Home » Administratie » Mai puțini bani pentru drumurile calamitate

Mai puțini bani pentru drumurile calamitate

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) calamitate la inundațiile din lunile mai și iunie 2014 au primit mai puține fonduri pentru a reabilita infrastructura distrusă, comparativ cu estimările realizate de autorități. La nivelul județului Vaslui, afectate au fost 11 drumuri județene, două drumuri comunale și două poduri în comuna Iana, zece drumuri comunale și patru poduri și podețe în comuna Ivănești, șapte drumuri comunale și trei poduri și podețe în comuna Zăpodeni, mai multe poduri și 10,7 kilometri de străzi din municipiul Huși, precum și un un pod în comuna Coroiești.

Pe județ, suma alocată de Guvernul României pentru refacerea infrastructurii de transport a fost de 17.286.000 de lei, însă estimările făcute în memoriul redactat de Instituția Prefectului Județului (la mijllocul lunii septembrie 2014), ce a avut ca destinatar Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, s-au menționat daune de 23,7 milioane de lei. Ulterior, la o altă evaluare, s-a estimat că pagubele produse de inundații au fost de 24.901.000 de lei. S-a primit însă cu 7.615.000 lei mai puțin.

În mod foarte vizibil, au existat mari diferențe în ceea ce privește sumele alocate pe fiecare UAT calamitat. De exemplu, pentru refacerea unui singur pod distrus în comuna Coroiești s-au alocat de la bugetul de stat 1.200.000 de lei, în timp ce pentru refacerea mai multor poduri afectate și a 10.700.000 de metri de străzi avariate din Huși s-au alocat 1.319.000 de lei.

Nici CJ Vaslui, pentru reabilitarea a 11 drumuri județene distruse pe anumite segmente și a unui pod nu a primit o sumă mai consistentă, ci doar 1.865.000 de lei.

UAT calamitate au fost în număr de 32 (31 de comune și municipiul Huși), la care se adaugă drumurile județene afactate aflate în patrimoniul CJ Vaslui. Deși au fost afectate și locuințe, în actul normativ prin care s-au alocat sumele amintite (Hotărârea de Guvern 805/2014) nu se precizează nicio formă de sprijin pentru persoanele fizice care au avut locuințele afectate. (Bogdan RUSU)

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) calamitate la inundațiile din lunile mai și iunie 2014 au primit mai puține fonduri pentru a reabilita infrastructura distrusă, comparativ cu estimările realizate de autorități. La nivelul județului Vaslui, afectate au fost 11 drumuri județene, două drumuri comunale și două poduri în comuna Iana, zece drumuri comunale și patru poduri și podețe în comuna Ivănești, șapte drumuri comunale și trei poduri și podețe în comuna Zăpodeni, mai multe poduri și 10,7 kilometri de străzi din municipiul Huși, precum și un un pod în comuna Coroiești. Pe județ, suma alocată de Guvernul României pentru refacerea infrastructurii de transport…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: