistrați au fost aduși la DNA Brașov la interval de câteva minute, cu dube ale Jandarmeriei și însoțiți de mascați și jandarmi.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: