Home » Social » Comemorarea Principesei Elena Bibescu

Comemorarea Principesei Elena Bibescu

Sâmbătă, 18 octombrie, Școala nr. 5 „Principesa Elena Bibescu”, împreună cu Academia Bârlădeană a organizat comemorarea patroanei spirituale a unității școlare, Elena Bibescu. Astfel, la Cimitirul „Eternitatea”, unde este înmormântată principesa, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată, ca de obicei în ultimii ani, de preotul Nicolae Negru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe, la care au participat și elevi ai școlii, care au aflat date importante despre principesă, din discursul ținut la monumentul funerar de către prof.dr. Elena Monu.

Principesa Elena Bibescu, prietenă de suflet a Reginei Elisabeta (Carmen Sylva), a avut un rol hotărâtor în afirmarea pe plan european a compozitorului George Enescu. „Principesa Bibescu, pianistă de talie europeană, a fost cea care l-a descoperit pe tânărul George Enescu, student la Conservatorul din Paris și cea care a intuit talentul acestuia de mare compozitor. Cu sprijinul ei, George Enescu și-a prezentat lucrarea «Poema Română» la Teatrul Colonne din Paris. George Enescu a concertat în salonul literar și artistic de la Paris al principesei, pe unde au trecut compozitori ca Franz Liszt sau Richard Wagner, salon care timp de un sfert de veac a fost considerat unul dintre cele mai ilustre din capitala Franței. În 1899, Elena Bibescu l-a recomandat Reginei pe Enescu și acesta a concertat la Ateneul Român”, a explicat prof. dr. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene.

Drept mulțumire pentru suportul acordat, George Enescu i-a închinat Elenei Bibescu întreaga operă de până la „Oedip”. Elevii școlii care poartă numele principesei au motive de mândrie, deoarece patroana spirituală a școlii a fost o româncă nobilă care a iubit arta, a sprijinit-o și propagat-o în plan european pe cea românească, și a reprezentat cu mândrie spiritul românesc în Europa.

În semn de respect, conducerea școlii împreună cu Academia Bârlădeană o comemorează de două ori pe an – o dată pe 21 mai, de ziua școlii (de Sfinții Constantin și Elena) și a doua oară pe 18 octombrie, ziua morții principesei. (Mihaela NICULESCU)

Sâmbătă, 18 octombrie, Școala nr. 5 „Principesa Elena Bibescu”, împreună cu Academia Bârlădeană a organizat comemorarea patroanei spirituale a unității școlare, Elena Bibescu. Astfel, la Cimitirul „Eternitatea”, unde este înmormântată principesa, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată, ca de obicei în ultimii ani, de preotul Nicolae Negru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe, la care au participat și elevi ai școlii, care au aflat date importante despre principesă, din discursul ținut la monumentul funerar de către prof.dr. Elena Monu. Principesa Elena Bibescu, prietenă de suflet a Reginei Elisabeta (Carmen Sylva), a avut un rol hotărâtor în afirmarea pe plan european…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile