Home » National » INTERCEPTĂRI în dosarul retrocedărilor: Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prințul Paul are "o jenă financiară foarte puternică"

INTERCEPTĂRI în dosarul retrocedărilor: Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prințul Paul are "o jenă financiară foarte puternică"

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prințul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”, într-o discuție telefonică interceptată de procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prințul Paul.

Convorbirea telefonică între Andrei Hrebenciuc și Dan Bengescu este redată în referatul cu propunerea de arestare a celui dintâi și a lui Paltin Sturdza, obținut de MEDIAFAX.

Astfel, notează procurorii DNA, implicarea directă a lui Andrei Hrebenciuc în activitatea infracțională a grupului rezultă și din convorbiri telefonice purtate cu membrii grupării și din faptul că este pus la curent cu demersurile efectuate.

Pe 18 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc lua legătura cu Dan Bengescu.

Dan Bengescu- Tu-l știi pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Omul are o jenă financiară foarte puternică.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Și e pe cale să facă o mișcare greșită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu știu la ce bancă și eu nu i-am finalizat proiectul decât… îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui niște documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aș mai vrea eu să se ducă…
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiție: să-i semneze pentru cele 40 (se face referire la cele 40.000 de ha Pădure Broșteni).
Andrei Hrebenciuc- Gata, am înțeles.
Dan Bengescu- Ți-am zis numai așa, că am auzit acuma pe piață, știi. Și nu aș vrea, că dacă îi semnează lu’ ăla pe alea 40, e păcat.
Andrei Hrebenciuc- Ok, perfect, gata, vorbesc.

Imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc solicitându-i să-l ajute financiar pe Prințul Paul, se mai arată în referat.

În data de 27 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc ia din nou legatura cu Dan Bengescu.

Dan Bengescu : … Mâine mă duc pe la Onești, am altă etapă, cu contestările alea care le-au făcut ei.
Dan Bengescu : – Ei tot vin cu fel de fel. Prima dată a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul următor au cerut să suspende întrucât au făcut o revizuire, s-a mai dat acuma, noi am depus niște documente…
Andrei Hrebenciuc- Vai!

În referat se regăsește și interceptarea unei discuții ulterioare între Andrei și Viorel Hrebenciuc, ce a avut loc pe 2 decembrie 2013

Andrei Hrebenciuc: Ai întâlnire cu Bengescu?
Andrei Hrebenciuc: OK, bine, bine…
Viorel Hrebenciuc: Cine te întreba?
Andrei Hrebenciuc: Bengescu ăsta.
Viorel Hrebenciuc: Dar vine și el?
Andrei Hrebenciuc: Păi, da, așa am înțeles.
Viorel Hrebenciuc: Dacă vine, e perfect.

Andrei Hrebenciuc și Paltin Sturdza, inculpați în dosarul retrocedărilor, au fost aduși, joi seară, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care va judeca propunerea de arestare a procurorilor DNA pe numele celor doi.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Într-un alt document al anchetatorilor, se arăta că Viorel Hrebenciuc și alți inculpați din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prințului Paul și prințesei Lia că vor interveni pe lângă autorități pentru ca aceștia să obțină mai multe terenuri și clădiri.

„Începând cu luna noiembrie 2013 și până în prezent, numiții Olari Aurel, Iacob Sorin Ioan, Mătășel Ioan, Kadas Iosif, Bengescu Dan Costin, Janica Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect (ex. prin intermediul numitei Alina), le-au promis numiților Paul-Philippe al României și soției sale, Lia a României, că vor interveni pe lângă funcționari din cadrul autorităților publice centrale și locale, din Călărași, Suceava, Sinaia etc, cu atribuții în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obținerea urgentă și în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broșteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călărași și a două imobile în Sinaia etc)”, se arată în documentul citat.

Prințul Paul și prințesa Lia au fost audiați, pe 15 octombrie, la DNA Brașov, nefiind puși sub urmărire.

În dosarul retrocedărilor, Iosif Kadas și Dan Bengescu sunt arestați preventiv, iar Sorin Iacob și Jenică Poenaru sunt arestați la domiciliu.

Pe de altă parte, în cazul deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea lor.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marți din Parlament.

Într-un alt dosar, care are legătură cu cel al retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență. În acest al doilea dosar este urmărit penal și senatorul PSD Dan Șova, pentru trafic de influență.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: