Home » Administratie » Județul Vaslui va rămâne fără câini sau fără agenți DSVSA – Mai europeni decât europenii

Județul Vaslui va rămâne fără câini sau fără agenți DSVSA – Mai europeni decât europenii

În România, unele măsuri de integrare europeană sunt de-a dreptul halucinante. Direcția Sanitară Veterniară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) i-a obligat pe toți proprietarii de câini să își microcipeze animalele și să le înregistreze oficial într-o bază de date înființată la nivel național, până la 31 decembrie. Nu discutăm aici doar despre proprietarii care dețin animale de rasă, ci și de țăranii vasluieni care abia își duc traiul de pe o zi pe alta, dar au cel puțin un lătrător în bătătură. Pentru fiecare patruped aflat în grijă, de la cel abia fătat până la cel mai în vârstă, fiecare stăpân va achita taxa de microcipare – între 50 și 150 de lei, în funcție de fima sau de veterinarul la care apelează. O altă idee halucinantă, imposibil de aplicat, este obligarea Consiliilor locale să înființeze adăposturi speciale pentru câini fără stăpân. Amenzile sunt colosale: 720-1.500 de lei pentru mici proprietari care nu se supun reglementărilor DSVSA și 10000 -20000 de lei pentru Consiliile locale.

Bogdan RUSU

Direcția Sanitară Veterniară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui și-a propus să doboare recordul în materie de integrare europeană. Deși are în organigramă doar 46 de salariați, instituția și-a propus să implementeze o serie de măsuri legale, prin care locuitorii județului sunt obligați să doteze patrupedele canine pe care le au în îngrijire cu microchipuri. În caz contrar, iubitorii de câini vor fi amendați cu sume între 720 și 1500 de lei. Întrebarea firească este de cine vor fi amendați? Cine va efectua controalele, din moment ce în județul Vaslui, doar în mediul rural sunt zeci de mii de familii care dețin câini și pe care nu le interesează ce dorește DSVSA să implementeze.

Mai mult, țăranii sunt obligați, ca după data de 31 decembrie 2014, să dețină dotați câini cu microcip (costurile fiind între 50 și 150 de lei/animal), cu carnete de sănătate, pentru care vor fi obligați să plătească din banii lor. În caz contrar, amendă. Aceeași locuitori ai mediului rural, vor trebui să le facă buletin și cățeilor abia fătați, așa cum se face prin statele europene civilizate. În cazul unui țăran „norocos”, a cărui cățea fată șase pui, prețul microcipării ar fi de minim 300 de lei, aproape cât o oaie mică.

În plus, cei rău intenționați care refuză să intre în legalitate sunt amenințați că animalele proprii vor fi oricând la dispoziția hingherilor. Care hingheri, din moment ce chiar în buricul târgului Vaslui, higherii sunt rari ca tigrii bengalezi? Cu excepția municipiilor și orașelor, este greu de crezut că în comunele vasluiene există așa ceva.

DSVSA va obliga și Consiliile locale (CL) să amenajeze adăposturi publice, special destinate câinilor fără stăpân. Dacă nu o vor face, vor primi amenzi între 10.000 și 20.000 de lei. Pentru ca publicul să înțeleagă, orice adăpost pentru patrupede trebuie să fie dotat cu o serie de utilități care costă mult. La padocul din Vaslui, de exemplu, există un medic veterinar angajat, un cabinet medical dotat cu echipament de operații, îngrijitori și hingheri înzestrați cu pistoale de neutralizare (foarte scumpe) și ale asemenea investiții (garduri, stâlpi de iluminat, hrănitoare, adăpătoare). Și ca să nu uităm, orice spațiu în care cățeii sunt ținuți captivi trebuie să achiziționeze hrană, în funcție de necesități. Padocul vasluian a reușit să ia ființă, dar cu sprijinul CL Vaslui care dispune de suficiente resurse financiare. Ce se va întâmpla însă, în comunele vasluiene, unde consiliile locale au fonduri abia pentru a asigura funcționarea instituțiilor la nivel local. Răspunsul este simplu: se vor da amenzi, deoarece este foarte greu de crezut că, de exemplu, în comuna Zorleni – unde trăiesc peste 9.000 de suflete într-o dramă continuă, vor fi fonduri suplimentare pentru a se înființa un padoc pe litera legii. Reamintim faptul că în comunele din județ trăiesc în sărăcie peste 64.000 de persoane, care întâmplător sau nu, au în curți animale de pază. Așteptăm să vedem cum cei 46 de salariați ai DSVSA vor gestiona controalele în teritoriu. Mai exact, cum se vor împărți sectoarele de control.

În România, unele măsuri de integrare europeană sunt de-a dreptul halucinante. Direcția Sanitară Veterniară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) i-a obligat pe toți proprietarii de câini să își microcipeze animalele și să le înregistreze oficial într-o bază de date înființată la nivel național, până la 31 decembrie. Nu discutăm aici doar despre proprietarii care dețin animale de rasă, ci și de țăranii vasluieni care abia își duc traiul de pe o zi pe alta, dar au cel puțin un lătrător în bătătură. Pentru fiecare patruped aflat în grijă, de la cel abia fătat până la cel mai în vârstă, fiecare…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: