Home » Administratie » Campanie agricolă de toamnă greoaie în județul Vaslui
Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui

Campanie agricolă de toamnă greoaie în județul Vaslui

Nu a plouat de multă vreme, iar solul are nevoie de apă. Este afirmația pe care o fac toți fermierii din județul Vaslui, fără nici o excepție. Cu toate acestea, lipsa precipitațiilor aduce beneficiu pentru cei care mai încă de recoltat porumb, această cultură fiind strânsă până acum pe 71% din totalul suprafețelor declarate, Cu o medie de producție de 4.237 de kg/ha.

În ceea ce privește floarea soarelui, campania de recoltare a fost încheiată în întregime, pe toate cele 44.204 hectare declarate la nivelul județului, cu o medie de producție de 1.925 de kg/ha.

În afară de aceste două culturi, încheieri de campanii agricole au anunțat și viticultorii. Astfel, s-a finalizat recoltatul pe cele 11.147 de hectare existente în județ, iar producția medie înregistrată a fost de 4.963 kg/ha la strugurii de masă și de 4.530 de kg/ha la strugurii pentru vin. Veste bună este legată de faptul că, având în vedere lipsa precipitațiilor, vinurile de anul acesta vor avea o calitate net superioară față de cele obținute în anii în care a plouat din abundență în perioada culesului viilor.

Sfecla de zahăr a fost recoltată de pe 110 hectare din cele 446 cultivate. Aici, producția medie obținută a fost de 40.000 de kg/ha.

Din păcate, lipsa precipitațiilor din această toamnă a adus cu sine probleme legate de însămânțarea culturilor de toamnă, care se desfășoară cu dificultate. De exemplu, orzul a fost semnănat pe doar 1.757 de hectare dintr-un total declarat de 4.256 hectare, iar grâul a fost semănat pe 40% din suprafața propusă a fi însămânțată în acest an agricol.

„Chiar dacă în la sfârșitul săptămânii trecute au existat ceva căderi de precipitații, cantitatea căzută poate ajuta, cel mult, la încolțirea semințelor puse deja în pământ. Despre continuarea arăturilor în condiții normale nu poate fi vorba. Seceta a determinat ca aratul terenurilor să se facă cu mare dificultate și cu cheltuieli suplimentare, iar în unele cazuri, s-a renunțat la arat până când vor veni vremuri mai bune”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției Agricole Vaslui. (A.C.)

Nu a plouat de multă vreme, iar solul are nevoie de apă. Este afirmația pe care o fac toți fermierii din județul Vaslui, fără nici o excepție. Cu toate acestea, lipsa precipitațiilor aduce beneficiu pentru cei care mai încă de recoltat porumb, această cultură fiind strânsă până acum pe 71% din totalul suprafețelor declarate, Cu o medie de producție de 4.237 de kg/ha. În ceea ce privește floarea soarelui, campania de recoltare a fost încheiată în întregime, pe toate cele 44.204 hectare declarate la nivelul județului, cu o medie de producție de 1.925 de kg/ha. În afară de aceste două…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: