Home » National » Dosarul Microsoft: Dorin Cocoș, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan, reținuți de procurorii DNA

Dosarul Microsoft: Dorin Cocoș, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan, reținuți de procurorii DNA

Omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro și Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, au fost reținuți în dosarul Microsoft.

Primarul din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, a fost reținut, marți dimineață, de procurorii anticorupție, în dosarul licențelor Microsoft.

Procurorii DNA i-au mai reținut, luni noapte, și pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, și omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro.

Toți vor fi prezentați marți la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) cu propunere de arestare preventivă.

Cocoș, Dumitru și Ștefan au fost aduși la DNA, luni, în cursul dimineții fiind audiați timp de peste 12 ore, în timp ce Gabriel Sandu a fost adus în jurul prânzului.

„Am fost adus degeaba”, a spus primarul municipiului Piatra Neamț, înainte să fie dus de polițiști în sediul DNA.

Gheorghe Ștefan și Nicolae Dumitru au cerut să fie confruntați, după care a dat fiecare declarații în fața procurorilor DNA, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Timp de mai multe ore a fost la DNA și Claudiu Florică, denunțătorul principal în acest caz. Acesta a părăsit instituția în jurul orei 00.30. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că acesta nu a fost confruntat cu niciunul din cei patru suspecți aduși luni la DNA.

În 16 octombrie, procurorii anticorupție au făcut percheziții la locuințele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidențial Dorin Marian, fostului șef al Serviciului de Informații Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, Remus Truică și Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl președintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum și la Fundația Dinu Pescariu, în dosarul Microsoft.

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri – senatorii Șerban Mihăilescu șiEcaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

„Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acțiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiții nelegale, a contractului comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educațional Informatizat» (SEI), Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și respectiv a unor infracțiuni de corupție în legătură cu derularea acestor contracte”, a precizat DNA.

Procurorii susțin că foștii miniștri Dan Nica, Șerban Mihăilescu, Țicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Sandu Gabriel „și-au exercitat cu rea-credință atribuțiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licențiere din 15.04.2004 în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, și implicit permițând plata unor comisioane către persoanele implicate”.

Totodată, anchetatorii au indicii că cei șase foști miniștri au pretins și primit sume de bani pentru a-și exercita în mod defectuos atribuțiile de serviciu și pentru a-și exercita influența asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft.

Camera Deputaților a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Președintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foștii miniștri Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Daniel Funeriu.

Săptămâna trecută, procurorii anticorupție le-au adus la cunoștință Adrianei Țicău și lui Daniel Funeriu acuzațiile și faptele de care s-ar face vinovați în dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.

Numele lui Dorin Cocoș și cel al lui Nicolae Dumitru sunt menționate în declarațiile unor martori audiați în dosarul Microsoft, prezentate în documente ale procurorilor anticorupție aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmării penale a celor nouă foști miniștri. Un alt martor le-a spus procurorilor despre relațiile dintre fostul șef al Fujitsu România, Claudiu Florică, și Dorin Cocoș, respectiv Gheorghe Ștefan.

Sursa: mediafax.ro

Omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro și Gheorghe Ștefan, primarul din Piatra Neamț, au fost reținuți în dosarul Microsoft. Primarul din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, a fost reținut, marți dimineață, de procurorii anticorupție, în dosarul licențelor Microsoft. Procurorii DNA i-au mai reținut, luni noapte, și pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, și omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro. Toți vor fi prezentați marți…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Liviu Tudor patronul Reporter Virtual – mogulul Rolls Royce, persoana „caritabila” care se da prieten cu Printul Charles dar fura impreuna cu Pinalti – Gheorghe Stefan – este posesorul unor firme de tip off shore situate in paradisul fiscal din Insulele Man. IN dosarul Microsoft aceste firme au jucat rolul de bidon ajutand sa se scurga spaga la primarul din Piatra Neamt dar si la Nicu Dumitru-zis Nicu Niro, un alt apropiat al lui Liviu Tudor – patronul Reporter Virtual – de fapt un hot urias si un impostor.

%d blogeri au apreciat: