Home » National » Miron Mitrea, CONDAMNAT la doi ani de închisoare cu executare

Miron Mitrea, CONDAMNAT la doi ani de închisoare cu executare

Instanța supremă l-a condamnat pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă.

Judecătorii instanței supreme au decis să îl condamne pe Miron Mitrea la doi ani de închisoare pentru luare de mită, la care se adaugă interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei, tot pe o durată de doi ani.

Instanța l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals și a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals.

Prin aceeași sentință s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea și a fost menținut sechestul asigurător pus de procurori.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

Nicolae Popescu, fost arhitect șef al Primăriei Voluntari, a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare pentru fals în acte și două luni pentru favorizarea infractorului. Instanța a decis să cumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de închisoare, dintr-un alt dosar. Judecătorii au constatat că pedeapsa de trei ani de închisoare a fost executată.

În acest dosar, Miron Mitea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000 – 2004, în prezent deputat PSD, este acuzat că a luat mită 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale, pentru a o menține pe Irina Jianu în funcțiile de inspector șef adjunct și, ulterior, inspector șef al ISC.

Judecarea dosarului a început în 25 octombrie 2013, la instanța supremă. Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanței, că lucrările de construcții, amenajare și dotare au fost executate de societățile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău și Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, județul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

„Foloasele necuvenite au fost pretinse și primite în schimbul numirii și menținerii Irinei Paula Jianu în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. La momentul numirii în funcția publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreședinte, respectiv acționar la societățile comerciale menționate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Cei trei inculpați au fost trimiși inițial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcția Națională Anticorupție, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunțat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.

Camera Deputaților a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea și-a anunțat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaților, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunității.

Ulterior, Mitrea a obținut un mandat de senator (2008 – 2012) și un nou mandat de deputat (2012 – 2016).

Sursa: mediafax.ro

Instanța supremă l-a condamnat pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă. Judecătorii instanței supreme au decis să îl condamne pe Miron Mitrea la doi ani de închisoare pentru luare de mită, la care se adaugă interzicerea unor drepturi după executarea pedepsei, tot pe o durată de doi ani. Instanța l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals și a mai dispus încetarea procesului penal în cazul său pentru uz de fals. Prin aceeași sentință s-a dispus confiscarea a 169.440…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: