Home » Sanatate » Focarele de hepatită, nelichidate după trei luni

Focarele de hepatită, nelichidate după trei luni

Cele două focare de hepatită de tip A, din satele Doagele și Păltiniș nu au fost lichidate. Astfel, la mai bine de trei luni de la apariția primului focar de hepatită, reprezentanții sistemului medical județean nu au reușit să obțină fondurile necesare de la Ministerul Sănătății pentru imunizarea populației. Până în prezent, au fost înregistrate 77 de cazuri confirmate.

George VARZARI

Deși au trecut mai bine de trei luni de la declanșarea primului focar de hepatită de tip A, autoritățile sanitare nu au reușit să lichideze niciunul dintre cele două înregistrate până acum. Astfel, în satul Doagele, comuna Dragomirești, sunt înregistrate în bazele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, 24 de cazuri confirmate serologic. Cei mai afectați de această boală sunt copiii cu vârste cuprinse între cinci și 19 ani, fiind înregistrate 22 de cazuri de hepatită. Există și un caz în care un copil de numai doi ani a fost infectat.

În satul Păltiniș, comuna Băcești, situația este ceva mai gravă. În prezent, se află 53 de cazuri confirmate de hepatită, 50 dintre ele fiind confirmate serologic, în timp ce trei au fost confirmate pe criterii clinice și epidemiologice. Ca și în cazul celuilalt focar, cei mai afectați sunt copiii cu vârste între cinci și 19 ani, fiind înregistrate 41 de cazuri. Există și excepții, în care o persoană trecută de 45 de ani a fost infectată.

În acest moment nu există un vaccin pentru imunizarea populației, reprezentanții DSP Vaslui așteptând aprobarea Ministerului Sănătății pentru achiziția acestora.

Hepatita A reprezintă o boală contagioasă ce afectează ficatul, cauzată de virusul hepatic A. Apariția afecțiunii este datorată unei igiene precare. Aceasta se poate transmite prin ingerarea alimentelor nespălate sau a apei contaminate. Există câteva reguli pentru preveni apariția sau răspândirea bolii. În primul rând este recomandată spălarea mâinilor cu apă și săpun după fiecare utilizare a toaletei, precum și înainte sau după prepararea și mâncarea alimentelor, dar și evitarea mâncărurilor insuficient gătite.

Cele două focare de hepatită de tip A, din satele Doagele și Păltiniș nu au fost lichidate. Astfel, la mai bine de trei luni de la apariția primului focar de hepatită, reprezentanții sistemului medical județean nu au reușit să obțină fondurile necesare de la Ministerul Sănătății pentru imunizarea populației. Până în prezent, au fost înregistrate 77 de cazuri confirmate. George VARZARI Deși au trecut mai bine de trei luni de la declanșarea primului focar de hepatită de tip A, autoritățile sanitare nu au reușit să lichideze niciunul dintre cele două înregistrate până acum. Astfel, în satul Doagele, comuna Dragomirești, sunt…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: