Home » Invatamant » Performanță IT pe „mașini de scris”

Performanță IT pe „mașini de scris”

De 13 ani, elevii de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui învață programare pe calculatoare uzate moral și fizic. Pare incredibil, dar liceul care a dat anul trecut un medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică (Andrei Popa) folosește niște calculatoare pentru care nu se mai găsesc nici măcar piese de schimb, pentru a putea fi recondiționate.

Produse prin anul 1993, calculatoarele de la LMK nu mai fac față cerințelor lumii moderne. Astfel că un elev care realizează un program (de doar 20 de linii de cod) trebuie să aștepte minute bune pentru a vedea efectele softului creat. Mai mult, în doi ani, un număr de 15 monitoare folosite de elevi în laboratorul de informatică au sucombat, iar în prezent liceul a trimis în service un PC pentru care nu se găsește o placă de bază pentru a fi reparat.

Cătălin Ignat, directorul LMK, ne-a declarat că nu dispune de resusrse financiare pentru a investi în dotarea laboratorului de informatică, deoarece periodic este nevoit să aloce fonduri pentru a se remedia defecțiuni importante. În ultimele trei luni, mai multe țevi de apă din sala de sport a liceului s-au fisurat, iar caloriferele din două săli de clasă au avut nevoie de lucrări de desfundare, pentru a putea funcționa cu agent termic. Investițiile de acest gen dau mari bătăi de cap conducerii LMK. Fiind lipsită de posibilitatea reală de a se autofinanța corespunzător, instituția desfășoară o activitate de mare performanță, cel puțin pe linia IT, cu unelte „preistorice”, spre deosebire de alte unități de învățământ liceal care funcționează aproape ca niște companii, dotate cu mijloace moderne de a obține fonduri: stații de inspecție auto, fabrici de mobilier școlar, etc. Întâmplător sau nu, LMK va beneficia de două laboratoare de informatică noi printr-un proiect cu finanțare europeană, însă acestea nu vor putea fi utilizate de elevii de la profilul matematică-informatică decât peste cinci ani, exact când mașinile de calcul vor fi suficient de vechi, pentru a fi considerate inutile.

Modul defectuos în care în care este finanțat liceul Kogălniceanu nu este vizibil doar la capitolul IT. Abia recent, conducerea unității de învățământ a reușit să repare acoperișul instituției, după 5-6 ani în care a plouat (literal) în sălile de la etajul superior al imobilului cu funcție de liceu. (Bogdan RUSU)

De 13 ani, elevii de la Liceul "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui învață programare pe calculatoare uzate moral și fizic. Pare incredibil, dar liceul care a dat anul trecut un medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică (Andrei Popa) folosește niște calculatoare pentru care nu se mai găsesc nici măcar piese de schimb, pentru a putea fi recondiționate. Produse prin anul 1993, calculatoarele de la LMK nu mai fac față cerințelor lumii moderne. Astfel că un elev care realizează un program (de doar 20 de linii de cod) trebuie să aștepte minute bune pentru a vedea efectele softului creat. Mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: