Home » Social » A început "pomana" producătorilor de fructe și legume

A început "pomana" producătorilor de fructe și legume

Doi producători de fructe din județul Vaslui, afectați de scăderea prețurilor la produsele pe care le cultivă, au început să distribuie gratuit saci cu mere.

Printre beneficiarii din județul Vaslui, s-au numărat zilele trecute și câteva unități de învățământ din Bârlad, de unde elevii plecau bucuroși cu sacii de mere în brațe.

Elevii Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad nu știau de unde sunt merele: „Nu știm ce-i cu merele astea, am auzit că este o donație. Mai multe nu știm să va spunem. Să știți că sunt bune. Le ducem pe toate acasă și le mâncăm”.

De fapt, conform informațiilor date de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, cât și de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), este vorba despre un proiect de Ordin elaborat de către Ministerul Agriculturii și finanțat de Uniunea Europeană. Acest proiect îi vizează pe producătorii români de legume și fructe afectați de embargoul impus de Rusia pe piața UE.

Producătorii vor fi despăgubiți pentru cantitățile pe care le-au retras de pe piață, nu le-au recoltat sau le-au recoltat înainte de coacere. Ei trebuie să doneze produsele pentru a beneficia de subvenție. Cuantumul finanțării variază în funcție de cantități și sortiment. Producătorii trebuie să îndeplinească anumite cerințe cu privire la certificatele de calitate ale produselor dar și la locurile unde vor dona produsele (unități de învățământ, spitale, azile de bătrâni). Plata „donațiilor” este aplicată pentru prima oară în România și UE și este posibilă în baza unui ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, semnat în luna septembrie 2014, prin care s-au pus în aplicare prevederile Regulamentului Delegat (UE) nr. 1031/2014. (Roxana CUCU)

Doi producători de fructe din județul Vaslui, afectați de scăderea prețurilor la produsele pe care le cultivă, au început să distribuie gratuit saci cu mere. Printre beneficiarii din județul Vaslui, s-au numărat zilele trecute și câteva unități de învățământ din Bârlad, de unde elevii plecau bucuroși cu sacii de mere în brațe. Elevii Liceului "Alexandru Ioan Cuza" din Bârlad nu știau de unde sunt merele: "Nu știm ce-i cu merele astea, am auzit că este o donație. Mai multe nu știm să va spunem. Să știți că sunt bune. Le ducem pe toate acasă și le mâncăm". De fapt, conform…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: