Home » Sanatate » Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale

Coloana vertebrală este cea mai importantă componentă a scheletului osos și a aparatului locomotor, implicit. Este axul central al structurii noastre fizice și servește ca punct de ancorare pentru toate celelalte elemente care alcătuiesc corpul uman. În consecință, starea sa se va reflecta asupra intregului corp. Atât vârsta, rănile mai vechi dar și obiceiurile nesănătoase, cum ar fi sedentarismul, își pot pune amprenta asupra coloanei vertebrale.

Simptomele afecțiunilor de coloană

Manifestările bolilor coloanei, din punct de vedere simptomatic, cuprind în principal greutăți în efectuarea anumitor mișcări, stări de oboseală, amețeli și dureri de cap, țiuituri în urechi, vederea încețoșată, dificultăți de concentrare dar și de memorie. Dacă zona cu probleme se află pe coloana dorsală, atunci simptomele pot include și nevralgii intercostale.

În zona lombară pot apărea simptome mai deosebite cum ar fi dureri pe traiectul nervului sciatic.

Deteriorarea discului intervertebral

Cea mai întalnită afecțiune a coloanei vertebrale este deteriorarea discului sau osteoartrita. Organismul îmbătrânește în timp, iar discurile se deshidratează sau se usucă și iși pierd capacitatea de a amortiza șocurile. Deteriorarea discurilor nu constituie o reală problemă, însă dacă aceste discuri încep să pună presiune asupra ramificațiilor nervoase din apropiere sau pe maduva spinării.

Stenoza spinală lombară

Un alt rezultat al degenerării coloanei vertebrale este stenoza spinală lombară (LSS). Această boală implică o îngustare a canalului care găzduiește măduva spinării și ramificațiile nervoase. Deoarece canalul rahidian se reduce, măduva spinării este adesea comprimată în totalitate, și nu doar un singur nerv. Pacienții care suferă de LSS, simt uneori o senzație de slăbiciune și dureri la nivelul picioarelor, o durere surdă în zona lombară a spatelui, înțepături în picioare sau fese atunci când merg sau când stau în picioare. Simptomele LSS apar de obicei la pacienții cu vârsta trecuta de 50 de ani.

Spondiloza

Spondiloza este o afecțiune care apare în mod natural ca urmare a înaintării în vârstă. Este un proces normal de degradare a coloanei vertebrale și a elementelor adiacente: mușchi, ligamente paravertebrale și discuri intervertebrale, după solicitări repetate.

Coloana vertebrală este cea mai importantă componentă a scheletului osos și a aparatului locomotor, implicit. Este axul central al structurii noastre fizice și servește ca punct de ancorare pentru toate celelalte elemente care alcătuiesc corpul uman. În consecință, starea sa se va reflecta asupra intregului corp. Atât vârsta, rănile mai vechi dar și obiceiurile nesănătoase, cum ar fi sedentarismul, își pot pune amprenta asupra coloanei vertebrale. Simptomele afecțiunilor de coloană Manifestările bolilor coloanei, din punct de vedere simptomatic, cuprind în principal greutăți în efectuarea anumitor mișcări, stări de oboseală, amețeli și dureri de cap, țiuituri în urechi, vederea încețoșată, dificultăți…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: