Home » Sanatate » Colegiul medicilor a decis: Nu s-a respectat procedura!

Colegiul medicilor a decis: Nu s-a respectat procedura!

Potrivit rezultatelor preliminare ale anchetei declanșate de Colegiul Medicilor Vaslui, fetița de patru ani moartă în condiții suspecte la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși trebuia dusă la Compartimentul de Primiri Urgențe, nu la Pediatrie. Încă nu se poate vorbi despre sancțiuni, întrucât raportul nu a fost încheiat. Colegiul Medicilor așteaptă rezultatele analizelor anatomopatologice de la Serviciul de Medicină Legală Vaslui.

Alex SAVA

Reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui au efectuat propria anchetă în cazul fetiței de patru ani, care a murit la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși, după ce a fost tratată cu antibiotic pentru o banală laringită. Potrivit conducerii Colegiului Medicilor Vaslui, medicii unității sanitare și angajații Stației de Ambulanță Huși nu au respectat procedura caratcteristică unei astfel de situații. Micuța a fost diagnosticată cu „laringită acută” și „insuficiență respiratorie acută”, deci trebuia să ajungă la Compartimentul de Primiri Urgențe, nu la Pediatrie.

“Există o procedură stabilită printr-un ordin al ministrului Sănătății. Atunci când vorbim de un bolnav cu insuficiență respiratorie acută, cum a fost în cazul de față, obligatoriu trebuie ca acesta să ajungă mai întâi la Primiri Urgențe, indiferent de ce spital vorbim, pentru că era o urgență medicală. Ulterior, după stabilizare, copilul trebuia direcționat către Compartimentul de Pediatrie. Așa se explică și sancțiunea dată Serviciului de Ambulanță Vaslui de către comisia de anchetă dispusă de Ministerul Sănătății, după ce echipajul medical a dus fetița direct la Pediatrie. În cel mai rău caz, medicul pediatru trebuia să solicite sprijinul specialistului de la Urgențe înainte ca pacientul să intre în stop cardio-respirator. Deci, putem spune că nu s-a respectat procedura în acest caz”, a declarat, vicepreședintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate, pentru mediafax.

Pentru a finaliza raportul în cazul micuței de patru ani, Colegiul Medicilor așteaptă rezultatele analizelor anatomopatologice de la Serviciului de Medicină Legală, pentru a determina cauza exactă a decesului.

Colegiul Medicilor Vaslui a declanșat, în paralel cu Poliția și Direcția de Sănătate Publică Vaslui, o anchetă în acest caz, în urma plângerii făcute de către părinții copilei decedate, care acuză cadrele medicale de malpraxis.

De asemenea, a existat și un control desfășurat la Spitalul Huși, timp de patru zile, de către o comisie de anchetă desemnată de Ministerul Sănătății, mai multe instituții și persoane responsabile de buna desfășurare a actului medical fiind sancționate cu amenzi. Astfel, Spitalul Municipal Huși a fost sancționat cu 25.000 de lei pe motiv că unitatea medicală nu dispune de un compartiment special pentru pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgențe. Următoarea amendă ca valoare, în sumă de 20.000 de lei, a fost dată Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui deoarece nu a dus fetița la Compartimentul de Primiri Urgențe a spitalului, ci direct la Pediatrie.

Pe lângă sancțiunile aplicate celor două unități sanitare, comisia de anchetă a mai amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu pentru că a internat copilul în Secția de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgențe, așa cum se procedează cu persoanele aflate în stare gravă. De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huși, medicul Emad Wassouf , a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfășurării activității medicale în unitatea sanitară. Nu a scăpat de sancțiuni nici șeful Compartimentului Primiri Urgențe, medicul Gabriela Ababei, amendată cu 1.500 de lei pentru disfuncționalități în desfășurarea activității compartimentului pe care îl conduce.

Fetița de patru ani, din localitatea vasluiană Bunești-Averești, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, și a primit tratament cu antibiotic. Ea a murit 40 de minute mai târziu, părinții copilei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Potrivit rezultatelor preliminare ale anchetei declanșate de Colegiul Medicilor Vaslui, fetița de patru ani moartă în condiții suspecte la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși trebuia dusă la Compartimentul de Primiri Urgențe, nu la Pediatrie. Încă nu se poate vorbi despre sancțiuni, întrucât raportul nu a fost încheiat. Colegiul Medicilor așteaptă rezultatele analizelor anatomopatologice de la Serviciul de Medicină Legală Vaslui. Alex SAVA Reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui au efectuat propria anchetă în cazul fetiței de patru ani, care a murit la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Huși, după ce a fost tratată cu antibiotic pentru o banală laringită. Potrivit conducerii Colegiului Medicilor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: